Fenomen: Primari incompatibili sau condamnați penal, suspendați din funcții, s-au transformat în city-manageri.

26 Aprilie 2016, 12:08 | 3364 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal
Primari incompatibili sau condamnați penal, suspendați din funcții, s-au transformat în city-manageri.

Primarii suspendați din funcție pe motive de incompatibilitate sau condamnare penală s-au refugiat în posturi de administratori publici. Au fentat legea care le-a interzis să mai conducă primăriile și s-au transformat din funcționari publici în personal contractual, sub titulatura de ”city-manager”. Sunt în continuare ordonatori de credite și au drept de semnătură ca pe vremea când erau primari.

Mai mulți edili teleormăneni și-au pierdut mandatele înainte de termen fiind suspendați din funcție prin ordin al Prefecturii Teleorman, după ce au pierdut procesele cu Agenția Națională de Integritate sau după ce au fost condamnați penal. Cinci dintre ei au fentat legea și au rămas în continuare în funcții de conducere în primării transformându-se în ”city manageri” sau administratori publici. Pentru prima dată în administrația românească, funcția de ”administrator public” a fost introdusă prin Legea 286/2006 de modificare a Legii Administraţiei Publice Locale. Potrivit fișei postului un administrator public este, practic, tot un fel de primar, doar că nu are calitatea de funcționar public, ci de personal contractual, nu este ales, ci angajat prin concurs. „Înlocuiește primarul pe perioada absenței acestuia, având drept de semnătură pe toate documentele emise de personalul din aparatul de specialitate al primarului”, specifică legea.

Cu legea în mână, edilii din comunele Crângu, Nenciulești și Troianul, suspendați din funcție pe motive de incomatibilitate, după ce au fost în același timp și primari și administratori de firmă, s-au refugiat pe posturile de city-manager. Costel Barbu, primarul comunei Suhaia, suspendat din funcție pentru că și-a ținut soția angajată în primărie,în subordinea sa directă, a rămas administrator public în aceeași primărie. Condamnat penal la un an de închisoare cu suspendare pentru acordarea de sporuri ilegale, Emilian Mărcușanu, primarul comunei Olteni s-a ”transformat”, după suspendarea din funcția de primar, în city manager cu acte în regulă al comunei cu 3000 de locuitori.

” PSD a inventat treaba asta”

” PSD a inventat treaba asta”, este explicația primarului din Suhaia, Costel Barbu (PNL). Edilul a fost suspendat din funcție prin ordin al Prefecturii Teleorman în urmă cu un an. Potrivit ANI, primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece şi-a menţinut angajată soţia, pe Polexia Barbu, în subordinea sa directă, pe postul de inspector la Compartimentul Impozite şi Taxe Locale, Control Comercial şi Urbanism din Primărie. După un proces care a durat aproape doi ani, instanţa a dat dreptate ANI, iar primarul a fost nevoit să renunţe la funcţie în iulie 2015. În prezent este city-manager. ” Am dat concurs. A venit un reprezentant de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și a făcut parte din comisie. Totul este perfect legal”, spune fostul primar care și-a păstrat biroul din primărie pentru actuala funcție. Emilian Mărcușanu (PSD) a fost primarul comunei Olteni până în martie 2016 când Prefectura Teleorman a emis ordin de suspendare din funcție. Edilul a fost condamnat penal la un an de închisoare cu suspendare, în 2013, pentru acordarea de sporuri ilegale salariaților din primărie. De trei săpămâni este city-manager la Olteni. ” Totul este cu acte, în regulă”, susține fostul primar din Olteni , angajat cu contract în aceeași primărie. Întrebat cât câștigă ca administrator public, fostul primar spune că nu a apucat să încaseze salariul. După plafonul stabilit de lege, leafa se situează în jurul sumei de 3000 de lei.

”Actele sunt în regulă”

Potrivit Prefecturii Teleorman, situațiile foștilor edili ajunși city-manageri sunt perfect legale. ”Pentru primarii incompatibili, legea le interzice ca pentru următorii trei ani să nu mai candideze la nicio funcție eligibilă. Nu le interzice să ocupe un post de execuție sau de conducere în cadrul autorității publice”, explică prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan. Procedura a fost aceeași în toate primăriile. Posturile existau deja în organigramă, erau vacante și au fost scoase la concurs prin hotârâri ale Consiliilor locale. După acte, susține Prefectura Teleorman, concursurile s-au derulat conform legii.”Noi am avut o sesizare la Suhaia, Am verificat. Actele sunt în regulă”, mai spune prefectul de Teleorman.

sursa: teleorman24.ro

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
Grupul de Intitiativa TOMUTA Marin pe 26 Aprilie 2016, 15:08
#2
Lovitura de teatru
La Rosiori de Vede, LOVITURA de TETATRU!!!!Puternicul om de afceri local, un far al gandirii locale, Marin TOMUTA, si-a anuntat candidatura!!!!Adevarsaii au zero sanse!!!!MATZA PRIMAR!!!!!MATZA PRIMAR!!!!!MATZA PRIMAR!!!!!MATZA PRIMAR!!!!MATZA PRIMAR!!!!!!MATZA PRIMAR!!!!!MATZA PRIMAR!!!!!MATZA PRIMAR!!!! grin grin grin
gente di zona pe 26 Aprilie 2016, 13:26
#1
dnului primar Cuclea
Faceti controale la admin.pietei,daca admin. isi fac treaba controlind revanzatorii,care trec peste marcajele de la tonete si blocheaza accesul oamenilor raminind practic loc de o singura persoana..Acelasi lucru si la toate tarabele din centru indiferent de ce vand!!.Daca persista in greseala scoate-ti chitantzierul de amenzi pt.toti cei in neregula si pt. cei angajati la primarie care nu-si fac treaba...Cu stima un cetatzean amarat..
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.