Hidrocentralele de la Izbiceni, Rusanesti, Frunzaru, Draganesti, Ipotesti, pot fi cele mai mari baterii din Romania pentru stocarea energiei verzi

16 Noiembrie 2022, 05:18 | 1862 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal
Hidrocentrala

Aceste hidrocentrale sunt construite sa functioneze si prin pompaj. Fara functia de pompaj, aceste amenajari hidrografice nu sunt rentabile. 

CHEAP – Centrala HidroElectrică cu Acumulare prin Pompaj – reprezintă o metodă de stocare a energiei electrice pe perioadele de consum redus (de gol de sarcină) ce apar în general pe timpul nopţii. O astfel de centrală hidroelectrică poate fi comparată cu o baterie ce poate acumula cantităţi uriaşe de energie (de ordinul GWh).

O astfel de soluţie de stocare poate fi folosită şi la stocarea energiei verzi provenită din surse solare sau eoliene.

Clic aici pentru bateria de apa a elvetienilor

Energia electrică provenită din surse regenerabile (eoliană, solară, energia valurilor, etc.) are un mare dezavantaj : nu poate fi stocată. Ea trebuie consumată atunci când este produsă. Şi cum vântul nu bate când vrem noi, soarele nu arde când vrem noi, valurile nu sunt înalte când vrem noi… este destul de dificil.

Proiectul de la Islaz ar fi ultima hidrocentrala prin pompaj de pe Olt 

În momentele în care cererea de electricitate atinge nivelul maxim, centrala  produce electricitate hidro. Însă atunci când producţia de electricitate din surse precum turbinele eoliene şi panourile fotovoltaice depăşeşte cererea, centrala foloseşte surplusul de electricitate pentru a pompa apă în rezervorul superior.

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
Feliz Natal pe 16 Noiembrie 2022, 19:22
#2
Urmează
Urmează hidrocentrala de la giuvarasti,apoi fabrica de bomboane de la izlaz
ion pe 16 Noiembrie 2022, 10:05
#1
cheap
CHEAP nu stocheaza energie electrica,consuma energie electrica atunci cind este surplus si pompeaza apa in acumulare pentru a putea produce mai mult cind va fi nevoie.

Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.