Focuri, mizerie, poluare sau Lăsata Secului la Turnu-Măgurele!

18 Martie 2013, 00:05 | 3483 vizualizări | 22 comentarii
Car Universal
Focuri in oras de Lasata Secului!

Duminică a fost Lăsata Secului,  o sărbătoare ce semnifică ultima zi când se mai poate mânca "de dulce", înainte de a începe unul din cele patru mari posturi rânduite în Biserica Ortodoxă (Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domului). In trecut, sărbătoarea se desfăşura o noapte întreagă, sub cerul liber şi era un prilej colectiv de veselie a întregii comunităţi săteşti, la care toţi trebuiau să ia parte. Ca în toate marile evenimente colective din viaţa satului, se aprind pe dealuri focuri rituale (fiecare aducând lemne, paie sau coceni de porumb) în jurul cărora se strâng, cu mic, cu mare şi petrec până dimineaţă, se cântă, se chiuie, se joacă, se fac "strigături peste sat” asemănătoare cu cele de la Anul Nou sau din sâmbăta Paştelui.

Aceasta este tradiţia, însă, din păcate, acum ne-am "modernizat". De unde se ardeau resturi de prin gospodării, acum se ard cauciucuri. Precum alte oraşe din ţară, şi Turnu-Măgurele a suferit, în seara de duminică, din cauza fumului gros şi mirosului îngrozitor de la cauciucurile arse de unii semeni de-ai noştri. În cartierul Măgurele, fumul negru se vedea de la o poştă, de parcă luaseră foc case. Şi în celelalte cartiere, Catanga şi Odaia, s-au aprins cauciucuri, însă parcă mai puţine decât în Măgurele. Au ars foarte multe anvelope în această duminică, însă, ne întrebăm, ce vină au cei care nu suportă această "destrăbălare"?  Funingine şi fum negru au trebuit să îndure cei care au trecut duminică seara prin oraş, să nu mai vorbim despre ceea ce le-a fost dat să audă din gura unor tineri bine "abţiguiţi".

Ştim că e tradiţie, însă întrebăm Poliţia turneană: nu se poate face nimic împotriva acestei înnegriri a oraşului? De ce trebuie să respirăm un aer şi mai poluat? Luni dimineaţă, peisajul arată groaznic: sârme arse, funingini, mizerie, sticle, bidoane, un adevărat iad pentru trecătorul obişnuit. Oare Primăria turneană, nu putea să instituie o regulă şi anvelopele să nu mai fie arse în această zi? Ne-am săturat de mizerie şi gunoaie, domnule Cuclea!

Citeşte şi
Comentarii (22) Adaugă comentariu
2,3,4....567 pe 31 Martie 2013, 18:58
#22
tr.ggggggg
DA- cu mama ta smile) \\n
ggggg pe 24 Martie 2013, 02:12
#21
t
sunteti luati de valul eco si nu mai stiti nici unul de unde a-ti plecat .De acolo de linga foc*rile alea se putea vedea libertatea pe timpul lui ceasca cind nu puteai sa te stringi 4 oameni la un loc fara sa fii luat la intrebari .Poate ca da bine reportajul tau dar gindestete si la cei care au amintiri in aceste cartiere Am pus buni toti copii din bloc si am luat un topor cu care am strans craci din apropierea orasului Am urcat un cauciuc mare de spate de tractor la etajul 4 si cand l-am dat jos am scapat roata in usa unei doamne de s-a pomenit cu cauciucul in casa Am bagat craci la subsol si s-a infundat tevile de a trebuit cei de la centrala sa munceasca la scos cracile inainte sa desfunde tevile TU AI AMINTIRI?
eu pe 23 Martie 2013, 02:14
#20
katanga
nu e adevarat ca in catanga au fost mai mici ...au fost cele mai mari cum este an de an ....toata lumea in tot orasul stie asta ..si aia dupa magurele au venit tot in catanga smile)))
cineva pe 22 Martie 2013, 11:44
#19
asdnkllllllllllllll
Eu de cand ma stiu cand am facut foc*rile am pus cauciuc*ri pe foc.In loc sa ne buc*ram ca inca se mai fac foc*rile,cu tinerii care inca au mai ramas pe aici,noi nu ca miroase cauciucu,ca suntem dive ce dreaq,ca poluam etc.Ai ba ce dreaq sa fim seriosi voi nu stiti ce sa scrieti ca sa va bage lumea in seama.
2,3,4.......567 pe 20 Martie 2013, 21:32
#18
Pentru 15,16,17
Cum zice si reclama- NISTE TARANI smile) smile) smile) \\nPai daca groapa si combinatul polueaza 90% din aerul c*rat al orasului, voi prostimea de ce sa nu poluati si voi restul de 10 % wink .\\nIn ce tara civilizata ati mai vazut voi ma bananierilor ca se face focu pe strada?\\nA stati asa ca voi sunteti aia bolovani care ati batut mingea non-stop prin c*rtea scolii si nu ati prea fost pe la ore si acum nici servicu nu aveti(de prosti) si nu ati parasit ulitele pe care ati copilarit. Ba zebzecilor nu este civilizat,nu este frumos, nu este sanatos,NU ESTE NORMAL SA ARZI CAUCIUCURI DE MASINA. Va meritati soarta ma taranoilor.
are dreptate Un turnean pe 19 Martie 2013, 20:07
#17
pentru 2,3,4....567
Nenea cred ca tu esti ciobanul tu nu ai participat niciodata la un asemenea foc? Conbinatul ne polueaza zi de zi si numai zice nimeni nimic \\\"foc*rile\\\" se fac o singura data pe an si dupa se c*rata dar plamanii nostrii nu se mai c*rata de la acest conbinatsa numai zic de groapa de gunoi,sau nu stie nimeni ce era asta vara de fum in oras timp de doua saptamani,ce oameni .... snake
are dreptate Un turnean pe 19 Martie 2013, 20:00
#16
sdadad
sa nu se mai faca foc*ri,sa nu se mai dea cu artificii de revelion,Ion pompieru te-a crescut mata pe net,se vede din spusele tale ce copilarie de 2 bani ai avut si referitor la manele si gratarele facute de ti**ni nu au nicio legatura cu noi ceilalti nea Caisasmile)\\n
are dreptate Un turnean pe 19 Martie 2013, 18:26
#15
cioban esti tu 2,3,4....567
pentru ion pompieru- Idiotule ti**nii au prostiile lor asdddddd nu zicea de traditiile turnenilor, nu a ti**nilor din turnu magurele si hai sa nu vorbim de legi tu cred ca esti vreun retard care ti-ai petrecut copilaria in casa la computer, nu stii cum e atmosfera de foc*ri,te-a tinut mata in lesa sa nu ia baiatul focsmile)))))
2,3,4....567 pe 18 Martie 2013, 21:40
#14
pentru un turnean
Sa te arza cauciucu ba CIOBANE. El vrea traditie. Un cersetor si un idiot. Cocalare vezi ca e apa calda la robinet. La anu sa iti ie 20-30 de cauciuc*ri si sa le dai foc la tine in casa, sa se vada ca esti un sustinator al traditiilor romanesti.\\nP.S.- \\\"sa te arza gazu maica\\\" smile) smile) smile) smile)
Un turnean pe 18 Martie 2013, 20:59
#13
De ce spuneti asta?
Obiceiul e mai tare ca orice lege.....\\nIn rest sunteți niște nesimtiti .......sa spune-ți sa nu mai facem foc*ri de lasatul secului......\\nVai......voi astia care va vaietati.....numai profesori universitari......\\nAveți foamea in gât. .....sictir\\n
dan pe 18 Martie 2013, 14:52
#12
L.E.
Si eu participam si ma buc*ram de foc*rile cu anvelope cand eram mic, bubuiam cu carbid dar pe vremea aia nu nu era nimeni sa-mi spuna ca asa ceva nu este normal si ca se poate si altfel. Si asa orasul nostru este destul de poluat de combinat de zeci de ani!
ion pe 18 Martie 2013, 14:49
#11
Anvelope
Din cate stiu este ilegala arderea anvelopelor! In rest..... lipsa de civilizatie; manele, grataragii burtosi de la bere multa si prosta, intr-un cuvant.... ti**nie! Pentru a scapa de nenorocirea asta mai bine primaria ar cheltui, nu foarte mult, odata pe an pe o masina de lemne pentru a face un foc la marginea orasului, ca un mic festival.
sfvsafds pe 18 Martie 2013, 13:21
#10
galagie
muzica data la maximum pun needucatii nesimtitii si oameni ifara maniere.exista lege clara in acest sens dar politia,minjita peste poate da mana cu cei ce n-o respecta,ba cateodata ii admonesteaza pe cei care isi doresc sa traiasca civilizat urmariti cine pune astfel de muzica si vedeti ca sant fratii nostri de etnie sau cei care nu au prea trecut pe la vreo scoala,sau au parinti de doi bani care nu i-au educat
un cetatean educat pe 18 Martie 2013, 13:16
#9
traditie
in padure du-te tu nemernicile,sa faci foc cu cauciuc*ri,nu sa turlburi linistea unor oameni care mai stiu si ceva gramatica (invata ce este o cratima si pe urma sa vorbesti de traditii.)foc*rile asa cum e traditia se faceau in afara localitatii,pe dealuri cu paie sau alte resturi vegetale.traditiile si obiceiurile nu sant legilegi obligatorii,le tin cei ce vor,si mai ales cei ce le cunosc.tu habar n-ai agramatule ca nu stii nici sa scrii dar sa mai cun osti obiceiuri si traditii,boule needucat.
gigi pe 18 Martie 2013, 11:29
#8
traiasca foc*rile
asa este traditia sa se faca foc*ri daca nu va convine ducetiva in padure din oras
Ion pompieru pe 18 Martie 2013, 10:34
#7
Timpit esti tu asdddddd
Avem o lege inca de acum 2 ani de modul si locul cum se poate face un foc pe domeniul public.Faptul ca autoritatile locale nu_si fac datoria este ceea ce am vazut si am simtit cu totii aseara(manele si muzica ti**neasca date la maxim,fum greu mizerie si oameni urlind ca nebunii.Asta_i traditie,traditia cui?Astfel de obiceiuri se intimpla numai la tara si cum la Turnu Magurele sunt multi tarani,foarte multi dintre ei prosti,nu trebuie sa ne mai mire ca orasul arata cum arata.
cetateanul de la bloc pe 18 Martie 2013, 10:28
#6
traditie si foc de cauciuc*ri
Este de la sine înțeles că tradițiile trebuiesc respectate dar este la fel de obligatoriu să le păstram pe cat posibil nealterate. Pe cei care înțeleg diferența între un foc de lemne și unul de anvelope îi invit la o pizza făcută la cuptor de lemne iar pe cei care nu o înțeleg îi invit la o altă pizza făcută la cuptor ars cu cauciuc*ri.
txt pe 18 Martie 2013, 09:41
#5
Lăsata Secului
Esti un bou trist fara copilarie..
asddddddddddddd pe 18 Martie 2013, 02:57
#4
ce tampit
Asta e o traditie care ne aduce aminte de copilarie nu cred ca asta ar fii problema orasului, dar din lipsa de informatii mai aruncati cate o duma proasta, nu cred ca a murit nimeni din aceasta cauza, asta vara cand chiar nu se putea respira si nici deschide geamul din cauza fumului de la groapa de gunoi nu mai ziceati nimic dar stiti sa va luati de aceasta traditie care sa intampla odata la un an...
eu pe 18 Martie 2013, 00:23
#3
ptr George
pe tn mai mult k sigur au pus teroare tinerii aia bine,,abtiguiti\\\'\\\' de vb de ei smile)))
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.