Un scandal uitat din biografia lui Alexandru Macedon

24 Martie 2010, 18:37 | 6608 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal

Suntem în anul 335 înaintea erei noastre, pe malul de nord al Istrului. E iunie. Mai sunt 2.326 de ani până la apariţia Internetului şi 2.434 (?) de ani până la superoferta Vodafone pentru convorbirile în reţea. Geţii cei viteji, acel neam pe care istoricii îl tot confundă cu dacii cei beţivi, picotesc în aşteptarea evenimentelor. Pânda lor paşnică e întreruptă când şi când de scurte incursiuni de jaf în teritoriul vecinilor care, paşnici şi ei, le întorc regulat năvala. Aşa se face că prada nu apucă să se obişnuiască cu ­proprie­tarul: celebrele brăţări dacice se plimbă derutate de la un stăpân la altul, iar femeile luate periodic în sclavie au ajuns să se îndrăgostească de două grupuri de violatori.N-am fi ştiut aceste lucruri dacă geniul militar al lui Alexandru Macedon n-ar fi avut capriciul să dea o tură cu falanga pe la vărsarea Oltului. Filip cel Mare tocmai căzuse de douăzeci şi şapte de ori într-un pumnal şi cea mai mare parte a averii pe care i-o lăsase moştenitorului său consta în cavalerie, infanterie şi catapulte. Alexandru Macedon avea de gând să-i atace pe perşi, dar mai întâi voia să-şi facă mâna pe strămoşii noştri, geţii cei viteji, care obişnuiau să atace pe la spate mai toate marile idei.

Atunci când cei 4.500 de macedoneni au intrat înarmaţi în Teleorman, holdele se rumeneau la soare. Se rumeneau şi stăteau neculese cu folos fiindcă, până în momentul expediţiei macedonene, aceste holde îşi făcuseră treaba, momind mai multe triburi vecine slab înarmate, ale căror podoabe şi femei atârnau acum la gâtul geţilor.

Imediat ce au trecut Istrul în monoxilele abandonate de localnici, hopliţii din avangardă au primit ordin să culce lanurile la pământ cu lancea şi să lase indicii pentru grosul armatei. Hopliţii, care vorbeau cel mai porcos din toată unitatea, au prins ideea din zbor şi au desenat în grâu tot ceea ce desenau pe pereţii closetului în tabără. Dacă cineva de la Discovery ar fi privit din avion, azi am fi ştiut că extratereştrii ne-au adresat mesaje murdare.

Bătălia macedonenilor cu geţii a fost scurtă, cu atât mai scurtă cu cât geţii erau de trei ori mai numeroşi. E de remarcat faptul că a avut totuşi loc o bătălie, când uriaşa armată a geţilor putea foarte bine s-o rupă la fugă fără nici o bătaie de cap. Dar comunicaţiile funcţionau pe atunci atât de prost, încât faima de cuceritor a lui Alexandru încă nu ajunsese în Teleorman, mai ales că această faimă încă nu fusese dobândită.
Ştim asta de la Flavius Arrianus, un istoric latin din secolul II, dar nu există nici un indiciu ca el să fi ştiut de undeva.

catavencu.ro

Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
nastea pe 19 Ianuarie 2012, 17:46
#1
Un scandal uitat din biografia lui Alexandru Macedon
este interesant dar ar fi placut cind e mai multa informatie excaim excaim excaim
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.