
Hidrocentrala de la Islaz, pe Olt, a fost promisă în preajma multor campanii electorale. Locuitorii zonei nu prea cred în acest proiect care poate crea multe locuri de muncă. Anul trecut, premierul Emil Boc a făcut o vizită la Islaz împreună cu directori ai Hidroelectrica. De atunci au mai fost auzite fel şi fel de zvonuri despre începerea lucrărilor. Ziarul România Liberă preia o ştire Newsin în care reprezentanţii Hidroelectrica şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului(APM) Teleorman spun despre acest proiect că are şanse de reuşită, banii necesari există. Singura problemă este protecţia a două specii de păsări, pescăruşul albastru şi pasărea ogorului. Directorul APM Teleorman susţine că investiţia nu poate fi blocată de protejarea acestor specii, ci sunt necesare măsuri de protejare.
"Nu este o chestiune care să interzică definitiv o asemenea investiţie în zonă. Dimpotrivă, cu nişte măsuri de protejare bine monitorizate, se pot face investiţii în zonă", a declarat Gheorghe Şerban, director APM Teleorman.
"Proiectul centralei de la Islaz a fost demarat în 2003. Însă, în 2008, amplasamentul pe care urmă să se construiască hidrocentrală a fost declarat arie protejată în cadrul Natură 2000. În zonă respectivă s-au descoperit două specii de păsări protejate: pescăruşul-albastru şi pasărea-ogorului", a declarat marţi consilierul pe probleme de mediu în cadrul Hidroelectrica, Dumitra Mereuţă.
Hidrocentrala de la Islaz va fi proiectată pentru o putere de 28 MW. Construcţia hidrocentralei ar putea dura 4 ani şi se ridica la o valoare de 316 milioane euro.
Ar trebui să auzim şi părerea domnului Dragnea despre acest proiect, în zonă auzindu-se că dumnealui doreşte să facă un fond de vânătoare de la Islaz până la Seaca. Dacă îi pasă de progresul zonei, ar trebui să se implice şi să facă demersurile necesare începerii lucrărilor. Aşteptăm o reacţie, să nu anticipăm discursul dumnealui. Sperăm că în al doisprezecelea ceas să lase avantajele şi plăcerile proprii pentru binele public.