Exclusiv: Cel mai bogat turnean, Sorin Creţeanu, apare în scandalul conturilor secrete din Elveţia.

14 Februarie 2015, 00:04 | 15568 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal
Sorin Creteanu.

Incredibil dar adevărat, un turnean se află printre clienţii şi titularii de conturi secrete în recentul scandal  “SwissLeaks”. Sorin Creţeanu, 52 de ani, este cel mai bogat turnean, ocupă locul  76 în Top 300 Capital 2014, cu o avere de 65-70 milioane de euro si este asociat in peste 20 de firme. Creţeanu Sorin s-a nascut la Turnu-Măgurele acum 52 de ani, insa a parasit de mult timp localitatea natala si s-a stabilit la Bucureşti. Milionarul este rudă prin alianţa cu judecătoarea Olimpiea Creteanu. Soţul judecătoarei se numeşte Virgil Creteanu şi este ruda cu Sorin.  Trebuie menţionat si că S. Creţeanu are certificat de revoluţionar.

 Rise Project a făcut publică a doua serie de clienți și titulari de conturi secrete (până de curând) ai sucursalei HSBC Geneva. Astfel, apar în media alte șase nume, care se adaugă lui Viorel Hrebenciuc și lui Robert Deutsch, cei care dețineau, la aceeași bancă, un cont comun: Daniela Florentina Ganea, Ionuț Costea, Vladimir Cohn, Sorin Crețeanu, Jean Valvis și Gabriel Hanganu. Din capul locului, e bine de subliniat că banii dintr-un cont secret (așa cum sunt multe conturi ale băncilor elvețiene) nu înseamnă automat că titularul este personaj negativ. Nici că banii sunt murdari. În ultimele două decenii, politicieni și afaceriști influenți în România au dispus de conturi la filiala elvețiană a grupului bancar britanic HSBC, aflat în centrul scandalului “SwissLeaks”. Documentele ICIJ - organizație internațională a jurnaliștilor de investigație din care fac parte și membri ai RISE Project – acoperă intervalul 1974-2007 și fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari și care dezvăluie numele unor criminali, evazioniști, politicieni, celebrități sau oameni de afaceri din toată lumea. Deținerea unui cont bancar nu este în sine o problemă atât timp cât sumele sunt declarate la Fisc și nu provin din activități ilicite.

În iunie 2006, magnatul Imobiliar Sorin Crețeanu, și-a creat la HSBC Geneva un profil bancar aferent contului său. Documentele #SwissLeaks arată un sold de 962.185 dolari în 2007. La cont mai este atașat și numele soției milionarului.

Sorin Crețeanu este beneficiarul afacerii care a dus la condamnarea penală a doi miniștri din guvernul Tăriceanu. E vorba despre Tudor Chiuariu (Justiție) și Zsolt Nagy (Comunicații), condamnați în dosarul “Poșta” pentru că ar fi favorizat o firmă controlată de Crețeanu care viza un teren subevaluat din patrimoniul companiei naționale Poșta Română. În acest dosar, cu excepția celor doi miniștri, DNA a formulat acuzații împotriva mai multor demnitari și a extins cercetările asupra lui Sorin Crețeanu, suspectat de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Principala câștigătoare din afacerea penală cu Poșta, firma Comnord, controlată de Crețeanu, construise anterior și sediul reprezenței Citroen din București, patronată de Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, cei doi sunt asociați direct în Clubul Vinului, o afacere elitistă ce reunește mai multe personaje controversate. Sorin Crețeanu este unul dintre milionarii discreți ai României, dar bine conectat la mediile politice, de fotbal sau de bussines. A făcut bani pe piața imobiliară, s-a implicat în fotbal devenind vicepreședinte al clubului Rapid, e partener cu magnații Puiu Popoviciu și Nicolae Badea, gineri ai demnitarului comunist Ion Dincă “Teleagă” și își petrecea vacanțele la Saint Tropez, Franța, cu fostul ministru Adriean Videanu, cercetat acum sub control judiciar la DNA. RISE Project a luat legătura cu Sorin Crețeanu, sunând la biroul acestuia de la firma Comnord. A reacționat scurt: “N-am niciun cont, nu comentez nimic, la revedere.”

Crețeanu este implicat în mai multe proiecte imobiliare, unele dintre acestea intrând constant în atenția autorităților și a media.

Contul elvețian al familiei Crețeanu

Contul elvețian al familiei Crețeanu

Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
PC pe 14 Februarie 2015, 06:07
#1
VIITOR PUSCARIAS
Asa cum a fost si tatal lui.Niste hoti ai Romaniei cu pretentii de oameni de afaceri.Asta e si el revolutionar?Unde a facut revolutia,pe la sec*ritate si cu sec*ristii de dinainte de 1989?O sa fuga de Justitie si-o sa stea ascunsi toata viata lor.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.