Ziua Naţională a României. La mulţi ani, România!

30 Noiembrie 2010, 23:15 | 4347 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal

 

Azi, 1 Decembrie, românii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Naţională. Acum 92 de ani, ultima provincie românească, Transilvania, s-a unit cu ţara mamă, România. 

În sala Casinei din Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, au avut loc lucrările Adunării Naţionale la care au participat 1.228 de delegati aleşi în circumscripţiile electorale şi de diferite instituţii şi organizaţii politice, culturale, profesionale, de învăţământ, religioase, militare, de femei, sindicat, etc. Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a  decretat unirea cu România. Cu acelaşi prilej, Adunarea Naţionala a decis constituirea Marelui Sfat Naţional Român (compus din 250 de membri, dintre care 200 aleşi imediat), care l-a rându-i a numit Consiliul Dirigent (guvernul provizoriu). 

Deciziile istorice de la Alba Iulia, care au finalizat procesul istoric de făurire a statului naţional unitar român, au fost aclamate cu entuziasm de către cei peste 100.000 de participanţi pe Câmpul lui Horea.

 1 Decembrie este ziua în care ne reamintim, cu pioşenie, de cei care au înfăptuit "unirea cea mare". Îi mentionam, printre alţii, pe regele Ferdinand Întregitorul, mitropoplitul, apoi primul Patriarh al României, Miron Cristea, Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Basesti, Vasile Goldiş, Ştefan Ciceo-Pop, Nicolae Iorga, Octavian Goga. 

 

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
dan pe 01 Decembrie 2010, 10:00
#2
La Multi Ani!
LA MULTI ANI ROMANIA!
yoyo pe 01 Decembrie 2010, 01:47
#1
MANRU CA-S ROMAN!!
LA MULTI ANI ROMANIA!!!
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.