Firma Polaris, trimisa in judecata de procurorii DNA.

10 Decembrie 2015, 11:12 | 3290 vizualizări | 9 comentarii
Car Universal
Polaris.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată

sub control judiciar a inculpaților:

MAZĂRE RADU ȘTEFAN, primar al municipiului Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită (3 infracțiuni),
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale),

STRUTINSKY SORIN GABRIEL, om de afaceri, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită,

și în stare de libertate a inculpaților:

MARTIN EDUARD STELIAN, asociat al S.C. Polaris M HOLDING S.R.L, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- dare de mită,

S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- dare de mită,

STAN GABRIEL MARIUS, viceprimar al municipiului Constanța și TOLEA TUDORIȚA, HARPALETE DORU AURELIAN, PAVEL ALINA, MUTALÂP GHIULNIHAL și OPREA SORINA LAURA, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro și primit circa 1.000.000 euro și 2.472.303,8 lei de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanții societăților respective și a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea și firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani.
2. În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat și administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.
În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. și aceeași firmă controlată de inculpații Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.
Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.
Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale și crearea, în consecință, a acestui prejudiciu a fost primarul Mazăre Radu Ștefan. Alături de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpații Stan Gabriel Marius, Tolea Tudorița, Harpalete Doru Aurelian, Mutalâp Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajați ai Primăriei care, prin încălcarea mai multor dispoziții legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preț supraevaluat.
Din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislației aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ștefan, referitoare printre altele la:
- impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților,
- modul de estimare a valorii contractului,
- alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanța prin gestiune delegată,
- inexistența numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanți,
- tariful de salubritate.

În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie și o societate controlată de el și de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane lei.
Aceste lucruri au fost posibile în condițiile în care inculpatul Mazăre Radu Ștefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii și a intereselor sale electorale

Până în prezent Primăria municipiului Constanța nu a comunicat dacă dorește să se constituie parte civilă.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a fi menținute măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citeşte şi
Comentarii (9) Adaugă comentariu
Un cetatean pe 12 Decembrie 2015, 03:17
#9
Polaris
La Islaz este aceeasi situate cu Firma Polaris m holding

Cried ca ar fi vazul ca Si d-l Geara sa dea putine explicatii cum e cu acest contract cu Polaris in conditiile in care comuna are Firma de salubritate

TAS pe 11 Decembrie 2015, 09:45
#8
Ai dreptate SNI
Si te injura mai abitir atunci cind ai si dreptate.De ce ?Simplu,pentru ca pentru cei ce injura,informarea corecta inseamna Antena 3 ori RTV.Vad si simt ca sunt inselati prin minciuna si furt zi de zi dar,spun cu tarie ceea ce vad de la niste posturi diversioniste si cu un vadit scop de a distrage atentia de la problemele reale si cu adevarat importante.Informati-va corect,altfel,veti cauta dreptatea in intuneric si saracie,dind vina la nesfirsit pe Basescu.
SNI pe 11 Decembrie 2015, 01:43
#7
#Eu
Cind îi spui Românului,, ce se întâmplă în jurul lui '' te injura.
Baba VANGA pe 11 Decembrie 2015, 00:31
#6
URMEAZA TELDRUM ?
Firmele cu activitati de tip mafiot trebuie sa dispara.Sint tare c*rios ce parere au domnii Dragnea,Mohanu si mai putin slugarnicul Cuclea.Ei sint primii care trebuie sa dea explicatii cu privire la contractele incheiate cu firma Polaris.Sa vedem si infractiunile comise de catre Consiliul Judetean TR cu fondurile europene la groapa de la Mavrodin.
Valush pe 10 Decembrie 2015, 20:47
#5
Polaris, ultimele zvacniri
Acum, ca patronul firmei Polaris, Dumitru Martin, a fost arestat la Los Angeles pentru dare de mita, iar nepotul acestuia, Eduard Martin, asociat in firma Polaris si deputat in Parlamentul Romaniei pe listele PSD-ului, este trimis in judecata tot pentru dare de mita, cred ca este momentul cel mai potrivit ca noul guvern sa declanseze procedura de abrogare a Legii nr. 99/2014 pentru modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006. Legea a fost initiata de insusi Eduard Martin, pentru a putea detine monopolul in domeniul salubrizarii. Mai mult decat atat, legea obliga autoritatile publice locale sa instituie taxe speciale si sa deconteze lunar, catre firma Polaris,direct din bugetul local contravaloarea prestatiei efectuate la utilizatorii fara contract. Unde s-a mai vazut ca o Primarie sa "lucreze" pentru o firma privata?
pagubit pe 10 Decembrie 2015, 16:05
#4
polari
Sa se verifice toate contractele de la tara unde era groapa de gunoi si bieti tarani plateau la Polaris

Toti primari din comune sa fie condamnati pentru raul adus cu plata gunoiului
EU pe 10 Decembrie 2015, 14:24
#3
A VENIT SI ZIUA JUDECATII !
IN PRIMAVARA VA SPUNEAM DE JOCURILE POLITICE SI DE AFACERILE SUBTERANE ALE LUI MAZARE IN TELEORMAN PRECUM (FIRMA DE SALUBRITATE POLARIS "MAZARE" HOLDING ) CU UN CONTRACT DE 35 MILIOANE DE EURO BANI OBTINUTI PRIN CONTRACT DE LA CONSILIUL JUDETEAN TELEORMAN SI DE CELE ALE LUI DRAGNEA IN CONSTANTA ( TEL DRUM ) CARE ASFALTEAZA IN JUDETUL CONSTANTA PE MULTE MILIOANE DE EURO BANI DE LA CONSILIUL JUDETEAN CONSTANTA !AVEM REZULATATE POZITIVE ! MECANISMUL DE COMBATERE A CORUPTIEI INCEPE SA FUNCTIONEZE, LUCRU CARE NE MULTUMESTE !
EU pe 10 Decembrie 2015, 13:24
#2
SA STATI LA PUSCARIE ...
... CATE UN AN PTR FIECARE MILION DE EURO FURAT !
EU-TATI pe 10 Decembrie 2015, 11:56
#1
MAFIOTI
Ma miram de ce au venit pentru incasari, mai devreme ca de obicei luna asta...ca sa apuce cu banii luati.Mi-as dori sa dispara din oras....303 lei/luna la o societate comerciala? Sa dispareti smecherilor
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.