Institutul de Geografie al Academiei Române la Turnu-Măgurele: activitate de informare a autorităţilor locale şi elevilor privind pericolele reprezentate de fenomenele naturale extreme şi a fenomenelor de poluare în sectorul românesc al Luncii Dunării cup

12 Iunie 2013, 00:05 | 4653 vizualizări | 0 comentarii
Car Universal
Dr. Mihaela Sima in mijlocul unor elevi si profesori din Turnu-Magurele.

O echipâ de cercetători de la Institutul de Geografie al Academiei Române a desfăşurat marţi, 11 iunie 2013, la Turnu-Măgurele, o activitate de informare a autorităţilor locale şi elevilor privind pericolele reprezentate de fenomenele naturale extreme şi a fenomenelor de poluare în sectorul românesc al Luncii Dunării cuprins între Turnu-Măgurele şi Calafat.

Eveniment de informare privind fenomenele naturale și antropice periculoase în lungul Dunării

În data de 11 iunie 2013, la sala de consiliu a Primăriei orașului Turnu-Măgurele a vut loc un eveniment de diseminare în cadrul unui proiect european  desfășurat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, intitulat „Evaluarea hazardelor naturale și tehnologice în Lunca Dunării, la granița româno-bulgară, sectorul Calafat-Vidin – Turnu-Măgurele-Nikopol”, coordonat de Institutul de Geografie al Academiei Române, București. Activitatea de diseminare s-a adresat atât autorităților locale cât și cadrelor didactice și elevilor de la Colegiul Național Unirea, Liceul Teoretic Marin Preda, Grupul Școlar Sf. Haralambie și Colegiul Tehnic David Praporgescu, la acțiune participând peste 350 de persoane.
În cadrul evenimentului, o echipă de cercetători de la Institutul de Geografie a prezentat hărți de expunere la evenimente naturale extreme, cum ar fi inundații, secetă, fenomene meteorologice periculoase, eroziune, precum și la accidente tehnologice și poluarea apei potabile. Un accent deosebit s-a acordat vulnerabilității comunităților umane la hazarde hidrologice (inundații), în contextul  pericolului reprezentat de inundațiile care au loc în această perioadă în bazinul superior al Dunării.
Pe lângă informațiile științifice, participanții au primit materiele promoționale (pliante informative, tricouri, sepcute,pixuri  etc. ).
Acțiuni similare se vor desfășura în această perioadă și în alte localități din lungul Dunării: Islaz, Orlea, Dăbuleni, Bechet.
Mai multe informații despre proiect și rezultatele acestuia se găsesc pe site-ul proiectului www.robuhaz-dun.eu.

autor: Dr. Mihaela Sima, cercetator stiintific la Institutul de Geografie al Academiei Romane

 

Citeşte şi