Școala ca o tarabă și profesori ca puii de la Mc Donald`s.

20 Aprilie 2012, 00:02 | 7280 vizualizări | 4 comentarii
Car Universal
Sala de clasa.

Titlul articolului nu e o glumă, nici un joc de cuvinte, menit să asocieze şcoala cu utilajele, cum se făcea pe vremuri prin practici agricole. Atunci, elevii sau studenţii se urcau direct în remorcă, după festivitatea de deschidere a noului an şcolar, şi plecau la cules de porumb în urma combinei, la roșii, cartofi şi alte roade ale toamnei. Când perioada aceea de tristă amintire s-a încheiat, am crezut că lucrurile se vor schimba încetul cu încetul, că învăţământul nu se va mai face în funcţie de recolte şi de norme. Ne-am înşelat.

Pentru că, odată cu dispariţia practicii sau a PTAP-ului, au apărut alte metode de anihilare a cărţii. S-au creat facultăţi peste noapte, tinerii care aveau, de obicei, la bază profesionala, au ajuns, din strungari sau operatori chimisti, studenţi chiar şi pe la Facultatea de Teologie, apoi, prin repartiţie şi prin acelaşi coş clasic cu brânzeturi şi cu ţuică, s-au trezit cu sutana pe ei, predicând în faţa dascălilor care i-au lăsat la un moment dat corigenţi.

Nu contest că, în cei 22 de ani scurşi de la Revoluţie, facultăţile particulare n-ar fi scos studenţi buni, însă nu pot fi de acord cu ideea de cantitate. Asta îmi aminteşte brusc de comunism, de faptul că, într-o zi, trebuia să culegi 30 de lăzi cu mere, ca să nu intri în vizorul propagandiştilor. E la mintea cocoşului că un patron caută să câştige de pe urma afacerii sale, nu să asigure cumpărătorului un produs natural, indiferent că e vorba de şcoală sau de un magazin alimentar. Şcoala a devenit exact ca un butic, rostul instituţiei nu e de a crea un climat profesionist, ci de a stoarce omul de bani. Cunoastem astfel de cazuri in toata Romania.

Dacă pici, de exemplu, examenul la o universitate de stat, n-ai de ce să fii revoltat. Şi la 60 de ani, când ieşi la pensie dintr-o activitate muncitorească, poţi urma cursurile unei  facultăţi într-o staţiune de tratament.  Te duci la Olanesti cu gândul să scapi de reumatism, faci băi termale, dar faci şi o facultate, că, deh, e la modă să ai o diplomă indiferent de vârstă. Mergi cu paporniţa, cum se mai practică pe la sate şi acum, în timpuri de criză, şi obţii un post călduţ de profesor într-o comună uitată de lume.

Un astfel de profesor, scos pe genunchi, nu trebuie să ştie carte. Pune elevii să copieze pasaje din manual, apoi să le reproducă rând cu rând. Asta-i şcoala.  Nu toţi dascălii sunt la fel, dar mulţi dintre ei n-au nicio treabă cu meseria şi distrug noţiunea de învăţătură. Toate guvernele care s-au succedat până acum n-au făcut altceva decât să încurajeze această politică de batjocorire a învăţământului prin faptul că au permis infuzia de dascăli crescuţi precum puii serviţi la Mc Donald`s. Ce elevi şi studenţi pot forma asemenea aşa-zişi intelectuali? Răspunsul, prieteni, e vânare de vânt, cum cânta regretatul Florian Pitiș.

 

Citeşte şi
Comentarii (4) Adaugă comentariu
Elev pe 25 Aprilie 2012, 23:05
#4
Confuzie
Bai cm a X-a C nu invata in clasa unde este facuta poza, acolo invata actualul XI C ...
pestele pe 25 Aprilie 2012, 22:11
#3
Da asa e cm
randu de la perete ruleaza
woaks zis khoaks pe 22 Aprilie 2012, 12:58
#2
pentru cm banuiesc pusti kordit smeker de smeker elew la
lasa rugamintile solemne adresate profesorilor si pune mana pe carte si jura ca esti premiant la abureala si la makeala .ai dreptate fetele vin de la tara sa intalneasca baietii de oras bazati ca tine .adik a dat peste tine destainuirile siropoase .daca stiai ceva de ce nu ai spus mai de mult sau ai un interes ascuns .desteapta-ne si pe noi.adik explica sa inteleaga si tugulanul din katanga .
cm pe 22 Aprilie 2012, 09:45
#1
c*rve care strica imaginea scoli
ba baiatule poza aia care ai facut-o tu la clasa de la MARIN PREDA nu trebuia pt ca in acele banci stau numai c*rve si imi cer scz ca pun scoala intr-o pozitie proasta dar in acea clasa inafara de cei 6-7 baieeti restul pana la 30 sunt fete pei din acestea frate cel putin 15 sunt sunt tarfe cunoscute si le cunosc foarte bine . si mai au si aere in cap cum ca ele sunt cele mai desteptesmile)smile))... dar asa nu se poate ca la urma aceste doamne(domnisoare nu mai sunt de 4ani)smile) c*rve care acasa sunt fetele lu mama si afara se bat ti**ni pe ele care sa puna mana si care lucreaza mai bn nu se poate. apropoo pt c*rve ca astea mai intra si geanta in puscarie si alti fapt concret ele vin de la tara si ca sa poata intra in vorba cu baieti de oras fac orice... iar la urma te duce la subsol pei dc?? rog solemn profesori de la acea clasa a_X_a C sa ia masuri in privinta asta ca tarfele alea pun scoala intr-o postura proasta,iar ele sunt proate de prima clasa adik sunt alea cuminti de la stiintesmile)
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.