Furt pe faţă - Zeci de mii de teleormăneni au plătit un preţ nejustificat de mare pentru instalarea centralelor termice de apartament. Lista firmelor sancţionate.

30 Septembrie 2015, 06:25 | 4694 vizualizări | 6 comentarii
Car Universal
Wirom.

Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 920.069 lei(aproximativ 207.690 euro) 10 companii din domeniul gazelor naturale pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale, se arata intr-un comunicat de presa.

Din initiativa distribuitorului de gaze WIROM, companiile, 9 executanti de lucrari in domeniu, au participat la o intelegere avand ca obiect stabilirea unui pret unic pentru instalatiile standard de utilizare. WIROM este un mic distribuitor de gaze din sudul Romaniei si este controlat de Gazprom prin furnizorul de gaze Wintershall (WIEE). WIROM deserveste cateva localitati din judetele Giurgiu si Teleorman.

Descoperirea a fost facuta de Consiliul Concurentei, care a amendat mai multe companii pentru ca au format un cartel si au umflat preturile la aceste instalatii. In unele cazuri, costurile erau si cu 50 la suta mai mari.
Intelegerea de tip cartel a fost valabila pana in 2012. Potrivit Consiliul Concurentei, compania de distributie a gazului, a treia cea mai mare din tara, care opereaza in Teleorman si Giurgiu, a organizat un cartel cu noua firme de instalare a centralelor termice si a limitat accesul altor firme. Impreuna cu cei agreati, a stabilit un pret prea mare pentru avizele de instalare a sistemelor de incalzire. Banii erau impartiti intre firmele de instalare si compania de distribuire a gazelor.

Inspectorii de la Consiliul Concurentei sustin ca pretul unei intelegeri de tip cartel il platea intr-un final clientul. Din cauza acestor ilegalitati, costul unei centrale termice crestea cu mai bine de 50 la suta. Adica, in loc de 5.000 de lei, un cumparator de buna credinta platea aproape 8.000 de lei.
Alt exemplu - de la 1.700 de lei un bransament de gaze, cat ar fi costat in mod normal, a ajuns sa coste 2.500 de lei.

Cartelul a incetat in 2012, spune Consiliul Concurentei, care a amendat compania de distributie a gazelor, dar si firmele de instalatii, cu peste 200.000 de euro.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: "De ce i-am sanctionat? Pentru ca au stabilit preturi mari la lucrarile catre populatie. Daca vom gasi si in alte parti ale tarii, alte firme au fost implicate in comportamente similare, le vom sanctiona si pe ele."

 "Contractele dintre distribuitorul de gaze si executantii de lucrari contineau clauze anticoncurentiale prin care se stabilea un pret fix pentru realizarea instalatiilor de utilizare. In acest fel, beneficiarii lucrarilor, respectiv consumatorii, plateau, nejustificat, un pret mult mai mare, fata de cel practicat inaintea intelegerii", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

La stabilirea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de faptul ca, la momentul intelegerii, legislatia in domeniul gazelor prevedea ca distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrarilor conexe. Odata cu modificarea legii (123/2012), aceasta piata s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrari poate fi facuta de orice persoana fizica sau juridica autorizata de ANRE.

Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate.


80 la suta din amenda a primit-o compania de distributie a gazelor, care sustine ca: "Acuzatiile sunt nefundamentate. Noi nu am incalcat dreptul concurential. Prin urmare, respingem categoric decizia Consiliului Concurentei si o vom contesta in instanta." (Illo Vogelhaupt, Director Executiv Comercial WIROM)
Cei care vor sa-si recupereze prejudiciul urmeaza sa mearga in instanta, transmite Consiliul Concurentei.

Companiile sanctionate:
SC WIROM GAS SA -788.017 lei;
SC DORNACOR SRL- 17.650 lei;
SC ELISAN SRL- 20.943 lei;
SC INSTPRO SRL- 31 680 lei;
SC MELPREST SRL -3.534 lei;
SC RODIMAR I EXIMP SRL- 12.488 lei;
SC SC MELIORSTAL SRL- 499 lei;
SC METALICA PROD SRL- 1029 lei;
SC MIRAL INSTAL COMPANY SRL- 39.051 lei
SC TMG CONPREST SRL -5.498 lei

Patru companii (MeliorstaL, Metalica Prod, Miral Instal Company si SC TMG Conprest) au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

sursa: hotnews.ro si stirileprotv.ro

Citeşte şi
Comentarii (6) Adaugă comentariu
Ionel Penescu. pe 01 Octombrie 2015, 06:11
#6
Iluzii desarte.
Acum cativa ani, cand am luat cunostiinta de existenta acestui site, mi-am inchipuit ca cisi va asuma rolul de AVOCAT AL POPORULUI local si pentru toate incalcarile legilor-indiferent de catre cine- va sesiza autoritatile in drept( sa zicem, un fel de CURTE CONSTITUTIONALA) SI SE VA FACE DRTPTATE. Cand colo, este o simpla oficina de barfe si calomnii, in care se "latra" la luna si, FIIND ANONIMA, N-ARE NICI MACAR DREPTUL SA FACA PLANGERI IMPOTRIVA CELOR CE INCALCA LEGEA. CU ALTE CUVINTE, ESTE UN FEL DE "VOCEA PATRIOTULUI NATIONALE". VOI REVENI.
metan pe 30 Septembrie 2015, 19:25
#5
Bocioroaga un escroc
Oare de escrocul de Bociroaga Emil nu se nimeni pentru faptul ca lucreaza la Transgaz si are afacerile lui in domrniul gazelor naturale.
turnean pe 30 Septembrie 2015, 17:32
#4
????
vreau sa stiu si eu daca firma BUMERANG cam asa ceva este implicata??? ca eu cu ei am lucrat si toti de la ANL. stie cineva???
Ion Cojan pe 30 Septembrie 2015, 13:00
#3
Acum intelegi amice ene??
Pentru noi problema este alta: Daca nu ni se dau o parte de bani inapoi, aceste amenzi nu ne incalzesc cu nimic!.DAR DE TARIFELE ENORME PENTRU VERIFICARILE PERIODICE OBLIGATORII DE CE NU SE POMENESTE NIMIC??.
i pe 30 Septembrie 2015, 11:06
#2
g
Bozgan-turnu m.
ene pe 30 Septembrie 2015, 09:42
#1
ene@yahoo.com
din aceasta lista sa intelegem ca in turnu magurele sunt firme de gaze conduse numai de escroci
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.