Doar pentru matematicieni: o problemă pentru liceeni care a devenit virală pe internet. Soluţia este destul de simplă, însă nu se ajunge uşor la ea.

15 Aprilie 2015, 00:03 | 2180 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal
Problema de la Olimpiada de matematica din Singapore.

O problemă de logică inclusă într-un test pentru elevii unui liceu de elită din Singapore a generat un adevărat fenomen pe internet, numeroşi utilizatori încercându-şi „forţele” cu enunţul respectiv sau postând comentarii sarcastice. Problema este destinată elevilor de 15 – 16 ani. În premieră, ea a fost dată în aprilie la testul organizat de SOSMA (Olimpiadele şcolare de matematică din Asia şi Singapore) iar pentru viralizarea ei este „responsabilă” o televiziune locală care a postat-o pe pagina de Facebook la finele săptămânii trecute.

Cu siguranţă, problema reprezintă o provocare pentru orice internaut care citeşte enunţul. Între timp, SOSMA a dezminţit informaţiile conform cărora textul de la olimpiadă se adresa copiilor din ciclul primar. „Dimpotrivă”, se precizează în comunicatul organizaţiei, „problema avea drept scop o departajare a celor mai buni elevi de liceu” iar părinţii nu trebuie să-şi facă griji.

Cerinţele textului de la olimpiadă erau următoarele: Cheryl şi-a provocat cei doi noi prieteni ai săi, Albert şi Bernard, să afle momentul aniversării zilei sale de naştere. În acest sens, ea le-a indicat 10 posibile date şi a spus, fiecăruia dintre ei, separat, luna, respectiv ziua. După un scurt dialog, Albert şi Bernard anunţă triumfători că au aflat când îşi sărbătoreşte Cheryl ziua de naştere. Evident, elevii de la olimpiadă trebuiau să facă, şi ei, acelaşi lucru.Luni, odată textul devenit viral, numeroase rezolvări sau tentative de rezolvare au fost postate de utilizatorii reţelelor sociale Facebook şi Reddit. Alţi utilizatori au remarcat greşelile gramaticale de limbă engleză din enunţ. În fine au existat şi unii care au ironizat tot acest fenomen.

„Cheryl, în mod evident, nu voia ca Albert şi Bernard să vină la petrecerea de ziua ei„, a comentat ironic un internaut cu contul David Leong pe Facebook.Iar un altul a adăugat: „Cheryl cea sifoasă….”

Dincolo de mailiţiozităţi, Singapore are un renume internaţional în ceea ce priveşte sistemul predării matematicii în şcoli. Acest sistem a fost adoptat în numeroase locuri din Occident, New York-ul fiind un exemplu în acest sens.

Problema, conform postării de pe contul Facebook al SOSMA, în continuare:
    "Albert şi Bernard s-au împrietenit cu Cheryl şi vor să afle când „cade” aniversarea zilei de naştere a acesteia.

    Cheryl le-a oferit o listă cu 10 posibilităţi:

    15 mai, 16 mai, 19 mai

    17 iunie, 18 iunie

    14 iulie, 16 iulie

    14 august, 15 august, 17 august

    Apoi, Cheryl le-a spus, separat, lui Albert, luna naşterii, iar lui Bernard, ziua naşterii.

    Albert: „Nu ştiu când este aniversarea lui Cheryl dar ştiu că nici Bernard nu ştie.”

    Bernard: „La început, nu ştiam când e aniversarea, dar acum ştiu.”

    Albert: „Acum ştiu şi eu.”

    Deci, când pică aniversarea lui Cheryl?"

Daca nu reusiti sa rezolvati problema, aveti solutia  AICI .

sursa:reportervirtual.ro

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
Vlad pe 16 Aprilie 2015, 21:52
#2
Interesant
La cati prosti, ca cel de la com 1, intra pe acest site, puneti degeaba astfel de problemutze care iti mai pun macar un pic mintea la contributie
i pe 15 Aprilie 2015, 00:14
#1
s
ce dreq veniti cu abureli dastea turnu arde,,,









Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.