
Deoarece lista revolutionarilor a starnit discutii aprinse in oras, publicam azi un document care arunca o lumina cuprinzatoare asupra evenimentelor din decembrie 89. Publicam un fragment din lucrarea "Monografia judetului Teleorman", realizata de un colectiv condus de Stan V. Cristea. Iata pagina referitoare la revolutia din 89.
"Ca si in celelte localitati din judet, la Turnu-Măgurele, in jurul orelor 13.00, s-au strans in centrul orasului grupuri mari de cetateni, care s-au deplasat catre sediul Comitetului municipal de partid, scandand lozinci anticomuniste si obligandu-i pe activisti sa paraseasca cladirea. La orele 15.00, municipiul Turnu-Măgurele avea deja o conducere noua, care a lansat un apel locuitorilor din urbe.
In ziua de 22 decembrie, in jurul orelor 16.00, Comitetul de Salvare Nationala din Turnu-Măgurele raporta telefonic Consiliului Judetean urmatoarele: Astazi, 22 decembrie, orele 15.00, cetatenii municipiului Turnu-Măgurele, sprijiniti de unitatile militare, au preluat conducerea fara nici un incident. Toate activitatile economice si sociale se desfasoara in conditii normale. Suntem alaturi de intreaga natiune in aceste momente cruciale.
Noul organism de conducere a municipalitatii era alcatuit din: locotenent-colonel Augustin Moldovan (presedinte), maior Mircea Gaman, maior Nicolae Calota, Paraschiv Cosac, Paul Dragulin, Mihai Bogdanovici, Ion Nastasescu, Vasile Dumitru, Ligia Rizescu, Stefan Patachia, Nicoleta Baietica, Ionel Tanase, Mihai Biujung, Decebal Pasca, Stefan Vatamanu, Floricel Carnaru, Florin Capatana, Mitica Trifu, Mihai Nicolae, Vasile Curcafa, Ion Vulcu.
Multimea problemelor care s-au ridicat spre rezolvare, incepand cu 23 decembrie 1989, in fata Comitetului municipal de salvare nationala a determinat trecerea la organizarea de comisii pe probleme, in urmatoarea structura: comisia de aparare - locotenet -colonel Augustin Moldovan, maior Mircea Gaman, capitan C.Budeanu; comisia economica-Ion Nastasescu, Florea Capatana, Ion Vulcu, Vasile Curcafa, Aurel Patachia, Mitica Trifu, Paul Dragulin; comisia culturala - Vasile Dumitru, Traian Panea, Romica Dorcea, Nicoleta Baietica; comisia politica - Stefan Vatamanu, Vasile Dumitru; comisia sociala - Mihai Bogdanovici, Florea Carnaru, Ion Biujung, Ligia Rizescu, Nicolae Mitroi, Decebal Pasca. Oameni de suflet, turnenii si-au oferit sangele pentru salvarea celor raniti in revolutie. In dimineata zilei de 24 decembrie 1989, tinerii de la Intreprinderea de motoare electrice au donat 40 de flacoane de sange ca sa-i ajute pe eroii revolutiei noastre."
Dupa cum ati citit, in Turnu-Măgurele nu a fost nimic neobisnuit, nu s-a raportat nici un incident. Inseamna ca in Tr.Magurele nu trebuie sa avem nici un luptator remarcat in Revolutie, pentru ca n-a fost cazul. Din pacate avem o lista lunga cu remarcati in Revolutie, multi dintre ei obtinand certificatele in ultimii ani. Beneficiari de indemnizatii, de terenuri sau de scutiri de impozite, acesti pseudo-revolutionari sunt o plaga pentru oras. Nu era de-ajuns ca sunt multi oameni saraci, mai trebuia ca multi indivizi bogati sau foarte bogati, precum Simionescu, Eli Iagar si fratele dansei Sever, Vladutu, Geanta si altii sa fie scutiti de plata impozidului pentru o calitate pe care nu au cum s-o probeze. Cititi numele celor care au facut parte din comitetul de salvare nationala Tr.Magurele si veti observa ca nu apare numele nici unui dintre cei enumerati putin mai sus. Si atunci, ne intrebam: pentru ce au primit certificate de revolutionari?