Caracatita evazionista a lui Ioan Niculae. Gafa de miliardar: a uitat lista cu off-shore-urile pe biroul său.

29 Aprilie 2016, 09:48 | 5108 vizualizări | 10 comentarii
Car Universal
Ioan Niculae.

Săptămâna aceasta, milionarul Ioan Niculae a fost trimis în judecată. Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că afaceristul şi-a construit un adevărat imperiu financiar, controlat prin firme off-shore, pe care însă nu şi l-a asumat niciodată. La percheziţii, procurorii DNA au dat peste o „comoară“ nesperată: schema relaţională completă a firmelor pe care le controlează Niculae pe teritoriul României.

Considerat cel mai bogat român, omul de afaceri Ioan Niculae şi-a construit un adevărat imperiu financiar, dar nimeni nu ştia cu exactitate până unde se întinde acesta. Asta până ca milionarul să intre în vizorul DNA.

La percheziţiile făcute în dosarul în care Niculae a fost deferit justiţiei pentru că ar fi corupt înalţi demnitari ca să promoveze o hotărâre de Guvern, prin care să fie subvenţionată de stat activitatea combinatelor sale, procurorii DNA au făcut o descoperire surprinzătoare.

El a făcut o imprudenţă demnă de amatori: a pus pe hârtie schema completă a tuturor firmelor sale de pe teritoriul României, precum şi cu relaţiile dintre ele. Asta i-a ajutat pe procurori să înţeleagă mai bine mecanismele prin care omul de afaceri a reuşit să pună la punct o adevărată caracatiţă evazionistă.

Control prin firme off-shore

Practic, Ioan Niculae nu a făcut decât să aplice reţeta „clasică”, folosită de foarte mulţi corupţi pentru a-şi disimula averile: controlul de la distanţă prin firme din paradisuri fiscale. Cu ocazia percheziţiilor făcute la sediul InterAgro SA din Bucureşti au fost găsite mai multe scheme, hărţi relaţionale, în care sunt menţionate toate firmele pe care Ioan Niculae le controlează pe teritoriul României, precum şi legătura dintre acestea. „Aceste scheme sunt folosite de conducerea grupului Interagro pentru a putea construi circuite financiare între diferitele entităţi din cadrul grupului Interagro”, precizează procurorii DNA. Concret: Raffinachem Ltd. (prin intermediul acestei firme, Ioan Niculae controlează combinatul chimic din Săvineşti Neamţ – Ga Pro Co Chemicals). Jovline Ltd. (prin intermediul acestei firme controlează combinatul chimic Amonil). Tasilva Ltd. (prin intermediul acestei firme controlează firma Dragon Medical Complex). Gladwell Ltd. (prin intermediul acestei firme controlează combinatul chimic NITROPOS). Theos International Ltd. (prin intermediul acestei firme controlează firma SCAEP Giurgiu). Dandicott Ltd. – Insulele Virgine Britanice (prin intermediul acestei firme controlează firma Intervitt - vinificaţie). Galaxy Energy International Ltd. - Insulele Virgine Britanice (prin intermediul acestei firme controlează firma rezultată în urma privatizării Societăţii Naţionale Tutunul Românesc SA). Dandicott Shipping Ltd. Cipru.

Probele anchetatorilor

O altă dovadă incontestabilă că Ioan Niculae îşi manevrează imperiul la adăpostul firmelor off-shore a fost descoperită de procurorii DNA tot în birourile Interagro SA. „Pe parcursul verificărilor s-a intrat în posesia unui document, în copie, datat 30.10.2012, prin care un avocat al firmei Interagro, pe nume B. Robert, îi solicită preşedintelui grupului Interagro, Ioan Niculae, plata sumelor datorate de omul de afaceri, cu titlu de onorariu, întrucât avocatul a reprezentat un număr de şapte firme off-shore. Pe document se identifică rezoluţia şi semnătura patronului Interagro, Ioan Niculae”, au arătat anchetatorii în rechizitoriu. La percheziţii au fost descoperite şi alte documente „care atestă modalitatea prin care inculpatul Ioan Niculae controlează firmele off-shore, cu referire directă la cotrolul firmei de tip off-shore Dandicott Ltd., folosită în schema infracţională investigată în prezenta cauză”. De asemenea, zeci de interceptări telefonice obţinute în baza unor mandate pe siguranţă naţională.

Off-shore pe iacht

Anchetatorii au stabilit că off-shore-ul Dandicott Ltd. a fost înfiinţat în Insulele Virgine Britanice, dar îşi desfăşoară activitatea în Cipru, unde îşi are deschise şi conturile bancare. Tot acolo îşi are sediul şi firma Dandicott Shipping, sediul acesteia fiind pe nava de lux a magnatului. De asemenea, verificările au mai scos la iveală că pentru tranzacţiile externe ce implică firmele off-shore, patronul Interagro s-a folosit de serviciile libanezului Said Baaklini. Cu ajutorul acestuia ar fi spălat banii din evaziunea fiscală. Libanezul a recunoscut tot la DNA.

Baaklini i-a făcut legătura cu Cocoş

Mai exact, pentru a-şi uşura situaţia penală în dosarul devalizării Uzinei Constructoare de Maşini (UCM) Reşiţa, în care a şi fost condamnat între timp, Baaklini le-a spus procurorilor că, în 2009, a fost contactat de Ioan Niculae, care i-a oferit 2.000.000 de euro pentru a interveni la Guvern pentru emiterea unei HG. „Ioan Niculae mi-a precizat la momentul când m-a rugat să-l pun în legătură cu Dorin Cocoş, că este dispus să ofere suma de 2.000.000 de euro pentru a obţine acel act normativ favorabil afacerilor sale cu îngrăşăminte. Această sumă de 2.000.000 de euro i-am precizat-o şi lui Dorin Cocoş ca fiind suma oferită de Ioan Niculae cu scopul arătat mai sus. Reiterez că, după ce l-am pus în legătură pe Ioan Niculae cu Dorin Cocoş, aceştia s-au întâlnit, însă nu cunosc date concrete despre ce au discutat şi ce înţelegere a existat între ei”, a declarat Baaklini.

Intervenţii în guvern

Ioan Niculae a fost turnat şi de omul de afaceri Dorin Cocoş. Însă acesta a declarat la DNA că Baaklini i-ar fi spus că este vorba doar de un milion de euro: „Said Baaklini mi-a spus că Ioan Niculae este dispus să ofere suma de 1.000.000 de euro dacă aceste intervenţii au succes, iar actul normativ vizat de el este iniţiat şi aprobat. Mai precis, Said Baaklini a precizat că importantă este iniţierea actului deoarece după ce actul normativ este iniţiat se vor ocupa ei de aprobarea lui în Guvern.Practic, cei 1.000.000 de euro oferiţi de Ioan Niculae vizau capacitarea lui Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii să iniţieze proiectul de act normativ privind îngrăşămintele pentru agricultură”. Cocoş a precizat că a respins solicitările lui Niculae, explicându-i acestuia, la fel cum i-a explicat lui Baaklini, că nu poate realiza astfel de demersuri. ;

Trimis în judecată

Ioan Niculae a fost trimis în judecată, pe 26 aprilie, alături de mai multe persoane, fiind acuzat, între altele, că „a corupt“ oameni de afaceri, funcţionari publici şi înalţi demnitari să promoveze o hotărâre de guvern. El cerea să-i fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro. Concret, Niculae va fi judecat pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Politicieni atraşi în vizorul DNA de Niculae

Fostul premier Emil Boc şi mai mulţi miniştri din primul său cabinet - Ilie Sârbu, Gheorghe Pogea, Adriean Videanu şi Vasile Puşcaş - vor fi cercetaţi de procurorii DNA într-un dosar desprins din cel în care Niculae tocmai a fost trimis în judecată. Foştii demnitari sunt suspectaţi de dare de mită, cumpărare şi trafic de influenţă sau abuz în serviciu, după ce ar fi promovat o hotărâre de guvern pentru sprijinirea firmelor controlate de miliardar. Mai exact, pe parcursul urmăririi penale a ieşit la iveală faptul că anumiţi miniştri au susţinut proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Niculae, şi ar fi produs prejudicii evidente României, atât pe plan european, cât şi bugetului de stat. Un alt aspect care a rezultat în timpul anchetei se referă la posibila implicare şi a altor demnitari la care s-ar fi apelat pentru a-i determina pe miniştrii şi funcţionarii din instituţiile publice să promoveze şi să adopte actul normativ care l-ar fi avantajat pe patronul Interagro. „Dintre asemenea politicieni, pe parcursul urmăririi penale a fost nominalizat explicit preşedintele PSD şi al Senatului, la acel moment, Mircea Geoană, dar şi alţi politicieni şi demnitari, indicaţi nu prin nume, ci prin funcţie, de exemplu: «preşedintele» - posibilă referire la contactarea acestuia de către patronul Ioan Niculae în contextul în care chiar ministrul Ilie Sârbu confirmă că a fost abordat de la Preşedinţia României în acest scop”, se mai arată în rechizitoriu.

sursa: adevarul.ro

Citeşte şi
Comentarii (10) Adaugă comentariu
Gogu Ologu zis Fane Belu de la Nasturelu pe 24 Iulie 2016, 21:03
#10
Noi
Dragi mei, avem ceea ce votam si suntem. grin
. pe 09 Mai 2016, 10:42
#9
.
Lipsa de informatie este de vina. De ce nu intrati pe net sa cititi despre "moartea prin impuscare a lui Nicolae Ceausescu"? Acolo explica foarte clar : Ceausescu a dorit retehnologizarea tuturor intreprinderilor si neamestec in treburile interne.

De ce ati vandut pamanturile si casele??? Pamantul este mai valoros decat aurul. Este sursa de trai a romanului pe timp de pace si de razboi.
Arbitru ajutator pe 04 Mai 2016, 14:58
#8
Taiati-i capul sarpelui = primarul Petre Parvu
Ca oameni de afaceri, altii ar fi procedat altfel ! De vina este lasitatea,,zimnicenilor " si in special sarpele primar = Petre Parvu si consilierii lui, care permanent au gonit toti investitorii, afirmand sus si raspicat ca ei fac afaceri,, numai cu firmele InterAgro ". Nicolae a gresit cand si-a lasat amanta sa-i conduca afacerile, care nefiind pregatita, a bagat InterAgro in faliment si pe el la puscarie, iar pe muncitorii din Teleorman i-a lasat fara loc*ri de munca . Copiii traiesc din pensiile parintilor si bunicilor, dar, nu au c*rajul necesar sa-l intrebe pe inconstientul sarpe primar Petre Parvu -,, de ce mai candidezi la postul de primar INCOMPETENTULE ", chiar vrei sa plecam dupa loc*ri de munca in Spania ?
alt somer pe 30 Aprilie 2016, 11:06
#7
macar altcecva
Au îngropat orașul și așa o să rămână dacă nu se schimbă mentalitatea.Lucreaza numai majoritatea femei, rușine nouă ca am ajuns asistați social(se termina si asta in c*rând)
Un somer pe 30 Aprilie 2016, 08:26
#6
""Si eu cu cine votez ? ""
Acest individ trebuie sa ramana in puscarie toata viata : nu am sa merg la vot , sunt scarbit de clasa pplitoca
Take pe 30 Aprilie 2016, 06:46
#5
Nea Nicule ce ne-ai facut!
Pacat de zona Zimnicea. Mirzan Nicu omul care la adus pe Nicolae este partas la dezastrul locuitorilor.
Traian Malcu pe 29 Aprilie 2016, 18:19
#4
Se vor afla multe
Ce sec*rist a facut in Romania posdecembrista afaceri corecte?

Domnul Nitulescu Teodor, cand dusman, cand prieten cu Ion Nicolae stie multe.
JiJi pe 29 Aprilie 2016, 18:02
#3
Un miliardar Prost...
...pentru ca toate firmele din grupul interagro sunt pe butuci si in faliment. De fapt o Mizerie Umana care si-a batut joc de 7000 de sclavi pa care i-a platit cu salarii de mizerie, iar truda lor a dus-o in paradisuri fiscale ca sa nu plateasca impozite la stat.
Florinel pe 29 Aprilie 2016, 13:07
#2
De neimaginat!
Oare sa fie adevarat ce scrie in articol?
Relu pe 29 Aprilie 2016, 11:43
#1
TOMUTZA RIMAR la ROSIORI
Maine la ora 12:00, parter Compex Macul, domnul candidat de primar, TOMUTZA Marin, organizeaza chermeza pop**ara si tombola, plus bilete de papagal!Ale gatorii sunt asteptai cumare drag, sa se pozeze cu domnul TOMUTZA!! grin grin grin
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.