"Vrem o tara ca afara" s-a strigat, prima data, la Islaz." Proclamatia de la Islaz" - Prima constitutie moderna a Romaniei

13 Martie 2024, 19:54 | 1792 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal
Islaz

Revoluţia de la 1848 a anticipat primele evenimente istorice care aveau să contribuie la făurirea României Mari şi moderne.

Primul moment important al revoluţiei a avut loc la 9/21 iunie 1848, în localitatea-port Islaz unde revoluţionarii paşoptişti, purtători ai valorilor inovatoare din Europa, unde se organizaseră politic şi cultural, insuflaţi de memorabilele cuvinte ”Libertate Egalitate Fraternitate!” declanşau Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească.

Proclamaţia de la Islaz este programul adoptat la 9 iunie 1848 de mişcarea revoluţionară din Ţara Românească după citirea sa de către Ion Heliade Rădulescu. La 11 Iunie sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a fost nevoit să accepte termenii proclamaţiei şi să recunoască guvernul revoluţionar provizoriu.

Localitatea Islaz (Teleorman, atunci in judetul Romanati) era in epoca un mic port la Dunare care, spre deosebire de porturile Turnu Magurele, Giurgiu si Calafat, nu era sub controlul direct al turcilor. 

Mai mult >> de la sursa

Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
Cu munca pe la oras pe 14 Martie 2024, 09:09
#1
A fost odata,azi...
Si uite cum dupa 175 de ani,daca treci prin Islaz,pare ca nu s-a intamplat mare lucru de atunci.Ba da,s-a deschis un PROFI,atat.Oamenii sunt tot mai batrani si prost imbracati,rar mai vezi cate un tanar,iar grija pentru tarani a fost demult uitata.Strazile sunt lafel de murdare si de prost luminate,iar fata comunei parca este din anii 50.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.