Interviu cu Mihai Rezeanu - Povestea de succes a unui tânăr fermier din Teleorman.

15 Septembrie 2016, 23:02 | 10005 vizualizări | 10 comentarii
Car Universal
Mihai Rezeanu.

Mihai Rezeanu are 37 de ani, 38 de angajați în subordine, 2100 de hectare de pământ și o afacere de milioane. Pornind de la aceste câteva informații simple, este mai mult decât evident faptul că avem de-a face cu o poveste de succes. Când a absolvit Academia de Științe Economice, tânărul Mihai Rezeanu a căutat o oportunitate de afacere în Teleorman, acest județ cu imens potențial agricol, unde numai leneșii nu reușesc să scoată bani din pământ. Ambițios și vizionar, Mihai a văzut în fondurile europene o perspectivă demnă de avut în vedere, într-o perioadă în care banii externi erau direcționați cu dedicație. Numai că tânărul s-a gândit că un proiect bine scris poate face diferența între eșec și succes, așa că și-a pus munca și ambiția la încercare, reușind să obțină fonduri europene, pe lângă cei care erau deja abonați la finanțare. A fost suficient un start bun, pentru ca teleormăneanul să pună bazele unei afaceri ce avea să-i aducă nu doar un trai mai bun pentru sine și ai săi, ci și recunoașterea meritelor sale într-un domeniu care avea să-i devină pasiune definitorie. Pentru că, la fel ca toți ceilalți oameni reușiți din lumea asta, Mihai Rezeanu a înțeles că nu poți pune prea multe cărămizi într-o construcție care nu-ți place. Așa că și-a urmat instinctul și pasiunea, reușind ca astăzi să fie proprietarul unei afaceri de anvergură, cunoscută în județ sub titulatura Refdan Com Islaz.

R. Cum a început povestea afacerii dumneavoastră?
M.R. În primul rând, cred că e o poveste de succes, în ideea în care m-am luptat de unul singur pentru a o putea spune astăzi. Avem o fermă în comuna Islaz și 2100 de hectare de pământ, cumpărate în perioada 1991 – 2016. Noi ne-am apucat de agricultură (când spun “noi” fac referire și la tatăl și fratele meu) în anul 1998. Și în acest moment dispun de utilajele necesare, de proiecte și de fonduri, ceea ce într-adevăr, nu e puțin lucru. Am terminat Academia de Științe Economice și imediat după absolvirea facultății, am început să caut oportunități de afaceri. Evident, m-am gândit la posibilitatea finanțării externe, doar că la momentul acela, fondurile europene erau accesate de un anumit segment de investitori. Dar nu m-am descurajat și am scris un proiect, două, trei și eu am fost unul dintre cei care au reușit pe lângă acel nucleu de beneficiari. Afacerea s-a dezvoltat, grație unei implicări și a unui efort constant, astfel că mă pot declara mulțumit de ce am realizat. Problema cu afacerile în agricultură e că nu poți să-ți faci un plan pe termen lung. Și ar mai fi problema lipsei de investiții în infracstructura mare, investiții pe care numai statul le-ar putea face. Agricultura nu e, deci, un domeniu cu evoluție predictibilă, pentru că la noi nu se face nimic în acest sens. De aceea, eu nu pot să investesc continuu într-o necunoscută. Dacă s-ar investi, de exemplu, în irigații, ar fi perfect pentru toată lumea. Dar asta nu se face la nivel macro. Eu am fost printre primii care au investit în cultura vegetală. Nu știu… lipsa de predictibilitate vine și din alte direcții. De exemplu, subvențiile întârzie mereu. În plus, subvențiile sunt impozitate și asta nu se întâmplă decât în România. Toată lumea vede subvenția ca pe un mod de ajutorare a agricultorului, dar gândiți-vă la faptul că situația e similară cu cea în care merge bolnavul la farmacie. Compensarea rețetei este o formă de ajutorare a bolnavului sau a companiilor farmaceutice? Și atunci înțelegem și pe cine ajută subvenția, de fapt… De exemplu, eu acum am primit subvenția pe 30 iunie… Cred că trebuie asumate niște termene, pentru că, în mod firesc, întârzierea subvențiilor are efecte pe termen lung asupra agriculturii.

Mai mult, aici >> liberinteleorman.ro

 

Citeşte şi
Comentarii (10) Adaugă comentariu
Nelu pe 21 Septembrie 2016, 08:20
#10
Cinste lor
Tot stau si ma gindesc !Oare de ce una lume nu face si ei ce au facut alti ? De unde atita invidie pe capul lor ,eu atita pot spune cinste lor faceti si voi la fel daca puteti

e.i. pe 20 Septembrie 2016, 18:45
#9
Rautate,rautate..
Dupa 95 cind a disparut entuziasmul agricultorilor de,,duminica'' nea Sandu se chinuia cu un U 650 ajutat de baieti care erau studenti iar rautaciosii care scriu comentariile stateau in discoteci si circiumi, iar statul nu dadea niciun ajutor fermierilor romani,facea temenele si luau spaga de la strainii veniti sa faca agricultura in Romania.Cinste lor.Sunt doi frati care muncesc,gindesc si nu-si bat joc de oamenii de la care au arendat pamintul(le plateste inclusiv impozitul).Cred ca este o greseala de exprimare privind suprafata pe care o detin in proprietate(chiar dinsii ar trebui sa vina cu precizarea sa nu faca vreun invidios infarct ). Cinste lor inca odata.
Bravo pe 17 Septembrie 2016, 18:38
#8
Majoritate idioata
Ca a furat tatal,ca a furat mama. Lume proasta. Puteti dovede aceste spuse? Pana cand nu le dovediti nu mai aruncati cu noroi in toti care se zbat sa faca ceva pentru ei si implicit si pentru comunitatea in care isi desfasoara activitatea economica.acesti oameni platesc taxe si impozite cat nu va inchipuiti voi. Cum incearca unul sau altul sa faca ceva, voi majoritatea idioata si betiva din fata birtului va puneti pe aruncat cu noroi. Stati in banca voastra, beti tuica si mergeti la culcarr. Si sa va rugati sa mai faca si altii pentru a putea sa va angajati si voi cei fara de greseala.
gogu pe 17 Septembrie 2016, 07:05
#7
pt carmen d
Atentie in perioada -------- a cumparat 2100 hectare de pamaant. Pe ce bani? Cat valoreaza pamantul ? Cam pute explicatia. Tot de la vama si vamuit cum trebuie' se fac banii. Mai cauta daca vrei adevarul. Sau poate a platit omul pentru oubkicitate.
UNU pe 17 Septembrie 2016, 00:47
#6
Chiabur
Clar trebuie sa candideze la ISLAZ. nU SE MAI POATE CU ACTUALUL. Mihai are vorbele la el si poate sa conduca comuna Islaz. Pazea Geara ca vine finalul tau politic
Carmen Dumitrescu pe 16 Septembrie 2016, 20:21
#5
Facem jurnalism sau ce?
Prieteni dragi, eu nu stiu unde ati invatat voi ca e ok sa preiei un articol integral al unei alte publicatii. Atata vreme cat nu muncesc pentru Turnu cu Stiri si nu-mi platiti voi salariul, nu aveti voie sa va folositi de munca mea. Puteti prelua articolul in limita a 100 de caractere, la finalul carora dati link catre ziarul Liber in Teleorman. Eu zic sa ne comportam colegial. E o parere si o rugaminte in acelasi timp. Va multumesc!
Stiutor pe 16 Septembrie 2016, 20:06
#4
avere
Averea a făcut-o masa directoare de la banca agricola lua credite pana a falimentat banca Agricola

Asa este!
cetatea turris pe 16 Septembrie 2016, 16:36
#3
prapad
Asociatia agricola de langa politia dr frontiera care il are ca patron pe Marinas si administrator pe Baduna a facut prapad in vestigiile istorice ale acestui oras mai exact au bagat tractoarele in cetatea turris au distrus turnul din nord al cetati poteti vedea si dvs dupa o deplasare au strans pietrele care ii inc*rcau pe camp si le au aruncat in cetatea IN fiecare an intra tot mai mult cu aratura in cetate asa ceva este inuman incorect inadmisibil jigodiile imputite vor plati pt asta la cat au de mult se buc*ra la 5m de teren la o brazda in plus domnule Marinas deplasativa la locul faptei si constatati si dvs nu va este rusine sa distrugeti vestigiile istorice pt o dubla de grau in plus din cate cunosc si eu parca nu aveti voie sa arati ca nesimtii acest teren care apartine ministereului culturi sau poate adm locale cum va permiteti?
danut c. pe 16 Septembrie 2016, 13:46
#2
Micky .... baiat de baiat
De "la vama" + credite CEC cu dobanda preferentiale de 5%, asta sa fie oare cheia succesului? Bravo lui, e tanar, destul de destept, incearca sa spele imaginea lui tasu.
Ixulescu pe 16 Septembrie 2016, 12:20
#1
Vraja de...Islaz
Acest tanar sta pe langa taica-sau...Averea a facut-o batranul Sandu care a plecat dupa revolutie cu...teschereaua plina ! Hei...ce inseamna o vama...! A fost simplu pt el...!
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.