Mihai Eminescu: „Mita e-n stare să pătrundă orişiunde în ţara aceasta. Pentru mită, capetele de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii“

16 Ianuarie 2024, 11:56 | 583 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal
Mihai Eminescu

Mihai Eminescu nu a fost doar un mare poet, ci şi jurnalist, criticând dur politicienii: „Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ“, spunea el.

Marele nostru poet făcea o radiografie dură clasei politice din vremea sa. Iată câteva consideraţii ale lui Mihai Eminescu despre politicieni selectate de istoricul Alexandru Duţu:

,,Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei”.

„Arta de a guverna în România este sinonimă cu arta de a amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice”.

„Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii „patrioţilor” trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde „patrioţii” au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui „patriot”.

Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
Un cetatean onest pe 16 Ianuarie 2024, 22:25
#1
Cine uita istoria....
O alta mare zicere a marelui poet national,Eminescu:"Faceti din prosti conducatori si va intrebati de unde vine dezastrul!!

Sa gandim bine cand ne alegem conducatorii.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.