Dulgheru Aurelia, premiata la Gala de Excelenta a Romilor.

11 Decembrie 2015, 10:52 | 3795 vizualizări | 3 comentarii
Car Universal
Dulgheru Aurelia.

Romii care au promovat cel mai bine cultura și tradiția etniei în anul 2015 au fost premiați în cadrul celei de-a IX-a ediții a Galei de Excelență a Romilor.

"Această gală de excelență a debutat în anul 2007 atunci când organizația Partida Romilor, preluând conceptul Revistei VIP, a organizat prima gală de excelență a minorității rome. Astăzi revăd în sală foarte mulți colegi care la acel moment erau premiați. Astăzi, unii dintre acei colegi au ajuns să organizeze gala și, la rândul lor, să premieze excelența romă. Nu în ultimul rând trebuie spus că noi încercăm, alături de organizațiile nonguvernamentale, de societatea civilă în general, alături de colegi din Guvernul României, să marcăm un an întreg de activitate la finalul căruia tragem linie și încercăm să premiem tot ceea considerăm noi, alături de colegii din societatea civilă, că trebuie scos în evidență, trebuie să înmânăm o parte din recunoștința noastră acestor persoane care pe parcursul anului s-au evidențiat în diverse domenii", a spus, în debutul galei, Daniel Vasile, secretar de stat, președinte al Agenției Naționale pentru Romi.

În cadrul evenimentului au fost premiate performanțele realizate de membrii comunității rome în domenii precum educația, cultura, sănătatea, muzica și sportul.

Gala de excelență a romilor, organizată de Centrul Național de Cultură a Romilor "Romano Kher", a fost deschisă cu imnul comunității, "Gelem, Gelem", interpretat de tânăra Doinița Ioniță, care a primit, totodată, și un premiu la categoria Cultură.

La aceeași categorie au mai fost premiați pictorul George Vasilescu, care a primit premiul din mâna prezentatoarei Liana Stanciu, artistul plastic Mihaela Câmpeanu, actorul Marcel Costea, pianistul Sorin Zlat și Raisa Mihai, elevă în clasa a XI-a la Liceul de muzică "George Enescu". La secțiunea film au fost premiați actorii, tată și fiu, Vali Rupiță și Radu Rupiță.

La categoria Educație, primul premiu i-a fost acordat profesorului universitar doctor Gheorghe Sarău, lingvist român, cercetător al limbii romani și activist pentru propășirea etniei rome din România, autor de manuale și dicționare în limba romani.

Premii au mai fost acordat profesoarei Elena Radu, și tinerei Alexandra Vidrașcu care a câștigat patru ani la rând Olimpiada Internațională de limbă și creație literară rromani.

Medicul stomatolog Aurelia Dulgheru, originară din Teleorman, a primit premiul la categoria Sănătate, în timp ce Carmen Gheorghe, fondatoarea Asociației Femeile rome, a primit premiul pentru Activism pentru Drepturile Femeilor Rome. 

La categoria Sport, distincția i-a revenit tinerei Tabita Ene, dublu medaliată cu aur la campionatele naționale de canotaj.

În cadrul galei au fost acordate și o serie de premii speciale. Prima distincție i-a fost acordată lui Vasile Ionescu, specialist în cultura romilor, pentru activitatea desfășurată până în prezent în domeniul drepturilor omului.

Tot un premiu special i-a fost acordat și tânărului Radu Ciprian Alexandru care în noaptea tragediei de la clubul Colectiv a intrat în infernul dezlănțuit acolo și "a salvat câte vieți a putut".

Un premiul cu totul special, Premiul Pakiv, a fost acordat, in memoriam, lui Nicolae Gheorghe, distincția fiind ridicată de secretarul de stat Ciprian Necula.

"Pakiv înseamnă onoare, cinste", a spus specialistul în cultura romilor, Vasile Ionescu, în momentul când a oferit distincția.

Acordarea premiilor a alternat cu momente artistice susținute de tânăra Doinița Ioniță și un cor de elevi de la Liceul de muzică "George Enescu". Tinerii elevi au susținut un recital de colinde tradiționale românești, interpretate în limba romani.

Amfitrionii evenimentului au fost actorul Sorin Sandu și Florina Ivan — consilier Direcția Programe și Proiecte în cadrul Centrului Național de Cultură a Romilor.

Gala de Excelență a Romilor a fost organizată de Centrul Național de Cultură a Romilor — Romano Kher, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Romi.

Cititi in continuare un interviu acordat de Aurelia Dulgheru in anul 2009 portalului hotnews.ro

"Castigatoare a bursei medicale pentru romi-Leadership in sanatate: "Daca inveti, nimeni nu poate sa te discrimineze"

Aurelia Dulgheru se numara printre cei 35 de beneficiari ai programului "Burse medicale pentru romi. Leadership in sanatate: o generatie de profesionisti in domeniul sanatatii". Tanara este studenta in anul III la Facultatea de Medicina UMF "Carol Davila", specializarea Paleo-fizio-kineto-terapie. Aurelia nu crede in discriminare, vrea sa faca performanta in sistemul medical si sa ii ajute pe romii din comunitatile defavorizate sa aiba o viata mai buna.

HotNews.ro: De ce ai ales facultatea de medicina?

Aurelia Dulgheru: Am ales medicina pentru ca mi-a placut ideea inca de cand eram mica si mereu mi-am dorit sa interactionez cu oamenii si sa-i ajut. Am studiat la un liceu pe profil de chimie-biologie. Am intrat la facultate pe unul dintre locurile destinate romilor, am sustinut acelasi examen ca si ceilalti candidati care nu erau de etnie roma. Anul I mi s-a parut foarte greu, atat din punct de vedere al notiunilor pe care a trebuit sa mi le insusesc, cat si din punctul de vedere al banilor.

HotNews.ro: Te-ai simtit vreodata discriminata pe parcursul studiilor?

Aurelia Dulgheru: Nu m-am simtit niciodata discriminata si cred ca, daca inveti, nimeni nu poate sa te discrimineze pe criterii etnice. Mai degraba as putea spune ca am fost discriminata din cauza faptului ca sunt fata, dar asta se intampla peste tot.

HotNews.ro: Cum ai reusit sa obtii aceasta bursa?

Aurelia Dulgheru: Am avut medie mare, am fost bursiera in primii doi ani si vorbesc aici de bursa de merit, nu de bursa sociala. Si ii multumesc doamnei Clara Matei, presedintele Asociatiei Medicilor Rezidenti, pentru ca dumneaei m-a sunat si mi-a spus ca pot beneficia de aceasta bursa.

HotNews.ro: Cum te ajuta aceasta bursa? Ce iti ofera in plus fata de ce ai fi avut ca simplu student la medicina?

Aurelia Dulgheru: Pentru mine a fost primul semestru in care am beneficiat de bursa. Am participat la training-ul organizat in toamna si m-a ajutat enorm pentru ca, sincera sa fiu, nu mai fusesem in comunitati de romi cu o situatie atat de precara cum erau cele din Roman. Eu sunt din Teleorman, iar familia mea locuieste printre romani, experienta de la Roman a fost primul contact cu comunitatile rome. Am invatat foarte multe, s-au tinut sesiuni de advocacy (n.r. actiunea de a sustine, pleda pentru o cauza) si tot felul de cursuri de comunicare interpersonala.

Pot spune ca am uitat de cheltuielile de transport, de masa, de cazare pentru ca bursa le acopera, de taxele pentru anumite conferinte internationale. M-am inscris la International Online Medical Conference si am trimis o lucrare stiintifica, mi-a fost acceptat partea teoretica si acum astept sa se faca evaluarea intregii lucrari. O sa mai merg si in Olanda, la o alta conferinta, insa la vara.

HotNews.ro: Ce vei face dupa incheierea studiilor?

Aurelia Dulgheru: O sa raman in tara, nu sunt adepta plecarilor in strainatate si vreau, intr-adevar, sa ajut persoanele care apartin etniei rome. Mi-as dori sa port rolul unui mediator cultural, sa merg in comunitatile de romi, defavorizate, sa impart informatii si sa ii ajut sa progreseze. As vrea sa ii pot ajuta mai ales pe copii, copiii care provin din familii sarace, care nu au ce manca, care nu au conditiile necesare pentru a invata."

Citeşte şi
Comentarii (3) Adaugă comentariu
rom pe 14 Decembrie 2015, 05:49
#3
a nostra ca taciunele
Este pila lui Elvis si a lui Tobi!!!
gigi pe 11 Decembrie 2015, 23:17
#2
am o dilema
Parasute romance combinate cu ti**ni sint o droaie. Are cineva exemple de romani casatoriti cu femei din etnia bronzata? Daca nu exista, sa explice careva de ce.
t pe 11 Decembrie 2015, 15:04
#1
l
e bunicica rudareasa asta
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.