Intemeierea orasului(I)

15 Noiembrie 2009, 11:14 | 7453 vizualizări | 4 comentarii
Car Universal

Orasul Turnu Magurele a devenit municipiu, prin reforma administrativa din 1968, totodata adaugandu-i-se, pe langa cartierele Magurele si Odaia si satele Flaminda, Ciuperceni, Lita si Islaz. Cea mai veche asezare cunoscuta pe acest teritoriu a fost orasul, care a existat in jurul cetatii. O cronica ungureasca atesta existenta acestuia in anul 1395, in legatura cu luptele care au loc aici, in iunie, duse de Mircea cel Batran, ajutat de Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, aliatul sau si partizanii lui Vlad Uzurpatorul si t [removed][removed] urcii lasati aici, in urma retragerii peste Dunare a sultanului Baiazid Iildirim dupa lupta de la Rovine(10 oct. 1394).

Asezarea mai exista inca in1531dupa cum atesta un sol polonez la Poarta, anume Oceski. Era un simplu sat in umbra "turnului"pe care el il numeste HolevniK(un derivat slav de la turcescul Kule - cetate, turn). Dupa aceasta data apare in documente numai cetatea, locuitorii care mai ramasesera in juru-i retragandu-se in satele apropiate: Girla, langa actualul pod de peste Sii si Ciuperceni, singurele existente in acel timp in raia. Tot pe harta din 1792 apar 2 asezari pe Sii intre podul de fier si varsarea in Dunare numite Maren si Romita si una pe Dunare, pe locul actualului port, anume Perlen, care insa nu mai sunt mentionate pe cea din 1831. Probabil ca fusesera, cele de pe Sii, simple salasuri de tigani rudari, care lucrau in zavoiul vecin. Pe locul Perlenului s-a dezvoltat apoi, dupa 1836, dupa intemeierea orasului si odata cu inceputurile comertului pe Dunare , portul actual.

Citeşte şi
Comentarii (4) Adaugă comentariu
gogo pe 08 August 2011, 10:26
#4
inexact
cetatea este mentionata in anul 1385 de peter sparnau si urlich von tennestadt, care mentionau catirnovo era legat inca din timpul marilor cruciade de nicopol(cvista-schiltau), de nicopolul domnului muntean(turnu), de unde mergea catre rusii de vede(russenart), care este oras vechiu. mai este mentionat intr-o cronica saseasca de la brasov, in anul 1365, cind la conducerea cetatii era pircalabul state, cu ocazia tratatului intre vladislav si cetatile sasesti care in schimbul unor privilegii comerciale, trimiteau mesteri zidari pentru intarirea cetatilor de la dunare. cetatea turnu a fost intarita de mesterul sas iohann koning. si brasovenii aveau vad comercial la turnu, marfa venea pe olt cu plutele. iar cronicile vechi cumane spun ca in jurul anului 1200 un rege cuman telgui a trecut dunarea pe la cule adica turn in limba turca veche. deci porcaria ca cetatea este opera lui mircea nu sta in picioare. nu s-a vrut cautarea acestor surse istorice.pacat!
Cititorul atent pe 27 Februarie 2011, 12:43
#3
Ziua oraşului şi......"Zilele Dunării"!!
Aşa cum a consemnat Dl.Grecu, autorul articolului, oraşul s-a dezvoltat după 1836, anul întemeierii sale. Se poate adăuga şi data de 27 februarie când a fost publicat Decretul 5/1836 prin care se conferă calitatea respectivă. Deci, ar fi firesc ca turnenii să-şi serbeze această zi, în demnitate, fără prea multă zarvă şi cheltuieli inutile, pentru că aniversarările ar trebui să omagieze, în special, pe cei datorită cărora existăm şi nicidecum să ridicăm în slăvi pe conducătorii prezenţi. Aceştia au avut grijă să dea \"pâine şi circ\" concetăţenilor inventând aşa zisele \"Zile ale Dunării\" ( ca şi cum fluviul ar fi apărut la acea dată anume ????!!), sărbătorire care, foarte ciudat, a apărut cam odată cu....BACUL !!! Altă ispravă \"mâncătoare\" de bani publici, fără a se cunoaşte prea bine şi rosturile adevărate!
ispas dumitru pe 06 Februarie 2011, 07:37
#2
nostalgie
intamplator, am dat peste stirile despre Turnu magurele, acolo unde m-am nascut si unde am rostit primele cuvinte.Intrasem in familia lui Florea a lui Foanca de pe magurele .N-am sa uit niciodata Lunca Dunarii, cea a copilariei mele, pe cand inca nu exista combinatul .A fost minunat .......!
mario pe 22 Ianuarie 2011, 21:20
#1
dinamo
cate famili erau in 1966 ?
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.