Monumente ale orasului Turnu-Magurele

19 Noiembrie 2009, 19:44 | 11625 vizualizări | 11 comentarii
Car Universal
Statuia "Dorobantul"

Statuia "Dorobantul", care se afla in piateta de langa fostul magazin Central, este opera sculptorului italian Romanelli si a fost ridicata in anul 1912. Statuia a fost lucrata de sculptorul italian dupa chipul unui dorobant teleormanean, Tudorica Nicolae, din comuna Saelele. Opera, de o certa valoare artistica, impresioneaza prin monumentalitate.

Prin anii 60, a fost ridicat un monument in parcul din fata scolii generale numarul 1 din oras, infatisandu-l pe marele voievod Mircea cel Batran, executat de marele sculptor roman Oscar Han, dupa portretul domnitorului din ctitoria sa, manastirea Cozia. Este monumentul din oras care poate deveni emblema municipiului.Marele domnitor, Mircea cel Batran, a luptat sub portile cetatii Turnu, impotriva turcilor in iunie-iulie 1395, cu ocazia marii lupte de la Nikopole.

Citeşte şi
Comentarii (11) Adaugă comentariu
gogo pe 08 August 2011, 09:56
#11
care monumente?
care monumente? mai exista monumente in oras? statuia lui tudorica dorobantul este badjocorita cu expresii obscene-vezi ce scrie pe hrisov cu vopsea de bronz, metopele de pe soclu furate, de cine oare domnilor politisti? statuia mai are spanga de la arma indoita, piesele de la tunuri furate, statuia din spatele catedralei furata, iar domnilor politisti, ce faceti? statuia lui mircea arata intr-un hal fara de hal...fostul muzeu se degradeaza vazind cu ochii, fiindca e retrocedata, rusine ministerul culturii! casa de cultura...varza, rusine dom\\\' nae! biblioteca municipala? a disparut. rusine cui trebuie. adica noua, ca nu luam atitudine. asta meritam. catedrala se degradeaza vazind cu ochii si...nimic. dar traim bine! prin reprezentantii alesi in mod democratic si inconstient.
ulysses pe 23 Februarie 2011, 21:11
#10
Statuia de la Sf. Haralambie?
Este adevarat ca statuia din c*rte de la Sf. Haralambie a fost furata?
bravooo pe 10 Ianuarie 2011, 12:56
#9
bravo
suuuuper...bv ... wink
udeanul pe 21 Septembrie 2010, 17:54
#8
dorobantul
tudorica nicolae este din uda clocociov
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:10
#7
Poate intereseaza 7
Continuare la Portul Turnu Magurele\nIn anul 1910, portul Turnu Măgurele era considerat ca al patrule port important la Dunăre din România.\nCheiul de piatră al portului este construit in anul 1906, iar clădirea navigaţiei fluviale (pe care muncitorii o numeau “marchiza”) in anii 1910. In anul 1911, cheiul a fost inaltat si prelungit pe o lungime de 500 m. In port au fost ridicate câteva magazii pentru cereale si clădirile pichetului de grăniceri. In anii 1930 a fost construit pentru acele timpuri un impozant siloz pentru grânele ce se “sc*rgeau de pe valea Dunării, a Oltului si a Calmatuiului, până de departe dinspre Roşiori de Vede, Slatina si Piteşti”. In anul 1892 a fost realizata construcţia caii ferate intre oraş si port.\nPână in anul 1960, activitatea portuara la Turnu Măgurele a fost puţin semnificativa. Odată cu construirea Combinatului de ingrasaminte chimice, portul cunoaşte o spectaculoasa renaştere, fiind astăzi dotat cu instalaţii moderne de incarcare-descarcare.
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:09
#6
Poate intereseaza 6
Portul Turnu Măgurele\nIn locul in care se află astăzi portul a fost punct de trecere si totodată de tranzacţii comerciale din vechi timpuri.\nIn anul 1885 se construieşte in port un chei de lemn spre a se uşura operaţiunile portuare, dar este distrus de inundaţiile apelor Dunării. \nDate privind tranzitul prin Punctul de trecere a frontierei Turnu Măgurele:\nAnul: 1879\nCantitatea de marfă tranzitată in tone: 0\nNr. de persoane înregistrate:\n-români: 37\n-straini: 523\n\nAnul: 1890\nCantitatea de marfă tranzitată in tone: 0\nNr. de persoane înregistrate:\n-români: 170\n-straini: 10.549\n\nAnul: 1900\nCantitatea de marfă tranzitată in tone: 124.000\nNr. de persoane înregistrate:\n-români: 2.400\n-straini: 16.781\n\nAnul: 1909\nCantitatea de marfă tranzitată in tone: 160.000\nNr. de persoane înregistrate:\n-români: 4.100\n-straini: 17.884\n
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:01
#5
Poate intereseaza 5
Gradina Publică\nParcul oraşului denumit “Gradina Publică” are 2 hectare si a fost infiintat in anul 1876 de un grup de specialişti din Buc*reşti, după un parc asemănător existent in Viena. Pot fi admiraţi unii arbori exotici, cum ar fi Sophora japonica, ce infloreste in luna august, o specie de castan numit Aesculum hipcastnum, arbori de Thuya., tufe de Paeonia arborea cu flori roz-pal, precum si de Mahonia aquifolium cu flori galbene si frunze permanente.
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:00
#4
Poate intereseaza 4
Palatul de Justiţie\nEste construit in anul 1893 după model francez, edificiul este utilizabil si astăzi, aici funcţionând o secţie a tribunalului judeţean Teleorman.\n\nClubul copiilor\nClubul copiilor, amplasata in fata gării C.F.R. Pana in anul 1945 a folosit ca sediu al Camerei agricole (in perioada interbelica preţul naţional la cereale se stabilea in aceasta clădire). Clădirea este construita in stilul bizantin cu rotonde, coloane si incrustaţii.
alfa pe 04 Iulie 2010, 22:00
#3
Poate interesaza 3
Statuia lui Mircea cel Bătrân\nChipul voievodului este imortalizat in bronz de sculptorul buc*reştean Oscar Han. Monumentul a fost ridicat in anul 1968 si aminteşte peste timp de “cel care a refăcut si întărit cetatea Turnu drept pavăza in fata înaintării otomane”.\nBustul Generalului David Praporgescu\nRidicat pentru cinstirea generalului David Praporgescu, fecior de ţărani, născut in Turnu Măgurele, erou al neamului, căzut pe front in luptele de pe Olt, in zona crestelor Carpatilor, la 30 septembrie 1916. Ultimile cuvinte ale generalului erou au fost: “Nu slabiti credinţa, a noastră este izbânda!”.\nBustul este realizat de sculptorul Gheorghe Iliescu-Călinesti.
alfa pe 04 Iulie 2010, 21:58
#2
Poate intereseaza
1.Monumentul Independenţei\nEste un monument in semicerc pe al cărui soclu, in partea centrala ni se infatiseaza un grup statuar compus din trei soldaţi din cele trei arme: dorobanţi, marina si grăniceri. In dreapta si in stânga grupului statuar se situează un soclu cu basoreliefuri din bronz care reprezintă : in stânga-faţă, trecerea armatei române peste Dunăre, iar in dreapta-faţă, ne reda atacul de la Plevna, cu victoria armatei române, iar in spate, o scena de îngrijire a ranitilor de către generalul medic Carol Davila. Complexul statuar este opera unui grup de artişti plastici din Buc*reşti, realizat in anul 1985.
cristi pe 20 Noiembrie 2009, 10:51
#1
pozee?????
salut acestui articol ii trebuia si 2poze asa exemplificative gulp
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.