Ziua de 1 Aprilie nu este o sărbătoare legală, însă este cunoscută pentru tradiţia de a face farse prietenilor, rudelor şi apropiaţilor. Ingeniozitatea şi creativitatea de care au dat dovadă oamenii de-a lungul timpului în a face farse de 1 Aprilie sunt impresionante. Iată un top al glumelor care au păcălit popoare întregi, rămânând astfel în istorie.
Farsă astronomică.
În 1976, astronomul britanic Patrick Moore a anunţat la radio că la ora 09:47, în dimineaţa zilei de 1 Aprilie, planeta Pluto va ajunge în spatele lui Jupiter, diminuând forţa gravitaţională a Pământului. El a mai spus că persoanele care la acea oră vor sări în sus vor experimenta o senzaţie de plutire, putând sta mai mult timp în aer. Ca urmare, postul de radio a primit numeroase apeluri de la oameni care au susţinut că au plutit prin casă.
Hamburgerul pentru stângaci.
În 1998, Burger King a anunţat că va lansa în SUA hamburgerul pentru persoanele stângace. Felul de mâncare avea aceleaşi ingrediente, însă acestea erau rotite la 180 de grade, fiind astfel potrivite pentru persoanele care mănâncă cu mâna stângă. Foarte mulţi consumatori au cerut acest burger, iar unii chiar au cerut şi varianta pentru dreptaci.
Schimbarea numărului pi.
O publicaţie ştiinţifică a anunatat în aprilie 1998 că statul Alabama doreşte să schimbe valoarea numărului pi de la 3,14 la 3,00 pentru a fi mai uşor la calcule. Vestea s-a răspândit foarte repede, iar statul american a început să primească multe proteste din partea cetăţenilor.
Nixon preşedinte.
Un post de radio a anunţat în 1992 că Richard Nixon va candida a doua oară la preşedinţie, sloganul lui fiind „N-am făcut nimic greşit şi nu voi mai face”. Farsă a prins atât de bine încât toată emisiunea s-au primit apeluri de la cetăţenii revoltaţi.
Insulele Sân Serriffe.
Ziarul britanic „The Guardian” a publicat în 1977 un articol de 7 pagini în care descria nişte insule imaginare din Oceanul Indian ca fiind zone ideale pentru vacanţă. Articolul a avut un mare succes, mulţi oameni fiind foarte interesaţi de această destinaţie.
Recolta de spaghetti.
În anul 1957, postul de televiziune BBC a anunţat că fermierii elveţieni se bucură de o recoltă foarte bogată de spaghetti datorită iernii blânde şi a unor copaci speciali. Anunţul a fost însoţit de poze cu oameni care culegeau fire de spaghetti din respectivii copaci. Mulţi oameni au sunat mai apoi să vadă cum îşi pot cumpăra copaci de spaghetti.
Pinguinii zburători.
În 2008, BBC anunţa că o echipă de filmare aflată în Antarctica a reuşit să filmeze un grup de pinguini care zburau. Postul de televiziune a prezentat chiar şi o înregistrare care a devenit rapid foarte căutată. Reporterul a declarat că pinguinii zburători se îndreptau înspre America de Sud pentru a evita frigul din Antarctica.
Utilizarea internetului va fi interzisă persoanelor aflate sub influenţa alcoolului.
Aşa sună o ştire care anunţa că o nouă moţiune a Congresului american a interzis folosirea internetului pentru dezbaterea temelor cu tentă sexuală sau sub influenţa alcoolului. FBI-ul trebuia să iniţieze un program de urmărire a populaţiei pentru a verifica cine încalcă noile reguli. Senatorul Edward Kennedy a trebuit să publice o rectificare oficială pentru a calma spiritele printre americani.
Roiul gigantic de albine.
În 1949, un post de radio din Noua Zeelandă anunţa că un roi imens de albine se îndreptă înspre oraşul Auckland. Prezentatorul emisiunii i-a sfătuit pe oameni să se protezeje de insecte trăgându-şi şosetele peste pantaloni când plecau de acasă şi punând capcane cu miere în faţa caselor pentru a prinde insectele. Farsa a fost descoperită abia după ce mulţi locuitori ai oraşului aplicaseră deja sfaturile.
Big Ben digital.
Postul BBC anunţa în 1980 că renumitul Big Ben va avea un afişaj electronic pentru a ţine pasul cu vremurile. În plus, BBC Japonia anunţa că limbile ceasului vor fi vândute primilor patru ascultători care îi vor contacta. Imediat, un ascultător a şi făcut o ofertă.
Operaţiunea Parallax.
În 1979, un post de radio din Marea Britanie anunţa că Operaţiunea Parallax va începe. Aceasta era de fapt un plan al guvernării de a sincroniza calendarul britanic cu cel din restul lumii. S-a explicat că începând cu 1945, Marea Britanie ajunsese cu 48 de ore înaintea celorlaltor ţări din cauza trecerii la ora de vară. Pentru a scăpa de aceste 48 de ore, s-a propus eliminarea zilelor de 5 şi 12 aprilie. Mulţi cetăţeni au fost derutaţi, o femeie fiind chiar curioasă cum îşi va serba ziua de naştere din moment ce era anulată.
Câinii albi.
Un ziar din Copenhaga publică în 1965 că Parlamentul danez a hotărât că toţi câinii să fie vopsiţi în alb pentru a fi mai uşor de reperat noaptea. Scopul acestei legi ar fi fost scăderea numărului de victime printre patrupede pe autostrăzi. Din fericire pentru animale, farsa a fost deconspirata.
Curăţenie pe internet.
În 1997 a fost răspândit un e-mail care avertiza utilizatorii că internetul va fi închis pentru 24 de ore, de pe 31 martie până pe 2 aprilie, pentru a fi curăţat. Se explică şi motivul: de-a lungul timpului s-au acumulat foarte multe adrese inactive care trebuiau şterse. Internauţii erau sfătuiţi să deconecteze toate aparatele de la internet.
Nu deranjaţi veveriţele.
Un post de radio german anunţa, în 1993, că oficialii din Cologne au decis că persoanele care fac jogging să alerge mai încet când ajung prin parcuri, pentru a nu deranja veveriţele aflate în perioadă de împerechere.
Maşina care controlează vremea.
Ziarul britanic „The Guardian” anunţa în 1981 că cercetătorii au dezvoltat o maşină care poate controla vremea. Articolul prezenta această masinărie că un miracol care îi va ajuta pe britanici să aibă pe viitor veri lungi şi călduroase şi ploi numai pe timpul nopţii. Cercetătorii mai asigurau populaţia că vor avea mereu zăpada de Crăciun.
Electricitate wireless.
În 1990 a apărut un pachet de promovare a unui noi produs care crează electricitate wireless în case. S-a explicat că pentru a obţine acest fel de electricitate, cercetătorii au creat un dispozitiv care se bagă în priză şi care generează mai apoi o „aura” de electricitate ce poate fi folosită pentru orice aparat.
Viaţă pe Jupiter.
Utilizatorii AOL au fost întâmpinaţi pe 1 Aprilie 1996 cu un mesaj care anunţa că s-au găsit semne de viaţă pe planetă Jupiter. Afirmaţiile erau susţinute de un biologist şi de preşedintele AOL, care susţinea că are dovezi că statul american ascunde existenţa vieţii pe uriaşa planetă. Ştirea a fost foarte rapid propagată, până când purtătorul de cuvânt al companiei a anunţat că ştirea era de fapt o glumă.
Tatuaje cu numele corporaţiilor.
În 1994, un post de radio anunţa că marile companii că Pepsi sponsorizează ţinerii să-şi facă tatuaje cu logo-ul pe lobul urechii. În schimb, ţinerii curajoşi vor primi un discount de 10% pe durata vieţii la toate produsele companiei. Tinerii se pare că au fost foarte entuziasmaţi de idee.
Sfârşitul lumii.
Pe 31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia a anunţat că a doua zi urma să vină sfârşitul lumii. În ştire chiar s-a subliniat că nu este vorba de o glumă de 1 Aprilie. Populaţia a fost asigurată mai apoi de către conducerea Institutului că de fapt a fost o păcăleală a cărui făptaş a fost demis.
Viagra pentru hamsteri.
În anul 2000, o publicaţie americana anunţa că cercetătorii din Florida au creat o pastilă similară Viagrei destinată animalelor de companie. Această avea scopul de a veni în ajutorul animalelor de companie care erau frustrate sexual, iar printre exemple se numărau şi hamsterii. Pastila trebuia sfarmata şi pusă în mâncare, iar când această începe să îşi facă efectul, este recomandabil să se pună nişte ziare sau hârtii în locul în care sunt animalele.