Desfăşurarea Revoluţiei din decembrie 89 la Turnu-Măgurele.

24 Noiembrie 2010, 23:02 | 4807 vizualizări | 7 comentarii
Car Universal

 Deoarece lista revoluţionarilor a stârnit discuţii aprinse în oraş, publicăm azi un document care aruncă o lumină cuprinzătoare asupra evenimentelor din decembrie 89. Publicăm un fragment din lucrarea "Monografia judeţului Teleorman", realizată de un colectiv condus de Stan V. Cristea. Iată pagina referitoare la revoluţia din 89.
 
 "Ca şi în celelte localităţi din judeţ, la Turnu-Măgurele, în jurul orelor 13.00, s-au strâns în centrul oraşului grupuri mari de cetăţeni, care s-au deplasat către  sediul Comitetului municipal de partid, scandând lozinci anticomuniste şi obligându-i pe activişti să părăsească clădirea. La orele 15.00, municipiul Turnu-Măgurele avea deja o conducere nouă, care a lansat un  apel locuitorilor din urbe.
 
  În ziua de 22 decembrie, în jurul orelor 16.00, Comitetul de Salvare Naţională din Turnu-Măgurele raporta telefonic Consiliului Judeţean următoarele: Astăzi, 22 decembrie, orele 15.00, cetăţenii municipiului Turnu-Măgurele, sprijiniţi de unităţile militare, au preluat conducerea fără nici un incident. Toate activităţile economice şi sociale se desfăşoară în condiţii normale. Suntem alături de întreaga naţiune în aceste momente cruciale.
 
 Noul organism de conducere a municipalităţii era alcătuit din: locotenent-colonel Augustin Moldovan (preşedinte), maior Mircea Găman, maior Nicolae Calotă, Paraschiv Cosac, Paul Drăgulin, Mihai Bogdanovici, Ion Năstăsescu, Vasile Dumitru, Ligia Rizescu, Ştefan Patachia, Nicoleta Băieţica, Ionel Tănase, Mihai Biujung, Decebal Pasca, Ştefan Vătămanu, Floricel Carnaru, Florin Căpăţâna, Mitică Trifu, Mihai Nicolae, Vasile Curcafa, Ion Vulcu. 
 
  Mulţimea problemelor care s-au ridicat spre  rezolvare, începând cu 23 decembrie 1989, în faţa Comitetului municipal de salvare naţională a determinat trecerea la organizarea de comisii pe probleme, în următoarea structură: comisia de apărare - locotenet -colonel Augustin Moldovan, maior Mircea  Găman, căpitan C.Budeanu; comisia economică - Ion Năstăsescu, Florea Căpăţâna, Ion Vulcu, Vasile Curcafa, Aurel Patachia, Mitică Trifu, Paul Drăgulin; comisia culturală - Vasile Dunmitru, Traian Panea, Romica Dorcea, Nicoleta Băieţica; comisia politică - Ştefan Vătămanu, Vasile Dumitru; comisia socială - Mihai Bogdanovici, Florea Carnaru, Ion Biujung, Ligia Rizescu, Nicolae Mitroi, Decebal Pasca. Oameni de suflet, turnenii şi-au oferit sângele pentru salvarea celor răniţi în revoluţie. În dimineaţa zilei de 24 decembrie 1989, tinerii de la Întreprinderea de motoare electrice au donat 40 de flacoane de sânge ca să-i ajute pe eroii revoluţiei noastre."
 
  După cum aţi citit, în Turnu-Măgurele nu a fost nimic neobişnuit, nu s-a raportat nici un incident. Înseamnă că în Tr.Măgurele nu trebuie să avem nici un luptător remarcat în Revoluţie, pentru că n-a fost cazul. Din păcate avem o listă lungă cu remarcaţi în Revoluţie, mulţi dintre ei obţinând certificatele în ultimii ani. Beneficiari de indemnizaţii, de terenuri sau de scutiri de impozite, aceşti pseudo-revoluţionari  sunt o plagă pentru oraş. Nu era de-ajuns că sunt mulţi oameni săraci, mai trebuia ca mulţi indivizi bogaţi sau foarte bogaţi, precum Simionescu, Eli Iagăr şi fratele dânsei Sever, Vlăduţu, Geantă şi alţii să fie scutiţi de plata impozidului pentru o calitate pe care nu au cum s-o probeze. Citiţi numele celor care au făcut parte din comitetul de salvare naţională Tr.Măgurele şi veţi observa că nu apare numele nici unui dintre  cei enumeraţi  puţin mai sus. Şi atunci, ne întrebăm: pentru ce au primit certificate de revoluţionari?

Citeşte şi
Comentarii (7) Adaugă comentariu
Costel boian pe 24 Noiembrie 2020, 14:05
#7
Haos și prostie .!
Mizerii și un haos de ne închipuit cu asemenea oameni pe listele de revoluționari!

Niște hoți ordinari care nu se mai satură.!
a tunat si i-a adunat pe 27 Ianuarie 2017, 22:48
#6
a tunat si i-a adunat
EXCROCII DIN TR. MAGURELE.....
CINE NE REPREZINTA??? pe 27 Ianuarie 2017, 22:46
#5
CINE NE REPREZINTA???
JIGODII ORDINARE..........
mihai pe 10 Decembrie 2010, 18:49
#4
sunt mai multi
SE PARE CA L-ATI UITAT PE CATALIN BARCANESCU. DACA NU STIATI SI EL ARE CERTIFICAT DE REVOLUTIONAR
un turnean pe 28 Noiembrie 2010, 21:39
#3
falsi eroi
de unde este \\\"d-l\\\" VLADUTU \\\"REVOLUTIONAR\\\", cand, unde si cum a luptat pentru eradicarea comunismului in oras?Cand era la bautura, la amante, sau lingea talpa cuiva? Nu cumva el intineaza imaginea celor care au murit in marile orase pt DEMOCRATIE prin functia de \\\"VICEPRESEDINTE AL ORGANIZATIEI REVOLUTIONARILOR\\\"? Poate ne raspunde cineva - de preferat chiar el. Dar la \\\"vasta cultura\\\" pe care o are - de profesie fost handbalist ma indoiesc.
IONE TANASE pe 27 Noiembrie 2010, 21:00
#2
CONTINUAREA COMENTARIULUI PRECEDENT
In acea perioada eram maistru la Intr.de masini electrice Tgureler.Magurele,la una din intrunirile primului comitete de initiativa constituit la Tr. Magurele am aflat ca s a facut apel de la Buc*resti ca au nevoie de singe pentru ranitii de la revolutie.Am mers la Intr. i am anuntat pe colegi si impreuna ne am deplasat la policlinica municipiului unde se organizase de urgenta un centru de recoltare si am asteptat mai bine de o ora pina au primit flacoane goale si impreuna cu colegii mei am donat 40 de flacoane de singe Pt. ranitii revolutiei de la Buc*resti.In toata aceasta perioada de dupa revolutie,singura mea recunostinta pe care am primito a fost in 1995 cind m a chemat sercretarul de la primarie Dl.Epure care mi a inminat un certificat de participant la revolutie si de atunci si pina acum nu am reusit sa mi mai preschimb acel certificat de participant.Mentionez ca am acum un dosar cu toate cele asa cum trebui sa arate,,dovezi clare de participare la lupta pentru victoria revolutiei din decembrie 1989,,pe care l am depus la ORGANIZATIA REVOLUTIONARILOR DE LA METROU.
IONEL TANASE pe 27 Noiembrie 2010, 20:11
#1
Cauzele Revolutiei
In toata perioada comunista eu si familia mea am fost privati de anumite drepturi Pt. simplu motiv ca Fam. noastra nu a avut origine,asta insemnind ca strabunicul meuTALE IORDAN de origine makedona a luptat ca un adevarat erou Pt. intregirea tarii,a fost ranit si a murit in spitalul de la TRUSESTI in MOLDOVA la 1916,a fost decorat cu,,ORDINUL MIHAI VITEAZU,,.Mentionez cu toata sinceritatea ca atit bunicul cit si tatal meu,astazi dupa 20 de ani de la revolutie nu au facut parte din partidele vechi si nici politica anti comunista,ca drept recompensa comunistii cei mai puturosi si mai saraci,,cu astia a inceput comunismul,,a intocmit un dosar la sec*ritate Pt. ca in casa noastra tata si bunicul au avut o pravalie cu tutun,vopsea materiale din stamba,aducea peste proaspat de la balta SUHAIA,indiferent cum era vremea afara,invocind motivul ca au exploatat omul.Dupa stabilizarea monetara din 1952 fostul primar al Com. OLOGI la vremea aceea stan bucata,un om de nici un ban si ginerele sau lungu ion din aceasi comuna a pus lacat pe pravalia nostra,a dat afara din pravalie pe tata si bunicu,au vindut toata marfa fara vreun inventar anume,sau sa le fi dat vreo chitanta Pt. banii care ia depus unva,Le au luat banii,iar ginerele primarului astazi in viata motiveaza ca banii ia depus la cooperatie,acolo nu se gaseste nici un document,iar eu descedent al acestei famil ii nu am avut posibilitati sa fac demersuri Pt a mi obtine despagubiri fata de cele relatate mai sus.Mai mult decit atit in 1955 bunicul meu TANASE STEFAN a fost arestat batut si schingiuit la sec*ritate de fostul capitan puscaciu care dupa revolutie a fost numit de tov.iliescu seful serviciului de informatiiVASLUI RUSINEEEEE celor care au pingarit REVOLUTIA SI TINERII CARE S AU JERFIT PENTRU VICTORIA EI.Asta m a facut in DECEMBRIE 1989 sa es impotriva unui sistem TICALOS SI CRIMINAL,am facut parte din primele stucturi de conducere de dupa revolutie.figurez in toate monografiile revolutiei din TELEORMAN.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.