Primar Rusanesti: Supărarea mare e că focarul nu se stinge în pădure, în Teleorman, că nu umblăm la cauză, ci la efect. Acolo nu se ia nicio măsură.

27 Noiembrie 2018, 15:59 | 8299 vizualizări | 0 comentarii
Car Universal
Revolta Rusanesti. sursa: adevarul.ro

Câteva sute de localnici din comuna Rusăneşti, unde au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană (PPA), au blocat, marţi, accesul autorităţilor sanitar-veterinare în localitate, astfel că eutanasierea animalelor a fost amânată pentru miercuri, potrivit primarului Alexandru Chirea.

Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că sătenii se împotrivesc eutanasierii porcilor deoarece nu mai sunt animale bolnave, dar şi pentru că în apropiere, în pădurile din judeţul Teleorman, ar fi în continuare mistreţi bolnavi faţă de care nu se iau măsuri.

Alexandru Chirea spune că, prin acţiunile lor de marţi, localnicii din Rusăneşti au reuşit numai să amâne eliminarea porcilor.

 "Am reuşit să amânăm până mâine. S-au strâns două-trei sute de cetăţeni, nu i-au lăsat (pe reprezentanţii DSVSA - n.r ) să intre în comună, au rămas la marginea localităţii. O rezolvare nu prea văd pentru că cei de la DSVSA sunt hotărâţi să elimine toţi porcii din comună. De fapt, nu prea mai avem porci, mai sunt doar purcei care ar urma să fie crescuţi pentru anul viitor şi câteva scroafe gestante pe care e păcat să-i tăiem. Supărarea mare e că focarul nu se stinge în pădure, în Teleorman, că nu umblăm la cauză, ci la efect. Acolo nu se ia nicio măsură", a declarat primarul comunei Rusăneşti.


Trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate la finalul săptămânii trecute în comuna Rusăneşti, în trei gospodării, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt. Un al patrulea focar de PPA a fost confirmat luni, în comuna Cilieni, unde au şi fost eliminaţi 28 de porci dintr-o gospodărie situată la circa un kilometru de localitate.

"În cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire şi combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, prin Ordin al Prefectului Judeţului Olt s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă a porcilor în focarul din gospodăria din localitatea Cilieni şi din localitatea Rusăneşti. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.

Exploataţiile afectate de PPA au fost dezinfectate şi puse sub supraveghere, au fost impuse restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate şi au fost menţinute filtrele rutiere. AGERPRES / (AS - autor: Cristina Matei, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Citeşte şi
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.