Planul de afaceri - povestire cu tâlc

27 Februarie 2011, 01:06 | 4836 vizualizări | 0 comentarii

 

Ce putem face în această scurtă viaţă? Să muncim până la epuizare, pentru ca după vârstă de 60 de ani să ne bucurăm de realizările noastre? Soluţia este să muncim, atât cât este nevoie,  pentru un trai decent? Iată o scurtă poveste, de pe net, despre această dilemă. 

Un om de afaceri american se plimba pe plajă, într-un mic sat mexican de pescari. O barcă intră în port şi pescarul coboară cu un coş plin de peşti. Americanul îl felicită pe pescarul mexican pentru peştii săi frumoşi şi îl întreabă: 

   -Cât timp ţi-a luat sa pescuieşti aceşti peşti? 

   -Destul de puţin, răspunse mexicanul. 

   -Dar de ce nu ai rămas mai mult, ca să prinzi mai mulţi peşti? întreba bancherul. 

   -Pentru că aceşti câţiva peşti ne ajung mie şi familiei mele. 

   -Şi ce faci în restul timpului? 

   -Păi mă scol când vreau, mă duc să pescuiesc un pic, mă joc cu copiii mei, îmi fac siesta împreună cu nevastaa. Seara mă duc în sat să mă întîlnesc cu prietenii, bem un pahar de vin, cântăm la chitara... O viaţă plăcută, ce mai! 

   Americanul îl întrerupe: 

   -Ascultă! Am un M.B.A. de la Harvard şi pot să te ajut. Ar trebui să începi prin a pescui mai mult şi cu beneficiile astfel obţinute să îţi cumperi un vas mai mare. Cu banii pe care o să ţi-i aducă acest vas, poţi să-ţi cumperi un al doilea şi tot aşa până când vei avea o mică flotilă. Apoi, în loc să vinzi peştele unui intermediar, ai putea să negociezi singur cu fabrica sau să-ţi deschizi propria fabrică de peşte. Aşa ai putea să renunţi la sătucul ăsta şi să te muţi la Mexico City, Los Angeles sau chiar New York şi să-ţi dirijezi de acolo propriile afaceri... 

   Mexicanul întreabă atunci: 

   -Cât timp ar lua toate astea? 

  -Între 15 Şi 20 de ani, răspunse bancherul. 

  -Şi după asta? 

   -Ei bine, după asta devine interesant, răspunse americanul zâmbind. La momentul oportun, poţi să-ţi introduci societatea la bursă şi să cîştigi milioane! 

   -Milioane? se minună mexicanul. Şi apoi? 

   -Apoi poţi să ieşi liniştit la pensie, să te scoli când ai chef, să pescuieşti un pic, să te joci cu nepoţii şi să îţi faci siesta cât pofteşti cu soţia ta. Iar serile ai putea să le petreci cu prietenii, bând un pahar de vin şi cantind la chitara... 

 

Citeşte şi
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.