
Vizita unei delegații din Republica Populară Chineză în vederea demarării exportului de lucernă
Astăzi, 29 iunie 2016, a debutat misiunea de audit a unei delegații de experți ai Administrației Generale pentru Controlul Calității, Inspecției și Carantinei (AQSIQ) din Republica Populară Chineză în vederea demarării exportului de lucernă din România.
Delegația din republica Populară Chineză a fost primită de domnul Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul dr.Mihai Ponea, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și doamna Doina Băiculescu, director general al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) alături de experți ai instituțiilor cu atribuții în acest domeniu.
Ministrul Achim Irimescu și-a exprimat convingerea că această întâlnire va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale tradiționale dintre cele două țări și a avansat către partea chineză propunerea de a extinde perioada de un an în care se poate exporta la o perioadă de doi ani și de a accelera formalitățile pentru exportul lucernei. 'Sper ca în cel mai scurt timp să reușim să permitem importatorilor chinezi să preia din România produse de cea mai bună calitate și să găsim cele mai bune soluții pentru a intensifica schimburile comerciale dintre cele două părți', a afirmat ministrul Achim Irimescu în cadrul întâlnirii.
Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, domnul dr.Mihai Ponea, a întărit afirmațiile ministrului Agriculturii privind standardele înalte ale produselor românești și a expertizei specialiștilor din cadrul ANSVSA și ANF care certifică calitatea și siguranța acestora.
'Ne-am dori ca la finalul vizitei să agreăm lista de cerințe și condiții obligatorii care vor fi incluse în protocolul în baza căruia va fi elaborat proiectul de certificat fitosanitar pentru lucernă destinată exportului în China și, totodată, să derulăm discutarea celorlate subiecte aflate negociere în același ritm alert', a completat vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Vizita experților chinezi este urmarea demersurilor întreprinse de ANSVSA, începând cu luna septembrie 2014, când a fost transmisă solicitarea oficială privind începerea negocierilor pentru exportul de lucernă furajeră.
Cu ocazia întâlnirii bilaterale AQSIQ—ANSVSA care a avut loc la Ningbo, în marja Conferinței miniștrilor economiei și comerțului 16+1, delegația ANSVSA a solicitat trimiterea cu celeritate a unei misiuni pentru evaluarea unităților din România care doresc să exporte lucernă furajeră.
Pe agenda misiunii oficiale, care se va finaliza pe data de 6 iulie, figurează vizite la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară și la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor, din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Brăila. Vizita experților chinezi are scopul de a evalua capacitatea analitică a Autorității în ceea ce privește furajele și modul în care sunt aplicate, la nivel central și teritorial, toate măsurile prevăzute de reglementările legislației comunitare, precum și cerințele AQSIQ.
De asemenea, vor fi vizitate și unități de producție lucernă din județele: Brăila, Olt, Teleorman și Călărași, care și-au manifestat interesul și au aplicat pentru exportul de lucernă în Republica Populară Chineză.
Până în prezent România exportă în Republica Populară Chineză carne de porc, material seminal provenit de la bovine și miere.
Menționăm că România a demarat negocieri pentru exportul în Republica Populară Chineză de: produse din carne de porc, carne de oaie și de pasăre, lapte și produse lactate, porumb, venin de viperă.
Ioan Niculae are 5 mii de hectare plantate cu lucerna, o fabrica de balotat si masini si utilaje de milioane de euro.