
Duminica trecută s-a făcut inaugurarea bacului Zimnicea-Svistov, investiţia firmei InterAgro, proprietate a domnului Ioan Niculae. De loc din Zimnicea, domnul Niculae a construit un bac din fondurile sale, fără să ceară ajutor de la stat.
Bacul de la Turnu-Măgurele a fost construit cu bani din bugetul local, banii tuturor contribuabililor, şi, deşi mai scump decât cel de la Zimnicea, lucrează în pierdere. Investiţia de 6 milioane de euro de la Zimnicea va deveni profitabilă, în schimb cea de 10 milioane de euro de la Turnu-Măgurele are slabe speranţe să devină profitabilă. De fapt între cele două bacuri diferenţa este de utilitate. Bacul de la Zimnicea este util pentru TIR-urile care cară cereale şi alte mărfuri dintr-o ţară în alta pe când cel de la Turnu-Măgurele este bac electoral. Oraşul Nikopol nu este un oraş important în Bulgaria, ba am putea spune că dimpotrivă, este un oraş fără industrie şi depopulat.
Domnul Dragnea, patronul oraşului, a făcut acest bac din ambiţie personală, nu pentru o necesitate reală. Am avut prilejul de a constata acerst lucru atunci când, la trei săptămâni după inaugurarea oficială, cu participarea prim-miniştrilor României şi Bulgariei, domnul Dragnea a mai făcut o inaugurare, să se simtă adulat de cetăţeni. Ştim că foarte puţini oameni din Turnu-Măgurele au folosit bacul, pentru că pur şi simplu nu au de ce. De câteva ori am atras atenţia şefilor de la primărie şi de la bac despre necesitatea includerii bacului pe hărţile GPS ale giganţilor din acest domeniu, Navteq şi Teleatlas. Noi am spus, noi am auzit. Am dori ca cei de la societatea care utilizează bacul să ne furnizeze datele reale cu pierderile realizate de bacul turnean pentru ca locuitorii oraşului să decidă dacă vor mai subvenţiona bacul. Că înainte de a-i da drumul au fost plătite salarii pentru angajaţii bacului este un caz penal, pentru care trebuie să răspundă cineva.
Multe speranţe au fost legate de inaugurarea ferry-boat-ului de la Turnu-Măgurele, speranţe pentru o renaştere economică a oraşului, speranţe care pe zi ce trec devin tot mai slabe.
Încheiem cu câteva date tehnice despre bacul de la Zimnicea. Acesta are o capacitate de 380 de tone, o suprafaţă de 600 mp, pe care au loc 5 TIR-uri sau 40 de autoturisme. Preţurile pentru trecerea Dunării pe la Zimnicea sunt preţuri mici: 2 euro pentru persoane fizice şi 5 euro pentru autoturiusme, cu toate taxele incluse. Abia peste câteva zile va începe să funcţioneze regulat bacul din Zimnicea, din cauza unor probleme vamale în Bulgaria. Atunci când va începe să funcţioneze, bacul va avea trei curse regulate pe zi.