Capcana - Poveste cu morală

08 Februarie 2012, 00:01 | 6522 vizualizări | 3 comentarii
Car Universal

Era odată  un sat  atacat mereu de mistreţi. În fiecare zi, porcii sălbatici intrau în sat şi făceau mare tărăboi, căutându-şi hrana. Sătenii au încercat diferite metode pentru a lupta şi a-i vâna, dar fără prea mult noroc.

Într-o zi, un inţelept veni să-l sfătuiască pe mai marele satului. Acesta le-a spus sătenilor să îi asculte întocmai sfaturile şi instrucţiunile. Deznădăjduiţi, sătenii au acceptat. Înţeleptul le-a spus sătenilor să adune mâncarea din toate gospodăriile şi să o pună în mijlocul unui câmp. Ei i-au urmat sfatul şi îndată au văzut sute de mistreţi apropiindu-se de locul unde fusese pusă mâncarea.

Mistreţii au fost îngrijoraţi iniţial, dar odată ce au luat o înghiţitură, au prins curaj şi s-au întors în zilele următoare. În fiecare zi, sătenii puneau cât mai multă mâncare iar mistreţii veneau acolo să mănânce. După un timp, înţeleptul spuse oamenilor să ridice 4 stâlpi mari în colţurile câmpului. Mistreţii erau prea ocupaţi să mănânce şi n-au observat.

După câteva săptămâni, mistretii aveau deja obiceiul de a veni să mănâce mâncarea pusă de săteni. Înţeleptul a pus apoi oamenii să împrejmuiască cu un gard câmpul şi să facă o poartă mare, pe unde să poată intra mistreţii să mănânce. În cele din urma, sătenii au reuşit să facă gardul şi au închis poarta, prinzând mistreţii înăuntru. Mistreţii fuseseră învinşi în final.

Morala:

Obiceiurile pot fi dezvoltate cu uşurinţă şi dificil de descotorosit.

Mistreţii au fost prinşi datorită lăcomiei lor de a obţine hrana fără efort. Ei au devenit aşa de încrezători şi s-au complăcut în situaţia aceasta. Nici nu şi-au dat seama că sunt prinşi în cursă. Majoritatea dintre noi suntem asemeni mistreților, deoarece devenim la fel de încrezători în ocupaţiile şi afacerile noastre, dar nu ne dăm seama că într-un fel sau altul cădem şi noi în capcană.

Căutăm siguranţa mai mult decât libertatea.

 

 

Sursa: Cappuccino & Success - Richard Quek

Citeşte şi
Comentarii (3) Adaugă comentariu
Floarea pe 09 Februarie 2012, 11:19
#3
pentru Alex
Pana la un punct ai retinut in mod corect morala, ideea este insa cat de repede si cui i-am ¨inchide poarta¨?
alex pe 08 Februarie 2012, 23:26
#2
obiceiurile repetate devin mentalitate
schimbarea este in fiecare dintre noi, inainte de a pretinde schimbarea conducatorilor trebuie sa neschimbam noi, sa avem optiuni, sa punem intrebari si sa pretindem raspunsusuri de la cei alesi. sa ne reinventam, sa redescoperim cultura solidaritatii doar asa comunitatea noastra se vA regenera. Ajutandu/ ne intre noi, pentru fiecare dintre noi.
ICA pe 08 Februarie 2012, 10:06
#1
COMENT
CA FOST VINATOR MI A PLACUT TARE MULT POVESTEA E UN MARE ADEVAR,DAR AZI POLITICIENII NOSTRI APLICA METODA DRESARII CIINILOR, NE INFOMETEAZA 4 ANI, IAR ACU VIN CU CITE O PUNGA CU OSCIOARE SI NITICAI SORICI SA LE ASCULTAM RUGA,,VOTATINE PE NOI,, NU MAI TINE FRATILOR CA ROMANUL E DESTEPT, ATI RUPT CUIU NU MAI MERGE. PUNETI OSU LA TREBA, ALTFEL VA TRIMITE NEA NICU BILET DE AVION.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.