Bulgaria: hidrocentrala Nikopol - Turnu Magurele a intrat pe circuitul de avizare al Uniunii Europene

02 August 2024, 14:42 | 948 vizualizări | 2 comentarii
Car Universal
Hidro

Comisia Europeană a deschis ușa pentru finanțarea hidrocentralelor de canal de lângă Nikopol și Turnu Măgurele

Proiectul din epoca socialistă, care a fost reînviat deja în primul mandat al GERB în 2009, de a construi un complex pe Dunăre între orașul bulgar Nikopol și românul Turnu Măgurele, producând energie electrică din curentul râului, a reușit să pătrunde în fața Comisiei Europene. A trecut cu succes o evaluare și este inclusă împreună cu alte două proiecte ale țărilor membre în Lista proiectelor transfrontaliere de energie regenerabilă a Uniunii Europene.

Se așteaptă aprobarea finală a listei și publicarea acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Includerea în această listă a proiectului „Companiei Naționale de Electricitate” și a „Hidroelectricei” românești îl apropie de posibilitatea de a primi bani de grant pentru un studiu de fezabilitate în cadrul Mecanismului Europa Conectată, iar dacă acesta dă dovadă de sens economic, se vor cere bani şi pentru construcţia proprietăţii . Care va fi valoarea studiului de fezabilitate și ce fonduri vor fi solicitate de la mecanismul european nu este indicată în comunicatul de presă al NEK de miercuri.

Complexul are în vedere centrale hidroelectrice pe două canale care utilizează tehnologii de ultimă generație și o instalație de stocare a energiei electrice produse cu o capacitate mare. Nu au fost specificați parametri specifici pentru capacitatea celor două CHE de pe partea bulgară și română, dar conform intențiilor anterioare ar fi trebuit să fie de 400 MW fiecare.

„Proiectul pune accent pe durabilitatea mediului și pe producția de energie din surse regenerabile, răspunzând în același timp nevoilor populației și industriei locale”, a spus NEK.

Implementarea acestui proiect va sprijini angajamentul comun al Bulgariei și României de a accelera atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei durabile și de a promova cooperarea regională, servind drept model pentru cooperarea internațională în domeniul infrastructurii durabile. Beneficiile complexe suplimentare ale proiectului sunt transportul rutier, conectivitatea feroviară și energetică, condițiile îmbunătățite pentru flotabilitate și prevenirea inundațiilor, mai precizează compania bulgară.

Cu trei idei noi aprobate săptămâna trecută, lista proiectelor SRE prioritare transfrontaliere crește la opt intenții. Unii dintre ei au primit deja finanțare în 2023 și 2024.

De la sursa >> mediapool.bg

Citeşte şi
Comentarii (2) Adaugă comentariu
Contele Mapucci de Daravela pe 02 August 2024, 23:55
#2
@ Studiul
Mein liebe und grosse idioten kamerad, aici nu mai este vorba despre România și Bulgaria. Adică despre mafioții lui Dragnea și cei bulgari. Ăsta va fi un proiect europran, așa că las-o aplecată cu aiurelile tale prostul satului. Bani europeni înseamnă audit european, adică pușcărie pentru ăia obișnuiți cu practicile lui Dragnea.
Studiul pe 02 August 2024, 14:56
#1
De fezabilitate
Ăla vechi, făcut de comuniști nu mai e bun? Trebuie bani, mulți bani, pentru alt studiu de fezabilitate. E cu dedicație? Apoi, după studiul de fezabilitate se mai și face hidrocentrala? Probabil firma Bechtel va încerca s-o construiască. Sub supravegherea lui Clotilde Armand, ca la autostradă.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.