Porcii de Crăciun se vând în zona Turnu la preţ de criză. Ce trebuie să ştiţi despre sacrificarea animalelor!

17 Decembrie 2013, 00:08 | 7408 vizualizări | 4 comentarii
Car Universal
Porcii se vand la Turnu la preturi de criza.

Porcul de Crăciun se află şi în acest an la mare căutare. Chiar dacă este criză, carnea de porc rămâne totuşi o tradiţie pentru români. Pentru buzunarul oricui îşi doreşte să sacrifice un porc, în perioada sărbătorilor, achiziţia unui porc fiind aproape la îndemâna oricui. Preţurile practicate, în această perioadă, de comercianţii porcilor de Crăciun rămân la fel cu cele practicate anul trecut, în aceeaşi perioadă. In targurile din zona Turnu , porcii se  vând, în viu, cu 10 lei kilogramul, usor negociabil in functie de greutatea animalului. Comerciantii spun ca au îngheţat, practic, preţurile la kilogramul de carne de porc în viu. Anul trecut a fost de 9-10  lei pe kilogram, aşa se vinde  şi acum. Cu toate acestea, se cunoaşte o scădere uşoară a cererii faţă de perioada anului trecut, semn că oamenii nu mai au putere financiară să-şi permită să cumpere un porc întreg. Mulţi preferă să cumpere din carmangerii, carnea tranşată, atât cât să aibă pe masa de Crăciun o sarma sau un cârnat din carne de porc.Sacrificarea porcului de Craciun trebuie sa respecte cateva reguli, pentru a proteja atat animalul de suferinta, cat si viitorul consummator de boli. Directia Sanitar-Veterinara a transmis un set de conditii care trebuie indeplinite.
“Legislatia in vigoare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii, stabileste conditiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai in abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuarii acestei operatiuni. Actul normativ prevede ca autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisa comercializarea carnii si a derivatelor rezultate, in afara gospodariei, cu recomandarea expresa ca animalele respective sa fie, asomate in prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere in timpul prinderii si sacrificarii.Dupa sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar examinarea carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei.Trichineloza este o boala parazitara determinata prin infestarea unor specii de animale si a omului pe cale digestiva cu un mic vierme nematod (cilindric) "Trichinella". Transmiterea bolii la om se realizeaza prin consumul carnii sau a preparatelor din carne de porc traditionale sau de vanat, infestate si neprelucrate termic suficient. Semnele de boala la animale nu se manifesta clinic, insa la om dupa cateva zile (intre 6-30 zile) simptomele sunt de febra 38-40 grade C, tulburari digestive (dureri abdominale, voma, diaree), dureri musculare, urticarie edeme ale fetei,cu evolutie extrem de grava daca nu se intervine la timp.

Citeşte şi
Comentarii (4) Adaugă comentariu
Maria pe 08 Decembrie 2023, 15:46
#4
Ma intereseaza porbi sa cumpar
Buna ziua care turnu ?
cetatean pe 23 Decembrie 2013, 10:11
#3
preturi porci
cei mai ieftini porci sunt duma,valcea, manea tudor si george paunescu(asta e bazna).
aladin pe 18 Decembrie 2013, 19:52
#2
basme
Care abatoare autorizate? Construite de cine, unde, pentru cine, cu ce taxe? Trichineloza a aparut dupa marea revolutie democratica din decembrie asa cum ne-au spus fratii nostrii mai mari in democratie care s-au grabit sa ne ocupe o mare piata de desfacere a produselor lor neconforme si umflate de medicamente si sa ingroape producatorul autohton, indiferent daca era persoana fizica sau juridica.Asomarea este un mare moft asa cum chelului iar fi trebuit o tichie de margaritar. Ori le este frica sa nu dea in boala animalelor si sa nu fie asomati inainte de a fi facuti fripturi si mici?
u pe 18 Decembrie 2013, 15:33
#1
f
ba care turnu ? turnu severin?,iara scrieti beti,mai trzitiva si voi
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.