Donau Chem Turnu Măgurele, în topul datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate. Falimentul este mai aproape ca niciodată.

04 August 2015, 00:19 | 3224 vizualizări | 12 comentarii
Car Universal
Donau Chem Turnu Magurele.

Trei companii de stat şi două firme private sunt în topul celor mai mari cinci datornici la bugetul asigurărilor de sănătate. În total, au restanţe de 108 milioane de lei. O sumă cu care, de exemplu, ar putea fi cumpărate peste 100 de computere tomograf pentru spitalele din România.

Pe primul loc în topul datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate este Complexul Energetic Hunedoara, cu 38 de milioane de lei. Din această sumă, 300.000 de lei este contribuţia angajatului, adică bani reţinuţi din leafa lunară, dar care nu au mai ajuns în visteria Casei de Asigurări. Fiscul a început executarea silită a firmei. Directorul complexului a refuzat să discute pe această temă, deşi iniţial îşi dăduse acordul.

„Ai de-a face cu un management defectuos care încearcă să supravieţuiască economic prin neplata taxelor”, spune Radu Muşetescu, economist.

Pe locul al doilea se află Romaero, companie la care Ministerul Economiei este acţionar majoritar, cu 30 de milioane de lei. Instituţia este în administrare specială.

Urmează Poşta Română, cu 21 de milioane de lei. Reprezentanţii companiei spun că instituţia îşi plăteşte acum în tranşe datoriile la bugetul asigurărilor de sănătate.

„Cred că este un istoric prin care firmele de stat s-au obişnuit cu un tratament mai favorabil din partea autorităţilor”, mai spune Radu Muşetescu.

Nu doar companiile de stat au restanţe. Probleme are şi una dintre firmele deţinute de omul de afaceri Ioan Niculae, aflat acum după gratii. Combinatul de îngrăşăminte chimice Donau Chem are datorii de 11,2 milioane de lei. Din această sumă, 4,6 miloane de lei este contribuţia angajatului, adică bani reţinuţi din leafa lunară, dar care nu au mai ajuns în visteria Casei de Asigurări. Oficialii companiei nu au răspuns solicitării de a explica situaţia.

Locul al cincilea din top este ocupat de producătorul Alexandrion Group, cu opt milioane de lei. Reprezentanţii firmei spun că au plătit contribuţiile salariaţilor pentru sănătate, iar restanţa este o plată eşalonată a taxei pe viciu, percepută firmelor din domeniu.

Salariaţii nu pot beneficia însă de servicii medicale dacă firmele nu plătesc.

„Calitatea de asigurat se pierde la trei luni după plata ultimei contribuţii la fond, atât este valabil, calitatea se dobândeşte în prima zi a contribuţiei la fond”, explică Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Restanţele firmelor din „Top 5”, adică 108 milioane de lei, ar putea acoperi costurile cu mâncarea pentru 10 mii de pacienţi din spitale timp de trei luni. Suma este suficientă şi pentru tratamentul timp de o săptămână al persoanelor bolnave de cancer.

sursa: digi24.ro

Citeşte şi
Comentarii (12) Adaugă comentariu
vinovaţi pe 05 August 2015, 08:13
#12
muncitorii
ei sînt principalii vinovaţi pentru situaţia aceasta. au acceptat orice compromis timp de peste 10 ani de frică să nu-şi piardă locul de muncă. şi aici pensionarii au un rol important. ei fiind şi în funcţiile de conducere, nelăsînd nici o speranţă mai tinerilor colegi rămaşi pe loc*ri de muncă mai slab plătite sau chiar şi pe acelşi loc lucrînd diferenţe mari între ei şi ceilalţi colegi, nepensionari. oare cum reuşesc aceşti pensionari să-şi construiască vile prin diferite loc*ri, altele decît turnu măgurele, iar ceilalţi nu-şi puteau duce un trai decent măcar, cu un salariu mult mai mic decît la celelalte combinate, nereactulizat cu inflaţia de mulţi ani şi neplătit cu lunile.
EU pe 05 August 2015, 04:22
#11
UE
Part 7

Invatati sa va cereti drepturile, cititi hartiile cand le semnati, puneti conditii, aveti c*rajul sa fiti uniti si astea sunt lucruri de care trebuie sa tineti cont si ca lucrati la Panorea, la “Imperial”, la DONAU CHEM si chiar la Primarie, Judecatorie, ITM, Politie sau Spital!

Lasati telelevizorul! Televiziunea tampeste! Fiecare stire de la TV, este sau platita sau facuta cu interes. Mai rar canale TV obiective si aici nu ma refer deloc la cele care incep cu prima litera a alfabetului, doar aici sunt aia primii. Si…ca si sfat…daca tot va place sa priviti la televizor, va sfatuiesc sa priviti canalele TV care “se vede bine”!. Cautati si va veti convinge, sunt putine. “Se vede bine” pentru ca acele canale TV au aplicat in dezvoltarea lor principii economice bazate pe performanta, nu pe “cotizatia” de la “Partide”.

Fiti UNITI si nu uitati ca “niciun lant nu e mai puternic decat veriga lui cea mai slaba”!

EU pe 05 August 2015, 04:22
#10
UE
Part 6

Oameni buni pe meleaguri dambovitene rotitele incep sa se invarta, greu dar nu stau pe loc, pana la Turnu-Magurele insa mai e mult. Se incepe de la centru si se pleaca spre periferie.Cu bune, cu rele primavara a trecut, mai mult cu rele decat cu bune. S-a facut c*ratenia obisnuita dar… murdaria e mare. Acum e vara. Lumea pleaca … la munte, la mare, copii au vacanta, dar o sa vina toamna si o vorba din batrani spune ca “tomana se numara bobocii”. Tot pe aici, prin orasul lui Buc*r, se aude ca toamna asta o sa se continue “c*ratenia de primavara” si ca dupa ce s-a “maturat” prin c*rtea primariilor capitalei si a altor orase mari sa se treaca si prin c*rtile primariilor mai mici, dar si a altor istitutii dupa cum se “ciripeste” pe la colturi. Si cand ma gandesc ca … cuvantul MITA inglobeaza literele ITM e lesne de inteles ce o sa se intample. Va urma!

EU pe 05 August 2015, 04:21
#9
UE
Part 5

Mai oameni buni, voi ce asteptati sa vina patronii sa va dea bani? Pai cum credeti voi ca se pot inmatricula masini cu numere B-XX-NAY la care numai impozitele anuale depasesc 10000 de lei NOI pe bucata si nu mai vorbim de benzina, “Rosul Calut Cabrat” consuma un “salariu” de la Panorea sau “Imperial” numai la pornire.

Fiecare agent economic privat trage numai pentru el si nu are scrupule, agentii economici de stat trag doar pentru “Luceafarul Nostru Drag”! Ca voua sa va fie bine trebuie ca “EI” sa fie la cutite. Atat timp cat ei sunt prieteni VOUA INTODEAUNA VA VA FI RAU! Acesta este motivul pentru care voi trebuie sa fiti UNITI! Va urma!

EU pe 05 August 2015, 04:20
#8
UE
Part4

Pai mai oameni buni cum sa le plateasca daca ei nu au dat nici salariile oamenilor care mai muncesc. Ca sa plateasca CAS trebuie sa dea banii oamenilor, mai amani tu o luna, doua ca antreprenor dar daca ai platit salariile pe cartea de munca platesti si CAS. Adica Nicolae nu da bani la CAS dar angajati au buzunarele doldora de bani, profund fals. Si…ajungem iarasi la ITM. Am plecat de la lic*ricii economici ai orasului si am ajuns usor usor la elefantii economici.

Toti au aceeasi practica, culmea toti sunt sub supravegherea ITM sau ar trebui si ITM ce face? DOARME? Va spun eu, NU DOARME, ia SPAGA! Iar SPAGA e din banii vostrii! Va urma!

EU pe 05 August 2015, 04:20
#7
UE
Part3

Nu mai priviti la televizor ca aia va indobitocesc. Mai bine cititi o carte, ar fi foarte bune sincer chiar si manualele copiilor vostrii ca dupa ultimele rezultate de la BAC din Teleorman si mai ales Turnu-Magurele, ei nu prea le rasfoiesc, cititi-le voi, ar fi mult mai folositoare decat sa priviti la televizor. Pai voi nu ati vazut ca la televizor era prezentat cum ca Donau Chem nu a platit asigurarile de sanatate si ma rog alte datorii, ca are multe, am inteles ca a facut si restructurari si alea FARA CAP si stiti voi cum e, vedeti bine…vorba proverbului “Unde nu-i cap, vai de picioare”. Va urma!

EU pe 05 August 2015, 04:19
#6
UE
Part2

Antreprenorii vor sa ramana cu cat mai multi bani, si e limpede ca vor cauta orice mijloace pentru a obtine un profit maxim.

Pai la Donau Chem de ce credeti voi ca s-au retinut banii de impozite ai angajatilor dar cu toate astea ei nu au ajuns la stat si mai grav la Sanatate. Pai aia acolo merg si la munca (ma rog acum nu prea fac nimic aia care se mai duc), nu iau nici bani si culmea daca au vreo problema medicala nu-i primeste nici la doctor pentru ca trebuie sa plateasca si daca nu sunt platiti, DE UNDE SA PLATEASCA? Va urma

EU pe 05 August 2015, 04:19
#5
UE
Part 1

Bai oameni buni, Stela de la Panorea sau cum o cheama, nu pleaca pt ca este platita. Sa stiti ca nu patronul este problema. Pe el nu-l intereseaza oamenii care muncesc in firma lui, pe el il intereseaza sa ia banu'. Problemele cu adevarat sunt la ITM fie la Turnu, fie la Alexandria unde oamenii sunt profund coruptii, angajatorii au inteles foarte bine ca asa este si stiu unde trebuie sa dea spaga si primarul stie si el foarte bine acest lucru, NU ESTE STRAIN, nu fiti naivi. Cei de la ITM ar trebui sa faca controale intr-una, sa vina in unitati nu doar ca sa primeasca spaga, ma rog pe la TR si cu precadere in Turnu Magurele nici nu mai vin, soferii rezolva toate aceste probleme. Pai voi credeti ca la Imperial, acolo la "italieni", e altfel? Nu. Au gasit reteta de a ramane cu cat mai multi bani, iar ingrdientul principal este spaga la ITM. Toate firmele astea din TR la fel lucreaza, iar Turnu-Magurele nu face deloc exceptie. Va urma

un fost angajat pe 04 August 2015, 13:13
#4
noi am platit
tov niculaie nu a binevoit sa plateasca,sa si plateasca pacatele,cu ani noi de puscarie.
BANU MANTA pe 04 August 2015, 11:53
#3
Latraului de la # 1
Ia spune-ne tu mai ILIE,in termeni economici sau cu cuvintele tale si pe intelesul tuturor,de ce s-a ajuns in situatia asta la Combinatul Chimic de la Turnu Magurele?Mai sa fie,nu mai poti trage o concluzie de atitia luminati si intelepti.
Puie Monta pe 04 August 2015, 10:32
#2
ce intrebare prosteasca
cum de ce, ca sa stoarcem banii firmei si sa i ducem in paradisuri fiscale numai pentru NOI
Ilie Nistor. pe 04 August 2015, 05:50
#1
Stire de "umplutura".
Acest lucru si multe altele noi le stiam de mult!.Nimeni insa nu spune si nu explica DE CE S-A AJUNS AICI?!.De aceea este nevoie de redactori competenti!.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.