Investitii Financiare

26 Octombrie 2009, 21:14 | 5474 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal

I. 1. Economii si investitii. Tipuri de investitii

        Probabil ati putut adesea seziza faptul ca in mediul financiar se face o distinctie clara si transanta intre a ECONOMISIsi a INVESTI.
Aceasta diferentiere apare frecvent atat in opiniile si analizele prezentate in media de catre profesionisti, cat si in discutiile directe cu reprezentantii diverselor companii care activeaza in mediul financiar (banci, societati de brokeraj - SSIF - uri, companii care administreaza fonduri de investitii, consultanti financiari etc).
        Prin ECONOMISIRE se urmareste crearea unor rezerve de bani care sa fie pastrate in conditii de risc cat mai mic, daca se poate chiar inexistent. Prin procesul de economisire practic se acumuleaza un capital de siguranta maxima pentru a fi utilizat ulterior, fie pentru realizarea unor obiective personale pe termen mediu si larg (achizitia unei case, a unui automobil, unui coputer performant, plata unor taxe de scolarizare etc), fie pentru a face fata unor evenimente neprevazute: o cheltuiala imediata neprogramata, fie chiar pentru a investi ulterior.
        Cele mai potrivite instrumente pentru plasarea banilor economisiti sunt cele cu lichiditate ridicata si risc scazut. Bineinteles ca in aceste conditii randamentul obtinut va fi destul de redus. Important este totusi ca el sa se situeze peste rata inflatiei. Printre instrumentele care corespund acestor exigente se numara depozitele bancare, titlurile de stat (certificatele de trezorerie pentru populatie) si intr-o oarecare masura chiar si obligatiunile municipale. Castigul care se obtine din plasarea economiilor in aceste instrumente financiare este reprezentat de o dobanda (in general fixa, dar poate fi si variabila), fara a exista nici un moment pericolul ca la scadenta suma obtinuta sa fie mai mica decat cea initiala ca urmare a unor evenimente adverse.

         De partea cealalta, a INVESTI presupune asumarea unui risc, scopul principal fiind acela de a realiza un profit cat mai ridicat. Practic in cazul unei investitii nu se mai pune problema de a minimiza riscul, cum este cazul pentru sumele economisite, ci de a maximiza profitul ce poate fi obtinut in conditii acceptabile de risc. Semnificatia sintagmei " conditii acceptabile de risc" difera de la o persoana la alta.
         Unii investitori sunt dispusi sa riste o pierdere mai mare in speranta ca totusi situatia va evolua in favoarea lor si vor avea profit foarte ridicat, la fel cum exista si investitori care nu doresc sa-si asume decat un risc mediu sau scazut si, ca atare, se vor multumi cu profituri mai modeste.
          Practic, in categoria  INVESTITIILOR intra cea mai mare parte a tipurilor de plasamente: de la cele cu risc mai redus cum sunt obligatiunile emise de companii private si pana la cele cu risc ridicat de tipul actiunilor listate la bursa sau cu risc foarte ridicat cum este cazul contractelor futures si al optiunilor.
           Toate acestea sunt investitii in instrumente financiare. Exista insa si persoane care investesc in obiecte de arta, in metale pretioase, imobile, sau care isi pornesc propia afacere. Si acestea sunt tot investitii numai ca ele nu se circumscriu unei piete financiare sau bursiere.
             Diferenta principala a acestora din urma fata de investitia intr-un instrument financiar este ca ele nefiind tranzactionate pe o piata organizata este mai greu de determinat valoarea lor corecta la orice moment de timp si totodata sunt mai greu de transformat in bani in cazul in care investitorul are nevoie imediata de lichiditati.
            Trebuie mentionat aici faptul ca instrumentele derivate sunt atat de complexe icat pot fi utilizate atat in procesul investitional pentru un management eficient al riscului, cat si ca plasamente pur speculative, caz in care riscul este foarte, foarte ridicat
              Ca o concluzie de final, a economisi si a investi sunt doua lucruri fundamental diferite. Diferentele se refera in primul rand la:
      - obiectivul avut in vedere: acumularea de capital in cazul procesului de economisire, iar in cazul investitiilor, obtinerea de profit;
      - riscul asumat: aproape zero cand vorbim de economii, dar in mod cert existent in cazul investitiilor;
      - randamentul posibil a fi obtinut: destul de redus (dar obligatoriu peste rata inflatie) pentru sumele economisite si mult mai mare in cazul investitiilor.


SURSA: GHIDUL INVESTITORULUI LA BURSA
EDITOR: BURSA DE VALORI BUCURESTI

Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
cristi pe 27 Noiembrie 2009, 16:35
#1
???
la rubrica asta cind mai scrieti si voi ceva ??????\n
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.