"Mi se opreste masina la fiecare 45 de minute"

26 Februarie 2010, 16:15 | 9693 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal

NEREGULĂ. Un bucureştean acuză firma Sorgeti că nu vrea să-i schimbe bateria auto aflată în garanţie, din cauza căreia maşina i se opreşte din senin.

În luna mai 2008, Bogdan Ioniţă, un bucureştean de 35 de ani, şi-a cumpărat o baterie auto în valoare de 250 de lei de la firma Sorgeti. La 18 luni după achiziţionare, susţine el, acumulatorul s-a stricat, iar firma care i l-a vândut refuză să-l schimbe, deşi produsul este încă în garanţie. Bărbatul spune că doreşte să facă publică această problemă nu pentru bani, ci pentru a determina firmele să-şi respecte termenele la garanţii.

De cealaltă parte, oficialii companiei spun că au făcut verificări şi că, în urma acestora, s-a constatat că nu bateria auto este cea răspunzătoare de faptul că maşina se opreşte în mers. Verificările au fost făcute însă pe un stand, nu în condiţii de mers, spune, în replică, clientul lor.

„Îmi pun viaţa în pericol”

Bogdan povesteşte că motorul maşinii Ford Focus a început să nu mai funcţioneze normal de la sfârşitul anului trecut: „Motorul se oprea în timpul mersului, după aproximativ 45 de minute, la o viteză de 80-90 km/h, viaţa mea şi a celor care se aflau cu mine în autoturism fiind pusă în pericol”.

În încercarea de a-şi rezolva problema, a dus maşina la un service autorizat Ford, respectiv la Colina Motors. „Acumulatorul generează scurtcircuitarea computerului maşinii, prin emiterea unui voltaj în afara intervalului permis 9-19 volţi, posibilele cauze fiind conectori de terioraţi sau contaminaţi”, se arată în expertiza Colina Motors.

Cu bateria de rezervă, maşina nu s-a mai oprit


Societatea Sorgeti a respins „diagnosticul” pus de Colina Motors pe motiv că acumulatorul este încărcat şi nu se observă vreo problemă cu parametrii tehnici ai acestuia.

„Măsurătorile au fost făcute cu acumulatorul pe tejghea, şi nu în condiţiile reale de mers, montat pe maşină. Totuşi, au reţinut acumulatorul o săptămână pentru verificări, interval în care pe autoturismul Ford Focus angajaţii Sorgeti au montat un acumulator de rezervă. În acest interval, problema cu oprirea motorului nu s-a repetat nici macăr o dată, deşi am codus peste 90 de minute încontinuu, ceea ce a confirmat diagnosticul pus de Colina Motors, anume că problemele legate de oprirea motorului în timpul mersului sunt generate de acumulator”, este de părere bărbatul.

Garanţie doar pentru defecte de fabricaţie

După ce au făcut verificările, reprezentanţii Sorgeti au spus că nu vor onora garanţia pentru că ei nu au descoperit vreo problemă la acumulatorul aflat în garanţie.

„Acumulatorul se află în perioada de garanţie de 24 de luni, garanţie acordată de Sorgeti conform menţiunii de pe certificat la 1 mai 2008, defecţiunea a fost detectată de Colina Motors la 22 ianuarie 2010, diagnosticul e menţionat în documentele emise de Colina Motors şi confirmat de dispariţia problemelor după montarea acumulatorului de rezervă. Cu toate acestea, Sorgeti refuză onorarea garanţiei”, atrage atenţia Bogdan Ioniţă.

Reprezentanţii firmei Sorgeti spun că afirmaţiile bucureşteanului nu sunt întemeiate.

„O baterie se schimbă în perioada de garanţie numai pentru defecte (vicii) de fabricaţie, nu şi pentru defecte (vicii) de exploatare. În plus, cei de la Colina Motors nu au pus o concluzie, ci au emis un buletin în care apar nişte diagnoze codificate care au fost lămurite de inspectorul de la Protecţia Consumatorului, care a anchetat reclamaţia, cu cei de la Colina Motors ca fiind probleme legate de conectori (cablurile maşinii care se fixează pe baterie)”, spune Dana Pleşa, asistent manager al companiei Sorgeti.

Sorgeti: „Bateria e în perfectă stare de funcţionare”


Dana Pleşa a mai ţinut să precizeze că în perioada reţinerii bateriei pentru testare i-au oferit clientului una de rezervă, fără a fi obligaţi. „Bateria testată e în perfectă stare de funcţionare. Credem că doreşte să obţină altă baterie pentru că, în circa 30 de zile, cea veche iese din garanţie”, a spus ea.

„Măsurătorile au fost făcute cu acumulatorul pe tejghea, nu în condiţii reale de mers. În timpul verificărilor am folosit un acumulator de rezervă şi problemele nu s-au repetat.”,
BOGDAN IONIŢĂ, păgubit


OPINIE

ANPC-ul nu are specialişti auto


Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au analizat reclamaţia lui Bogdan Ioniţă. „O baterie se schimbă în perioada de garanţie numai pentru defecte de fabricaţie. Conform documentelor întocmite de Colina Motors, defectul identificat face referire la variaţii de tensiune, cauzele posibile fiind conectorii deterioraţi sau contaminaţi - elemente care fac însă parte din instalaţia electrică”, spun reprezentanţii ANPC-ului.

Experţii ANPC-ului spun că verificarea bateriei s-a făcut chiar de către angajaţii companiei care comercializează acumulatori auto, ei neavând specialişti în acest domeniu.

„A fost efectuată o verificare a bateriei auto cu testerul Bosh - aparat specializat pentru testarea tuturor tipurilor de baterii de acumulatori. Conform listingului aparatului de testare, bateria avea tensiunea 12.72 V, iar capacitatea de pornire 86%, concluzia aparatului fiind bună. În concluzie, reclamaţia nu este întemeiată”, consideră specialiştii ANPC.

evz.ro

Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
DNA pe 28 August 2012, 14:03
#1
offf oooofff...mai maaaiiiii
Pai bine bine...se opreste din mers...ce treaba are bateria cu asta!?\\nBateria foloseste numai la pornire (in timpul functionarii, la unele masini mai are rol de \\\"tampon\\\" pentru suprasarcina) ceea ce inseamna ca odata pornita masina, bateria se poate indeparta complet iar masina va merge pana va fi oprita din contact sau se va termina combustibilul...asta este idiotenie
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.