Săraci, şi totuşi, atât de bogaţi - poveste cu tâlc

06 Februarie 2011, 13:47 | 6157 vizualizări | 6 comentarii
Car Universal

Povestea de mai jos este o lecţie de viaţă. Citiți-o până la final şi e imposibil să nu vă emoţioneze. Sperăm că această poveste, găsită pe net, să arate cât de puţin loc ocupă în viaţa noastră modestia şi bunul simţ. Nu ştim cine este autorul, din păcate, însă sperăm ca povestirea să ne facă, pentru un moment măcar, să încercăm să ne schimbăm în bine. Se spune că nu putem schimba întreaga lume, putem, cel mult, să ne schimbăm  doar pe noi înşine. Iata  povestirea:

 

"Nu o să uit însă niciodată Crăciunul anului 1993. Aveam 13 ani, Maria, sora-mea, avea 16 ani, iar Elena, cealaltă soră, nu împlinise încă 18 ani. Eram noi trei şi mama. Tata murise de 5 ani în accident la mină.

  Cu o lună înainte de Crăciun pastorul nostru a anunţat o colectă specială pentru cea mai săracă familie din Biserică. A cerut ca fiecare enoriaş să economisească timp de o lună ceva bani ca să dea acelei familii pe care fraţii din comitet o vor considera cea mai săracă. Ne-am gândit ce am putea face noi patru. Planul mamei a fost să mâncăm timp de o lună de zile numai cartofi. Astfel puteam economisi 300.000 lei. De asemenea, dacă vom sta cu becul stins seară de seară, mai puteam economisi 100.000 lei.

  Eu cu Maria am facut curăţenie la câţiva bogaţi, iar Elena a vândut ceva felicitări făcute de ea. Seara pe întuneric, vorbeam şi ne imaginam cum familia aceea se va bucura. Eram în Biserică, noi şi încă 80 de membri, dintre care doar vreo doi se considerau mai germani decât erau... Noi ceilalţi ştiam că suntem cetăţeni români iar acum, la 4 ani de la căderea lui Ceauşescu, unii dintre noi se descurcau binişor. Noi locuiam în casa bunicii, de care eram tare mândre deşi nu avea decât două camere dintre care pe una o transformam în bucătărie când venea frigul. Mama a calculat că se va strânge încă de douăzeci de ori atât cât avem noi, mai ales că la slujbă veneau şi cei cu maşini luxoase şi plini de bani iar pastorul ne aducea aminte în fiecare săptămâna de colectă.

 

Cu o zi înainte de Crăciun, am plecat cu Maria la magazin să schimbăm banii în bancnote nou-nouţe. Aşa învăţaserăm noi că trebuie să dăm lui Dumnezeu. Am venit acasă cu 800.000 lei. O bancnotă de 500.000 lei şi trei bancnote de 100.000 lei. Niciodată nu avusesem atâţia bani. Nu ne păsa că n-aveam haine de Crăciun. Noi eram fericite. N-am putut dormi toată noaptea de nerăbdare...

  A doua zi, în ziua de Crăciun, ploua cu găleata, iar noi n-aveam umbrelă. Biserica era la 2 kilometri de casă, dar nouă nu ne păsa cât de ude vom fi. Elena avea găuri în pantofi şi a pus nişte hârtie. Pe drum, hârtia s-a udat, iar ea era leoarcă la picioare. Am stat bucuroase în Biserică, deşi am auzit câteva fete de la cor râzând de rochiile noastre cele vechi. Dar mai auziserăm asta şi nu ne-a durut. Cu banii în mână, eram bogate. Când s-a făcut colecta, mama a pus bancnota de 500.000 lei, iar noi, fiecare, câte una de 100 000 de lei.Pe drum spre casă cântam de bucurie. La amiază, mama ne-a făcut o surpriză. Cumpărase 10 ouă pe care le fiersese şi le-am mâncat cu cartofi prăjiţi. Era ziua de Crăciun şi noi ne simţeam aşa de bine.

 Dar pe la ora 15:00 a venit la noi pastorul. A chemat-o pe mama la uşă. Când a intrat mama în casă, era albă ca varul şi ţinea un plic în mână. Am întrebat-o ce este în plic şi abia după jumătate de oră mama l-a deschis. În plic era o bancnotă de 500.000 lei, trei bancnote de 100.000 lei şi 40 de bancnote de 10.000 lei. În total 1.200.000 lei.

  Nimeni n-a spus nimic, doar ne uitam la podea. Cu câteva minute mai înainte ne simţeam ca nişte milionare. Acum, cu plicul în mână, ne simţeam ca nişte copii teribil de săraci. Nouă ca şi copii ne părea bine că suntem bogaţi faţă de alţii, că aveam cartofi. Apoi, ştiam că suntem bogaţi că aveam o mamă grozavă şi mulţi copii nu aveau mame defel. Ne bucuram că eram trei surori în casă şi atâtea familii nu aveau copii. Ştiam că nu avem multe lucruri pe care alţii le aveau, dar niciodată nu ne-am gândit că eram săraci; dar în acea zi de Crăciun am aflat că eram.

  N-am mai fost niciodată ca înainte. Săptămâna care a trecut apoi, n-a vorbit nimeni în casa noastră.

 

N-am mai vrut să mergem la Biserică de ruşine, dar mama nu ne-a dat voie să lipsim de la slujbă... Mama ne-a întrebat ce să facem cu cei 1.200.000 lei, dar noi nu ştiam ce fac săracii cu banii...

      84 de oameni, 80 de concetăţeni de-ai noştri şi noi, am strâns 1.200.000 lei... din care 800.000 i-au dat cei mai săraci 4 oameni din Biserică... "

 

 

 

Citeşte şi
Comentarii (6) Adaugă comentariu
doru pe 07 Octombrie 2015, 16:05
#6
T-T
Ce trist...............Nu stiam.......
T-T pe 06 Octombrie 2015, 18:10
#5
T-T
SO SAD downer
T-T pe 06 Octombrie 2015, 18:10
#4
T-T
SO SAD downer
x man pe 09 Februarie 2011, 13:32
#3
franaaaaaa
i-mi cer scuze acum dupa ce le-am citit pe toate inteleg...am crezut ca este vreo martora care ne da lectii de viata.i-mi cer scuze.
x-man pe 09 Februarie 2011, 12:36
#2
nu-mi raspunzi!?
spre deosebire de tine eu nu sunt sarac,dar nici umbrela nu am,insa daca incepe ploaia imi pun o punga pe cap.radeau fetele de voi?pai unde educatia voastra?a cmunitatii.sa va spun ceva,nu am nimic personal cu voi,dar mai proastelor daca faceati sacrificiul asta de 3ori pe an aveati 2,4 mil suficient sa va luati o umbrela si niste sandale de la 38. tineti minte adevarata CREDIINTA e in sufletul fiecaruia iar biserica e familia.ia nu mai contribuiti la colete sa vedem mai vine popa la voi la usa?
x man pe 09 Februarie 2011, 03:02
#1
da
povestea are esenta,si multi ar trebui sa invete cateceva.!stiu ca voi astia care credeti in fel de fel de dumnezei aveti multe parti bune si mai stiu ca va vindeti credinta ca pe o marfa prin diverse mijloace;reviste,intruniri,vizite la domiciliu,insa ce nu stiu e ca in 93 erau bacnote de 500de mii??cand o dacie noua era1,5mil.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.