Idiotul lui Dostoievski şi ... idiotul lui Dragnea.

10 Ianuarie 2013, 00:05 | 6140 vizualizări | 7 comentarii
Car Universal
Turnu-Magurele.

Da, „Idiotul“ lui Dostoievski trebuie recitit, măcar o dată la cinci ani, pentru a înţelege o fărâmă din lumea în care trăim. Cu asta închei necesara precizare legată de titlul acestui articol.

Idiotul la care mă refer aici ţine pe loc Turnu-Măgurele, sluţindu-l cumplit pe zi ce trece. Îl întâlniţi pe stradă, la semafor, în magazine, în instituţii publice, pe forumurile ziarelor on-line şi la televizor. De altfel, idiotul nostru se înmulţeşte prin intermediul mass-media, fecundând minţi fragede, ţinute în bezna formalismelor unei şcoli ce trage să moară. Idiotul nostru s-a înstăpânit peste o ţară de oameni speriaţi şi chinuiţi de neputinţe, din urma cărora nu mai vine nimeni normal, capabil să-l fugărească.

Idiotul, vremurilor pe care le trăim, nu poate fi stârpit, se pare, numai cu valori şi bună-cuviinţă. Mârlăniei şi tupeului de puşcărie nu le poţi opune decenţa, stăpânirea de sine şi logica discursului, fără a folosi în prealabil parul şi sudalma. Idiotul de azi bate în retragere când îl plesneşti peste bot fără ezitare.

El, nulitatea, are pretenţia că „te face din vorbe“, că e isteţ şi sarcastic în agramatismul lui, că ştie ceea ce tu nu ştii, că e dibaci şi hâtru. Tu, „fraierul“, nu poţi fi decât o biată musculiţă căzută în plasa lui ,pentru că nu vei putea niciodată să-l vâri acolo unde-i locul, fără a risca să te compromiţi. Ei bine, dacă pe idiot îl deconspiri direct, fără menajamente şi pudori, ai parte de o surpriză: fuge schelălăind sau încearcă să te convingă de faptul că l-ai înţeles tu greşit, că el e băiat bun, dar cam dintr-o bucată.

Cea mai mare binefacere, rânduită de divinitate, în 2013, a orasului nostru ar fi, fără îndoială, începutul extincţiei acestei specii. Lucru care, aproape sigur, nu se va întâmpla, pentru că Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Avem mijloacele necesare pentru a scăpa de idiot, însă nu avem curajul de a le folosi. Suntem temători, scârbiţi şi căutăm soluţii individuale pentru a ne salva măcar copiii de această societate ostilă.

Împreună nu putem alcătui, semna şi depune nicio simplă reclamaţie, darămite să ne înhămăm la un război de uzură cu un personaj cu mai multe chipuri, care mai de care mai hidoase. Şi, totuşi, idiotul care ne face viaţa un calvar poate fi anihilat, dacă ne vom scutura de frici nejustificate şi de resemnări balcanice. Un  prilej ar fi alegerile locale din 3 februarie. Să nu mai alegem decat pe cineva care să nu ne mai facă viata un calvar.

Aştept un singur lucru de la noul an: să fim în stare să îndepărtăm niţel din preajma noastră duhoarea răutăţii gratuite, de bodegă, care sufocă  Tr.Măgurele de câteva decenii încoace. Turnu-Măgurele trebuie să se trezească!

George Radulescu

 

Citeşte şi
Comentarii (7) Adaugă comentariu
C pe 29 Ianuarie 2015, 09:48
#7
CXF
ASTA ESTE ADEVARUL,
geta sandu pe 11 Iulie 2013, 16:38
#6
Intrebare...
Scuze,daca tot numiti \\\"Fraza zilei \\\"...De ce ati ramas la data de 10 ianuarie 2013?,nu aveti cate o fraza pentru fiecare zi ?...ar fi interesant totusi ....))))
Florea pe 15 Ianuarie 2013, 07:24
#5
pt. cel cu numele...obiectiv
Pentru „comentariul” tău eu am o replică simplă:\\n\\nFiecare cu „fuduliile” lui!
obiectiv pe 14 Ianuarie 2013, 11:41
#4
judecand
Si daca va treziti ce gasiti ? Putintica \\\"mandrie\\\"locala pe seama unor(prea putini) reprezentanti de seama ai meleagului.. Fudulie nebazata, dar cu \\\"pretentii\\\". Asa a fost, asa va ramane.
Florea pe 12 Ianuarie 2013, 08:20
#3
Domnului George Rădulescu
Frumos, foarte frumos domnule George Rădulescu!\\nÎmi pare bine că pe aici mai sunt minți care pot judeca, interpreta corect o radiografie a societății noastre.\\nNumai „idioții” se pot înstrăina, (conștientizând uneori !?), de realitatea chiar și spirituală, de pe aici, din câmpia burnasului.\\nMarin Preda ar fi suficient pentru un dram de verticalitate. Închipuiți-vă că dacă am extinde exemplele, ne-am mândri și cu o serie de contemporani.\\nÎți mulțumesc frumos, domnule George Rădulescu!\\n\\nFlorea D.I.
souladdition pe 10 Ianuarie 2013, 10:46
#2
Un gand...sau mai multe
Idiotul la care faci referire n-o sa dispara c*rand. Din pacate predomina in societatea romaneasca si va continua sa dainuie pana la venirea altor generatii a caror mentalitate va fi schimbata de trecerea timpului si de acea trecere peste cateva praaguri: cel al c*rajului, cel al dorintei de civilizatie si nu in ultimul rand cel al cinstei si al corectitudinii. Si ar mai fi o problema a romanilor si iata si un exemplu; cum crezi ca e acest dd, cel care a scris primul comentariu? In acceptia mea un superficial..., e foarte departe de a vedea esenta, a citit si apoi a dat cu bata. Sigur ca spunandu-i ca e superficial, omul se va simti jignit si asta tot din acelasi motiv. Cam asa se intampla cu foarte multi din romani, gandesc pe termen sc*rt, fara sa aprofundeze, fara sa vada si ziua de maine sau anul urmator...
dd pe 10 Ianuarie 2013, 07:09
#1
avertisment
Deschideti larg portile spitalului Balaceanca.\\nATENTIE! se interneaza George Radulescu.De unde-ti vine baiete? red face
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.