Mănăstirea Plăviceni, o mică minune din Teleorman. Până şi aici, L.Dragnea este văzut precum un demon.

26 Decembrie 2014, 00:01 | 11178 vizualizări | 17 comentarii
Car Universal
Ruinele vechii manastiri si doi dintre calugari. foto:romanialibera

Cincisprezece călugări au reuşit, în zece ani, cu forţe proprii să refacă o mănăstire cu tradiţie de aproape cinci sute de ani din sudul ţării. Deşi ar trebui să fie un motiv de mândrie -pentru autorităţile din Teleorman, acestea au închis un drum judeţean pentru a bloca accesul credincioşilor la slujbe.Anul acesta, la Mănăstirea Plăviceni va fi oficiată prima slujbă de Crăciun într-o biserică nouă după aproape o sută de ani. La Plăviceni, pe malul Oltului, la graniţa dintre judeţele Teleorman şi Olt, a fost o mănăstire care a dăinuit aproape patru sute de ani. Aici a fost un schit ctitorit de marele vornic Dragomir de Plăviceni, în timpul domniei lui Matei Basarab, între anii 1646-1649. Povestea mănăstirii începe în timpul domniei lui Mihai Viteazul, fiind ctitoria Domniţei Stanca, soţia domnitorului. Inundaţiile din anul 1921 au acoperit satul Plăviceni care exista acolo şi, odată cu el, şi mănăstirea.

Locuitorii au fost mutaţi în două sate de-a stânga şi dreapta Oltului. Din cauza inundaţiilor, locaşul a fost părăsit şi a fost acoperit cu pământ până în 2002, atunci când actualul stareţ Teoctist a început să refacă lăcaşul de cult vechi de secole. Arhimandritul Teoctist fusese călugăr la Mănăstirea Cernica din 1982 şi până în anul 1990, atunci când a fost dat afară împreună cu stareţul mănăstirii de lângă Bucureşti şi alţi nouă călugări, fiind acuzat de Arhiepiscopul Roman Ialomiţeanul, cel care îi luase locul Patriarhului Teoctist, de colaborare cu fostul regim comunist.
          Călugărul a umblat mai bine de şase ani prin Europa, stabilindu-se în Germania şi Olanda. În anul 2001 s-a reîntors la viaţa monahală. Atunci când a dorit să obţină binecuvântarea Patriarhului Teoctist pentru a fi reprimit în rândul monahilor, acesta i-a propus să meargă în sudul ţării, unde nu prea există mănăstiri, şi să înfiinţeze un aşezământ monahal nou. Aşa a început aventura călugărilor la Plăviceni, o ruină aflată la aproape zece kilometri de cea mai apropiată localitate. După cum ne povesteşte stareţul, la început oamenii au crezut că fac parte dintr-o sectă. ”Eu împreună cu alţi trei fraţi am venit cu ocazie -până aici, am adus o baracă de muncitori în mijlocul câmpului şi ne-am apucat să scoatem pământul din vechea biserică, care era acoperită în totalitate. Am trăit în baracă mai bine de doi ani şi slujeam în ruina pe care încet, încet am reuşit să o scoatem la lumină.Oamenii din sudul ţării nu prea erau învăţaţi cu călugării şi când ne vedeau cu barbă lungă şi îmbrăcaţi tot timpul în haine negre străbătând şapte kilometri prin pădure pentru o pâine au crezut că suntem vreo sectă ceva şi se fereau de noi.”
         În zece ani au reuşit să refacă vechea biserică, să construiască una nouă, mai multe chilii şi să pună pe picioare o adevărată microfermă din care sunt hrăniţi toţi credincioşii care vin la slujbe, precum şi cei aproape cincisprezece oameni care stau în permanenţă la mănăstire. Oamenii au început să vină din ce în ce mai mult la slujbe şi să participe activ la viaţa -mănăstirii. Anul acesta au fost zile când au fost peste patru sute de credincioşi la o slujbă. „De Sfântul Mihail şi Gavriil am avut aproape patru sute de oameni aici. Noi ştim numărul pentru că de fiecare dată după slujbă toţi credincioşii primesc o masă caldă din partea noastră’.

    Încet, încet, locuitorii din zonă au început să vină la mănăstire pentru slujbele de rând, dar şi pentru a oficia slujbele speciale precum nunţi sau botezuri. Practic, obştea călugărilor a început să se integreze în comunitate, după mai bine de o sută de ani.Teoctist ne spune care au fost principalele sale obstacole în refacerea vieţii monahale de la Plăviceni: ”Cea mai mare patimă a mea de când am venit aici de la Cernica a fost acest Dragnea (n.r. – fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi actual ministru al Dezvoltării). La ultimele alegeri, când am văzut că Dragnea a spus că a pierdut că aşa a vrut Dumnezeu, m-am gândit că şi noi ne-am rugat la fiecare slujbă să îl ajute Dumnezeu să îi lumineze mintea”.

       Drumul de acces către mănăstire din judeţul Teleorman trece pe lângă un fond de vânătoare despre care se spune că ar fi al apropiaţilor lui Liviu Nicolaie Dragnea. Miza certurilor dintre călugări şi autorităţi este de fapt una imobiliară. Din actele pe care mănăstirea le deţine, obştea ar trebui să primească 230 de hectare de teren agricol şi 48 de hectare de pădure, teren aflat în cadrul fondului de vânătoare. Cu toate acestea, mănăstirea deţine numai două mii de metri, iar curentul electric este de la generatoare şi din panouri solare proprii.

        “Am depus cereri la timp, însă ne-au spus că nu mai există teren şi pentru noi. Am fost la Dragnea, când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, de mai multe ori şi ne-a ţinut la uşă câteva ore. Nu intra şi nu ieşea nimeni. El nu spune niciodată nu. Acum a făcut aici, lângă noi, un fond de vânătoare de câteva sute de hectare. A populat cu animale de tot felul şi a tras curent electric pe tot gardul celor câteva sute de hectare. Deşi este foarte aproape de mănăstire, noi nu avem curent electric. L-am prins astă-iarnă la vânătoare cu politicienii pe aici. M-am dus la el şi a zis că nu poate să stea de vorbă atunci. Practic, ne evită, iar când îl prind... ne promite că rezolvă totul.“

     Anul acesta autorităţile locale au blocat cu totul drumul de acces prin pădure cu bariere şi lanţuri. Cu toate acestea, localnicii ocolesc prin judeţul Olt şi tot vin la slujbe.Stareţul a construit noua biserică în judeţul Olt pentru a obţine de acolo autorizațiile de construcţie și tot ce era necesar. „Au închis drumul chiar şi în ziua când era hramul bisericii. Am venit de multe ori pe jos prin pădure. Am reuşit să facem un alt drum de acces de la baraj de la Olt, iar acum oamenii vin pe acolo chiar dacă trebuie să ocolească. Am făcut special biserica nouă dincolo de pârâu, în judeţul Olt, să nu mai trecem pe la Teleorman pentru autorizaţii“.

sursa:romanialibera.ro

Citeşte şi
Comentarii (17) Adaugă comentariu
MarianBuca pe 20 Aprilie 2017, 13:04
#17
O manastire frumoasa
Vreau sieu-2-Matani si2-Cruciulite pusla git si-1-Mir marianbica comuna-Lipovu judetul-Dolji Nr-755 Hristos Ainviat Amin
madalin pe 30 Decembrie 2014, 15:57
#16
viciu
ba da prosti sunteti,,, puneti ma mina pe ei si rupetii cu bataia,de unde p***da masi sa nascut dragnea cu teren de vinatoare? a furat,da? sa luam inapoi ce a furat nenorocitu dreaq.

franchestain pe 30 Decembrie 2014, 09:28
#15
mai terminat de tot frate dracula
mai lasat masca cu ortodocti înpartiti ca catolnici si crestini.Nu era invers frate dracula,adica ca crestini înpartiti în doi ca catolnici si ortodocti? Pai si alde mahomezi aia si budaisti aia tot în Dumnezeu nostru crede frate finca cai universal frate,adica cai la tuturor unu singur.Dumnezeu e sin unu sin toti cica satunci dacai în toti e sin mahomezi sin budaisti sin catolnici sin ortodocti.Asa sa neajute Dumnezeu.Amin!
franchestain pe 30 Decembrie 2014, 09:02
#14
Dumnezeu e universal frate nu israelian
mie mia zis si fratele parinte de la copii si ala de la jilava ca Dumnezeu e universal frate nu israelian.Si ca cum suntem animale rele de ceva trebe savem frica calfel ne mîncam ca canibali.Si ca nu e om,Cica cai duh ca cum ar putea sa stea în sus fara sa cada si sa nu-l vada astia cu racetele alea sol aer?Asa ca,ca sa cred io cai israelian,mai trebe sa c*rga multa apa pe Dîmbovita,frate.E musai ca evrei sa fie israelieni? Da ce frate daci era români?pai atunci si romani din dacia era tot români nu?Multumesc petru explicatie siti doresc si tie si la toti comentaristi dupa saitu asta LA MULTI ANI! Si nu uitati ca Dumnezeu e la tuturor,adica cai universal cum man vatat frati popi.Amin!
dracula pe 29 Decembrie 2014, 16:44
#13
pt.frachestain
Bai nene, dupa parerea ta evreii nu sunt israelieni asa cum de fapt nici nemtii nu sant germani. Pai cine i-au inventat pe dumnezeu, pe fiso, pe sfantul respiratie (duh ?) si pe masa fisului, nu evreii adica israelienii? Cind i-au cucerit romanii (care si ei aveau credinta lor) evreii in ce credeau? Daca e sa ne luam dupa majoritate, care are dreptate de obicei, ar trebui sa credem in religia mahomedana sau budista care de departe are adepti mai multi decat crestinii. De ce sant ortodocsii impartiti in catolici si crestini daca, cred in acelasi dumnezeu?
OARECARE pe 28 Decembrie 2014, 21:31
#12
OMENI LUI DRAGNEA FAC RAU
TANASE FLORINEL ESTE UNUL DIN PAZNICI LUI DRAGNEA ESTE DOTAT CU PUSCA SI O FO,LOSESTE LA BRACONAJ CU VANATORI DE LA ALTA ASOCIATIE DAR PE TERENUL ILEGAL AL LUI DRAGNEA ESTE SUSTINUT DE ADI TURCU CU COADA PENTRU CA NEVASTASA LUI TANASE O INGRIJESTE PE BUNICA LUI ADI CODITA CAT MAI TERORIZATI DOMNULE DRAGNEA CU OMENI TAI SATELE ? POATE IOHANIS FACE DREPTATEA PE CARE O ASTEPTAM

enorias pe 28 Decembrie 2014, 21:24
#11
raul facut de omeni lui dragnea
inainte de hram un grup de femei au fost sa ajute la manastire la pregatirea mesei si au terminat tarziu in noapte in drum spre casa prin padure slugile lui dragnea i-au opreit si le-au vorbit urat mai sa-l linseze pe sofer tipau la el si el isi cerea scuze daca a gresit cu ceva mergand pe domeniul public dar pe linga gardul electric intrun tarziu lea dat drumul dupa o spaima de ne uitat a bietelor batrane care nu facuse nimic rau pregatise masa de hram la manastirea PLAVICENI

nici acum nu-si revin din soc bietele femei au spus ca daca erau tinere era pe cale sa le violeze dar au vazut ca sunt batrane pANA UNDE AVETI DE GAND SA MERGETI DOMNULE DRAGNEA ?





DATI PADURE LA MANASTIRE CA VA AJUNGE BLESTEMUL !
franchestain pe 27 Decembrie 2014, 14:15
#10
frate gogule ai cazut în cap cumva?
Dumnezeu sa te ocroteasca ca capu tau e mai tulbure ca vinu ala de nu lai lasat sa se faca ca lumea.De cînd e Dumnezeu israelian frate Gogule care traesti pe vremea la daci aia care uita sa se spele si sa se rada si sa lupte ca unbla mai mult cheauni?Trebe sa sti ca cînd te doare capu trebe sati iei nasturi casa tia zis doctoru ala sicolog daca se poate la timp sa nu mai fomiti basaconi.Zamole si Dumnezeu israelian,auzi frate.Numa urari de bine de la mine petru toti Stefani si Stefanile din lume si petru toti duneavoastra care cititi articolu meu.Amin !
Big Bang pe 27 Decembrie 2014, 11:43
#9
Fara comentarii-duminica-12 oct.2014
Vicepremierul Liviu Dragnea a primit, duminică, la mănăstirea Hurezi, din partea patriarhului Daniel, ordinul "Sfinții Martiri Brâncoveni" pentru contribuția adusă de acesta în renovarea mai multor lăcașe de cult. Patriarhul Daniel a menționat faptul că Liviu Dragnea este "un om de cuvânt, nu promite mult, dar când promite se ține de cuvânt". Viceprim-ministrul Dragnea a declarat că nu se aștepta să primească această distincție. - http://www.replicaonline.ro/dragnea-a-primit-ordinul-sfintii-martiri-brancoveni-din-partea-patriarhului-daniel-192343/
cetatean pe 27 Decembrie 2014, 09:41
#8
Hai toti
si Cracea, si Baciu, si G.Paunescu la manastire !Vom fi mai utili orasului si vom gasi mantuirea acolo.asta e calea cea dreapta, Manastirea,lasam politica pentru altii, maii putin prosti!Ha-ha-ha ! grin grin grin
Vulturul cruciat pe 27 Decembrie 2014, 08:44
#7
Adevărul
De aia se teme Dragnea. Se teme de oamenii pe care i-a prostit. Se teme că dacă vor trece pe acolo vor vedea gardul electrificat din jurul domeniului lui de vânătoare. Opulență de coicoi parvenit. Se teme că dacă adevărul istoric despre Mihai Viteazu va ieși la suprafață, acolo vor veni și televiziuni. Și oameni de cultură. Firește, vor pune întrebări de ce nu s-a făcut nimic pentru această Meccă a istoriei noastre. Sigur vor pune întrebări și despre averea lui Dragnea. Sunt aspecte jenante și periculoase pentru el, pe care le-ar dori departe de ochii cetățeanului adus de el în sapă de lemn. Și departe de brațul lung al legii.
Vulturul cruciat pe 27 Decembrie 2014, 08:37
#6
Adevărul
Ceea ce nu știe autorul acestui articol este faptul că biserica ctitorită de marele vornic Dragomir Dobromirescul s-a ridicat peste ruinele bisericii ridicate de Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazu. În anul 2010 s-a descoperit acolo un mormânt al unui bărbat înalt, decapitat, scheletului lipsindu-i claviculele si o parte din coaste, exact așa cum spun cronicile vremii că a fost profanat leșul viteazului domn. Or, faptul că a fost înmormântat lângă ctitoria soției sale, si faptul că biserica a avut doar hramul Sf. Arhanghel Mihai, sunt indicii serioase că osemintele aparțin lui Mihai. Autorule, știi ce-ar însemna dovedirea prin testele ADN cu material genetic de la mama lui Mihai de la Cozia? De ce Patriarhia ezită să-și dea acordul? A fost mituit Daniel să tacă? dacă s-ar dovedi că oasele aparțin lui Mihai, atunci locul devine unul de pelerinaj. Știi ce înseamnă asta? Mulți vor trece pe lîngă domeniul lui Dragnea. Unii își vor pune întrebări. Poate vor pune întrebări și lui.
Liviu Uncheasu. pe 26 Decembrie 2014, 15:46
#5
De acord cu #3-//gogu//.
Cu un singur lucru nu sunt de acord: cu //religia// antecrestina. Sa nu amestecam iudaismul cu crestinismul!. Isus a fost evreu, dar actuala doctrina religioasa a evreilor ii socoteste ca fiind poporul ales. Toti oamenii sunt fiii lui Dumnezeu, ei se nasc buni dar rautatea care se cuibareste in unii nu are o explicatie. Sa nu amestecam religia( Biserica) cu naravurile unor popi( din pacate foarte multi!).
ipsilanti pe 26 Decembrie 2014, 15:35
#4
de conjunctura
Si intr-o zi speciala, Gogule, bati campii!Nu e Zalmoxe,ci Zamaolxe si nu despre evrei e vorba, ci despre ciocoi!Au facut ce-au vrut din noi.Cand vei avea greutati si-l vei invoca pe Dumnezeu..sa recitesti ineptiile scrise intr-o zi de Cracium!

gogu pe 26 Decembrie 2014, 13:41
#3
avari
Nu am nimic cu fetele bisericesti, insa nu scapa o ocazie si cauta orce motiv pentru a mai ocupa o bucata de pamant. Daca e sa fim corecti, peste tot sint descoperite ruine de lacasuri de cult. Pe linga aceste ruine se descopera ca in jurul lor au mai detinut nustiu ce suprafata foarte mare de teren care ulterior este revendicata. De cine ? Taman de biserica. Ce vreti refacerea tuturor domeniilor detinute de biserica incepand cu aparitia crestinismului in Dacia ? Aberant asa cum o mare aberatie si rabufnire demonica este si megacatedrala prostirii neamului din Buc*resti. Hai sa nu mai amplificam asa de mult drepturile bisericii deoarece asa cum stim noi la origini al avut dumnezeul nostru, pe zalmoxe, ulterior crestinismul ne-a fost bagat cu forta pe gat. De ce ar fi mai buna religia evreilor si nu a dacilor.De ce tot timpul evreii trebuie sa aibe dreptate si altii nu ?Eu cred in dumnezeul meu insa nu cel de provenienta israeliana.
Serafim pe 26 Decembrie 2014, 11:48
#2
Dragnea este un ateu hot si mincinos
Pentru Dragnea,nimic nu este intamplator.Totul este "bine gandit" si raul este premeditat.Tipic oricarui propagandist PCR.Cred ca acei calugari,ale caror rugaminti au ramas fara ecou,se vor ruga sau nu,atunci cand vor urma momente foarte grele pentru el.
duhul pe 26 Decembrie 2014, 09:36
#1
Sa scapam de lepre
Ma adresez oamenilor de buna credinta.Cit mai suportam jigodismele acestui Dragnea.Cine este acest puturos?Ce merite are acest hot de se infrunta din munca strabunilor nostri.Acest jeg impreuna cu lipiciosii lui au acaparat padurile, apele.Cred ca a venit timpul sa ne facem dreptate,sa ne mobilizam si sa mergem cu mic cu mare sa inlaturam barierele si sa eliberam animalele care sint inchise
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.