Piata de capital a capatat un rol important in economia tarilor dezvoltate. Mecanismul bursier specific economiei de piata sustine in ultima instanta in proportii importante, finantarea economiilor nationale.
Pentru tarile in tranzitie la economia de piata mecanismul bursier a fost doar unul dintre mecanismele care au trebuit redescoperite. Piata de capital a suferit in ultimele decenii profunde transformari in tarile dezvoltate. Insa dezvoltarea a fost mai mult de ordin institutional si organizational si mai putin din punct de vedere al mecanismelor specifici. Totusi, infrastructura moderna, computerele, sistemele performante de telecomunicatii, softwar-ul corespunzator, nu folosesc la nimic fara elemenrtul fundamental: BANII.
Pentru ca mecanismul bursier sa functioneze in esenta sa este nevoie de economisire, de incredere in perspectivele economiei, de o productie in creste. Piata de capital nu trebuie privita izolat de contexutul economic. Din acest punct de vedere se poate spune chiar ca piata bursiera romaneasca functioneaza corect, reflecand dificultatile din economia reala
Cel mai important sprijin pe care l-ar putea da in prezent statul pietei de capital romanesti pentru a putea spera la o functionare normala a pietei bursiere tine tocmai de asigurarea asa-numitelor fundamente economice: este vorba in primul rand, de atingerea macrostabilizarii. Fara o economie stabila, care sa functioneze normal, in conditii de piata, nu se poate ajunge la o piata eficienta care sa-si indeplineasca, functiile. I al doilea rand, refoma sa ajunga la intreprindere.
Odata obtinute stabilizarea macroeconomica si un climat economic normal, piata de capital se va dezvolta de la sine, reflectand bunul mers al economiei, perspectivele sale si poate contribui la continuarea procesului de privatizare.
Toate institutiile care intra in arhitectura pietei de capital au progresat substantial si au un rol in crestere, pe masura revigorarii economiei nationale, perfectionarii legislative, formarii unei culturi a pietei de capital, atat la intreprizatori cat si la populatie. Referitor la acest din urma aspect, se poate spune ca, daca populatia este familializata cu institutiile bancare, in ceea ce priveste piata de capital lipseste aproape orice initiere. In ultimii ani piata de capital a fost marcata negativ de o serie de factorii care, inlaturati vor asigura relansarea si revigorarea sa.Intre acesti factori de ordin general mentionam: inevolutiile in economia reala, scaderea productiei industriale si agricole precum si multiple crize ale sistemului financiari-bancar, inflatie ridicata, insuficienta reformelor economice, cadru legislativ insuficient si instabil.
Trebuie sa remarcamfaptul ca evolutia pietei de capital din tara noastra a urmat, intr-o anumita masura evolutiile, economiei reale interne . Ea a fost relativ ascendenta in 1997, apoi a inceput sa stagneze mai ales din cauza evolutiei economice care a cazut, avand efecte negative asupra tuturor domeniilor societatii
Piata de capital
Citeşte şi
Spune-ți părerea!