Teleormanul, mereu surprinzator: cimitirul satului Dudu, comuna Plopii Slăviteşti, are morminte săpate pe orizontale, un obicei ciudat, singular în România!

11 Ianuarie 2014, 00:32 | 6017 vizualizări | 14 comentarii
Car Universal
Comuna Plopii Slavitesti.

La nord de Turnu-Măgurele, între malul stâng al Oltului şi o râpă imensă, care se întinde pe zeci de kilometri, există câteva sate de teleormăneni care îşi îngroapă morţii într-un stil arhaic care se mai practică în puţine zone din lume. Decedaţii sunt înfipţi în mal pe orizontală, cu picioarele înainte, în găuri scobite în lutul galben. Mormintele apar că nişte cuiburi de păsări săpate în mal, cu o cruce deasupra fiecărei găuri. În satele din Teleorman găseşti pe aproape fiecare casă tablouri "la şosea" care pomenesc de morţii familiei. În afară de pozele morţilor afişate pe case, care se ţin pe pereţii exteriori un timp nedefinit, până se albesc de nu se mai cunoaşte nimic pe tablouri, fiecare localitate are cel puţin un monument central pe care sunt trecuţi eroii locali, căzuţi prin războaie.
    Străvechiul cult al morţilor, atestat încă din epoca pietrei în România, este încă foarte puternic în acest judeţ. Există însă în vestul Teleormanului o regiune şi mai şi, din acest punct de vedere. Începând cu localitatea Lunca, înspre nord, apar din loc în loc, pe dreapta, grupuri mai mari sau mai mici de cruci de mormânt cu găuri sub ele. Unele mai jos, altele mai sus, pe etaje. Cu cât se înaintează spre nord, cu atât aceste "chestii" se apropie de drum. "Ce e aici?". "Cimitirul Dudu, maică!" Adică, cimitirul satului Dudu, comuna Plopii Slăviteşti. Este una din micile localităţi înşirate pe drumul judeţean care străbate satele înşirate pe malul stâng al Oltului, între Lunca şi Daneasa. Un fel de ţinut uitat de timp, unde carele trase de boi trec mai des decât autoturismele. Găurile care se văd deschise în mal, pe etaje, reprezintă, de fapt, viitoare morminte.
Tehnologia e simplă: se face locaşul în pământ, apoi se betonează şi se lasă o gură de intrare de un metru lăţime pe un metru înălţime, înspre apus. Trebuie specificat faptul că nu este vorba despre cavouri, teleormănenii de aici având şi pentru acest tip de mega-morminte gusturi ieşite din comun, ci despre morminte ca toate mormintele, în care decedatul nu este băgat de sus în jos, cum face toată lumea, ci pe orizontală, cu picioarele înainte, dinspre apus înspre răsărit. Este un adevărat chin să bagi un mort în asemenea mormânt, unul dintre cioclii trebuind să între în hrubă ghemuit şi să tragă înăuntru sicriul, împins de cei de afară. După ce decedatul este aşezat la locul lui, groparul din interior trebuie să se târască peste sicriu pentru a putea ieşi de acolo, locul fiind foarte strâmt. Se astupă apoi gaura cu ciment şi se pune pământ până se acoperă zidul. Crucea este singurul obiect funerar care arată că acolo este un mormânt.Metoda este folosită în toate satele din zonă, chiar şi acolo unde groapa ar poate fi săpată pe verticală, localnicii se muncesc să bage sicriul tot pe orizontală. Motivul: aşa au pomenit din bătrâni...

Nimeni nu a ştiut să explice de ce se face această înhumare pe orizontală. Există multe sate pe dealuri în România, dar nicăieri nu se fac înhumări pe orizontală. Se poate sapa o groapă pe verticală chiar şi pe munte, astfel, ipoteza că realitatea geografică a determinat un asemenea stil de înmormântări, cade. Nu râpele sunt cauza. Înhumări asemănătoare se mai practică în unele zone din China şi la populaţia Dogon din Africa.
Din punctul de vedere al tradiţiei, pe teritoriul României s-a mai practicat înhumarea pe orizontală, în neolitic, cu vreo 6.000 de ani în urmă. Mormântul simboliza atunci o zeiţă, iar înhumarea era considerată o reintrare ritualică a decedatului în uterul divinităţii. Sigur că sătenii din Plopii Slăviteşti nu mai ştiu de ce fac ceea ce fac, sensul religios primordial s-a pierdut, dar ei păstrează cu îndărătnicie memoria colectivă, rămasă, nu se ştie prin ce minune, de la "ăia bătrâni".

 sursa:libertatea.ro

 

Citeşte şi
Comentarii (14) Adaugă comentariu
Rulea pe 30 Aprilie 2021, 22:08
#14
Drept de vot
Cu acest stil de inmormantari pot iesi

mortii mai repede la vot.
Aurel pe 03 Martie 2016, 13:58
#13
Satean
Tot satul suntem niște prosti ne îndurăm cu femeile altora si ne miram cum ne îngropăm suntem ratați
nita, mana dreapta a lui boagiu pe 20 Ianuarie 2015, 14:44
#12
eu nita sulaga baronului boa
Numai noi stim sa coningem mortii sa voteze
MOARTEA pe 18 Ianuarie 2014, 21:51
#11
PROAPA
TRECE MATA PRIN Dudu tragand carul dupa ea .ce va .... grija de cimitire si morti cu vii a-ti terminat.
altul pe 18 Ianuarie 2014, 09:19
#10
wtf
care cu boi p sosea????hai ca p asta chiar nu o cred! LOL
EU pe 12 Ianuarie 2014, 11:31
#9
HA,HA,HA !
Exact cum va spuneam,ora 6:36 si nebunul intra in sevraj.Ora 8:42,acelasi nebun mai scrie un comentariu crezand ca de data asta este mai convingator.Asta se pricepe la absolut orice,inclusiv la gropile din cimitire.Ce spuneti,mai e ceva de comentat?Apropos,nu ma confunda cu un alt cretin ca si tine,doar ca ala face parte din alta tabara.Sunteti niste lesuri care putiti la...comanda.
Ilie de la scularie pe 12 Ianuarie 2014, 08:42
#8
@Eu
Mein Idioten Kamerad, vad ca devii tu isteric in momentul in care nu prea mai ai argumente (de parca ai avut vreodata in afara insultelor). Asta denota faptul ca tulburarile astea de personaliteate se datoreaza faptului ca mamica ta nu a avut c*rajul sa zica nu lui tac-tu cind venea acasa ranga de beat. Uite ce-a iesit. Pe de alta parte mi-ai dat o idee. Voi face o pauza de postare dar voi urmari cu interes evolutia ta. Sunt absolut sigur ca vei bate in continuare cimpii, iar Ilie de la scularie va fi nelipsut din obsesiile tale bolnave. Du-te la medic amaritule pina cind se mai poate face ceva.
Liviu Neagu . pe 12 Ianuarie 2014, 06:36
#7
lui .....//Eu//...
Mai animalule turbat :- nu sunt Ilie de la scularie !- unde vezi tu ca am comentat acest articol idiot??- pentru tine si pentru autor : si la turnu magurele se ingroapa mortii pe la un capat al gropii,acolo unde nu este posibil sa se dea la o parte placa de deasupra,un gropar intrand in groapa si dirijand cosciugul . Ia sa fiti atenti cand v-o ingropa pe voi !( si sa fiti atenti cum votati !)PENTRU STIINTA CITITORILOR :ESTI SORIN DUMA!
EU pe 11 Ianuarie 2014, 23:27
#6
Mars,ma istericule!
Prost e taticutul tau ca nu a scos-o la timp,nervosule!Ai intrat in sevraj,hooooo,nebunule?!Calmeaza-te si pregateste-ti tema pentru maine.Asa cum debutezi deobicei,pe la 6:30 -7:00.Rati ai dreaq de formatori de opinie!
Ilie de la scularie pe 11 Ianuarie 2014, 22:27
#5
@Eu
Nu ti-ai dat inca seama ce pute? Tu bai prostule, ca esti prost de puti. Si bolnav pe deasupra. Mein liebe idioten kamerad, esti si obsedat de persoana mea. Nu vezi amaritule ca in oricine nu are o parere conforma cu a ta, vezi in el pe Ilie de la scularie? Te bantuie, te face sa repeti in fata oglinzii scene in care-mi iei scalpul? La doctor ai fost?
Tot EU pe 11 Ianuarie 2014, 19:30
#4
Mai Ilie,pardon Liviu Neagu,
...tu sa-i dai lectii lu\' mata si sa faci aprecieri la adresa celor care-ti dau tema in fiecare zi.Tu nu ai inteles ca prin tot ceea ce faci sau scrii reusesti sa lasi o duhoare inconfundabila de diversionist obsedat?Oare cat rahat sa ai in cap sa poti sa te dedublezi zilnic cu aceleasi ineptii.Hai,simplul tau raspuns imi certifica faptul ca tu esti,unicul si vesnicul dezaxat care doarme pe tastatura calculatorului.
alt cetatean pe 11 Ianuarie 2014, 19:15
#3
are dreptate gropar
daca cu 2 ore inaite de inchiderea urnelor n-a iesit ce trebuie se apeleaza si la morti.dupa incheierea votului alesii ii saruta si le promite ca ii scoate din mormint si la urmatoarele alegeri
un cetatean. pe 11 Ianuarie 2014, 16:22
#2
lui #1
vrei sa faci pe ironicul,dar esti un idiot ! nu se fac //glume// tampite!
Gropar pe 11 Ianuarie 2014, 12:25
#1
Ingropati pe verticala
Sint ingropati asa ca sa fie pregatiti sa mearga mai repede la vot
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.