Istoric al burselor

17 Septembrie 2009, 18:58 | 4955 vizualizări | 0 comentarii
Car Universal

Inceputul tranzactiilor cu actiuni a avut loc in anul 1785 in Amsterdam. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea actiunile au fost cotate la bursele Europei de Vest si ale Americii de Nord. O adevarata inflorire a popularitatii pietei bursiere a avut loc in anii 20 din secolul trecut, iar CRAHUL (scadere mare a pretului de tranzactionare) pietei bursiere in toamna anului 1929 a inceput asa numita  MAREA DEPRESIE ECONOMICA. Pentru recuperarea pierderilor de atunci, indicele american DOW JONES a avut nevoie de 22 de ani.
   In anul 1987 a avut loc urmatorul CRAH al bursei, cand indicele american S&P500 a pierdut 20%. Optimismul investitorilor revenind la inceputul anilor 90, cresterea care a inceput atunci s-a sfarsit abia la jumatatea anilor 2000. Cresterea pentru actiuni in perioada respectiva a fost generata de credinta in "noua economie", o economie bazata pe noi tehnologii, din care face parte si reteaua globala de internet.
   Cel mai mare atac terorist din istorie asupra SUA care a avut loc la 11.09.2001 si seria de scandaluri legate de cele mai mari firme din lume, cum ar fi ENRON, ARTHUR ANDERSEN sau PARMALAT au cauzat mentinerea scaderii burselor mondiale pana in anul 2003. Din acest moment situatia pe pietele globale s-a ameliorat in mod accentuat. Au contribuit inainte de toate imbunatatirea conjuncturii economice din SUA si Japonia.
   Pe 14.09.2008 cea mai mare banca din lume LEHMAN_BROTHERS  isi anunta falimentul declansand cea mai puternica criza financiara care a lovit toate piete din lume. Spre deosebire de alte crize din trecut, aceasta criza este una cu totul atipica, iar instrumentele cu care trebuie combatuta sunt tot mai dificil de gasit. O serie de specialisti declara, in aceasta perioada, ca suntem martorii reinventarii economiei si a regulilor care o guverneaza. Este posibil sa asistam la o revolutie economica care sa fie capabila sa combata pe viitor asemenea crize

Citeşte şi
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.