Sosma Rezolvare

01 Aprilie 2015, 21:33 | 1983 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal

Datele posibile:

15 mai, 16 mai, 19 mai

17 iunie, 18 iunie

14 iulie, 16 iulie

14 august, 15 august, 17 august



a) Prima afirmaţie a lui Albert (care cunoaşte luna naşterii) este că nu ştie când e aniversarea (ziua + luna) dar este sigur că nici Bernard nu ştie. Conform listei prezentate de Cheryl, sunt doar două posibilităţi pentru ca Bernard să ştie "din prima" când pică aniversarea, chiar înainte ca Albert să spună prima frază din dialog: anume, dacă lui Bernard i s-ar fi spus "19" sau "18". Cele două numere sunt apar o singură dată în listă şi sunt asociate cu lunile "mai" şi "iunie".

Pentru a exclude posibilitate ca Bernard să ştie "din prima", trebuie să eliminăm posibilitatea ca lui Albert să i se fi spus, de către Cheryl, lunile "mai" şi "iunie".

b) Rămân următoarele date posibile:

14 iulie, 16 iulie

14 august, 15 august, 17 august.

Lui Albert i s-a comunicat o lună care poate fi "iulie" sau "august". Bernard ştie un număr care poate fi 14, 15, 16 sau 17.

Bernard spune: "Iniţial nu ştiam, dar acum ştiu". Asta înseamnă că, indiferent dacă luna este iulie sau august, data nu poate fi 14. "Înarmat" doar cu data de 14, Bernard nu poate spune dacă luna este iulie sau august. Dacă însă data este 15, 16 sau 17 el ştie automat luna (dacă e 15 sau 17 poate fi doar august, dacă este 16, înseamnă că este iulie).

c) 16 iulie
   15 august, 17 august.

Nu trebuie neglijat că, în final, Albert spune, la rândul său: "Acum ştiu şi eu", fără să afle de la Bernard. Asta înseamnă că, după ce Bernard a eliminat implicit data de 14, Albert a aflat cand pica aniversarea. Daca luna ar fi august, ar fi doua date posibile: 15 si 17. Daca luna este iulie, data este determinata in mod unic: 16.


Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
George pe 24 Aprilie 2015, 11:59
#1
rezolvare
Singura varianta corecta este 17 august.

Cum de ştie Albert că nu ştiu care e data de naştere a lui Cheryl?

Din faptul că lui Albert i s-a spus o lună în aşa fel încât toate zilele care apar cu luna respectivă au dubluri (aici eliminam 19 mai si 18 iunie, restul zilelor avand dubluri in alte luni si nu pot fi eliminate).

Din afirmatia lui Albert ca nu stie care este ziua de nastere, Bernard elimina ziua de 17 iunie si singura zi care nu mai are dublura este 17 august.

Astfel isi da seama si Albert, eliminand aceleasi 3 zile si avand afirmatia lui Bernard ca stie, sigura varianta posibila fiind 17 august.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.