Delia Neacşu, fata de la ţară admisă la cel mai bun liceu din România. Drumul copilei dintr-un sat din Teleorman spre Colegiul „Gheorghe Lazăr“ din Capitală.

02 August 2015, 07:51 | 4882 vizualizări | 7 comentarii
Car Universal
Delia Marianina Neacsu.

Delia Marianina Neacşu (15 ani) din satul Ciurari, comuna Gratia, Teleorman, este unul dintre elevii români care au demontat mitul educaţiei slabe de la ţară. Delia a luat 9,85 la Evaluarea Naţională şi a intrat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Capitală, liceu de top la nivel naţional.

Rata de eşec la Evaluarea Naţională a fost anul acesta de 20,64% la nivel naţional, iar 80% din cei care nu au obţinut media 5 provin din mediul rural. În acest context, există şi elevi care demonstrează că nu contează unde înveţi, atât timp cât vrei să înveţi. ADMISĂ LA PRIMUL LICEU DIN ŢARĂ Delia Marianina Neacşu este o frumoasă adolescentă de 15 ani din satul Ciurari, comuna Gratia, judeţul Teleorman, adică exact judeţul cu rata cea mai mică de promovare a Evaluării Naţionale (67%). Ea a absolvit şcoala gimnazială cu media 9,90, iar la examenul de Evaluare Naţională a luat 10 la matematică şi 9,70 la limba şi literatura română. Cu media de admitere la liceu 9,86, ea a reuşit să intre la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Capitală, care anul acesta s-a situat pe primul loc în topul liceelor din ţară după ultima medie de admitere, alături de Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ tot din Bucureşti (ultima medie la ambele licee a fost 9,65). „Admiterea la «Lazăr» înseamnă o mare bucurie pentru mine. Sincer, nu mă aşteptam să intru, cu toate că tot anul am visat la liceul ăsta şi m-am pregătit foarte mult pentru a intra“, mărturiseşte Delia.

PREGĂTIREA PENTRU ADMITEREA LA „LAZĂR“

Delia a fost întotdeauna un copil echilibrat şi un elev conştiincios. O spune mama ei şi o recunosc profesorii care au avut-o elevă. „Pentru ea, încă din clasa I, şcoala a fost foarte importantă. I-a plăcut să înveţe şi ceea ce spunea doamna de la şcoală era sfânt“, spune mama Deliei. Pregătirea serioasă pentru admiterea la liceu a început încă din clasa a VII-a, iar recapitularea temeinică a materiei, cu două luni înainte de examen. „Aveam în fiecare zi şase ore la şcoală. Ajungeam acasă, mâncam, mă odihneam puţin şi după ora 16.00 până seara, la 22.00, mă ocupam de teme şi de învăţat. Nu m-am limitat niciodată doar la teme. În ultimele două luni înainte de examen învăţam, în medie, cinci-şase ore pe zi. În weekend, aproximativ toată ziua. Am făcut meditaţie, în ultimul an, de două ori pe săptămână la matematică şi o dată la română. Am muncit mult şi sunt mândră de mine“, povesteşte Delia. Munca organizată a Deliei pe parcursul celor opt ani de şcoală a fost susţinută de părinţi şi de profesori. Oameni muncitori de la ţară, părinţii Deliei n-au cicălit-o să înveţe şi nici nu i-au ales liceul, pentru că nu a fost cazul. Au susţinut-o financiar să facă meditaţii la matematică şi la română, disciplinele de examen. „Decizia i-a aparţinut în privinţa alegerii liceului. A spus că vrea filologie, am fost de acord cu ea. Cred că este greşeala multor părinţi că-şi împing copiii către anumite specializări, doar pentru că au auzit că la mate-info se face mai multă carte. Dacă ei nu-i place, eu nu pot să-i bag în cap matematica forţat. Ei i-a plăcut româna, a înţeles-o foarte bine. Şi engleza i-a plăcut. De asta a ales filologia. Nu a fost cazul să o obligăm să facă nimic. Mi se pare un copil destul de echilibrat şi a putut să aleagă singură“, subliniază mama Deliei.

DASCĂLUL PERFORMANT DIN GRATIA

La matematică Delia a obţinut nota maximă. N-ar fi reuşit să ajungă absolventul care a intrat cu succes la „Lazăr“, dacă la şcoala de la ţară din Gratia nu ar fi găsit ajutorul de care avea nevoie, de partea cealaltă a catedrei. Iulian Cârciumaru, cel care a fost profesorul de matematică al Deliei se mândreşte cu ea, dar şi cu ceilalţi trei elevi pe care i-a avut la şcolile de la ţară unde predă şi care au obţinut 10 la Evaluare. Care este secretul unui dascăl care face performanţă într-o şcoală de la sat? „Secretul e prestaţia ta ca dascăl. Trebuie să-ţi iubeşti meseria şi să înţelegi foarte clar că trebuie să ţi-o faci cum trebuie. E tot timpul o bătălie să-l faci pe elev să fie conştient, să fie atent. Delia a fost foarte ambiţioasă. Câteodată, când îi mai făceam câte un reproş, o certam într-un mod constructiv şi ea spunea: «O să vedeţi că o să fie foarte bine». Şi aşa a fost“, spune profesorul de matematică de la Şcoala Gimnazială Ciurari Deal. Se poate şi cu stat la calculator şi cu stat pe Facebook. Şi eu stau pe calculator, şi eu stau pe telefon, şi eu mă distrez, dar am şi învăţat. Delia Neacşu, liceancă Absolventa recunoaşte că fără sprijinul dascălilor de excepţie pe care i-a găsit la şcoala din sat şi fără susţinerea părinţilor care au înţeles importanţa educaţiei, n-ar fi reuşit să ajungă acolo unde şi-a dorit.

„AM SĂ LE DEMONSTREZ CĂ SUNT MAI BUNĂ DECÂT EI“

Pentru Delia, faptul că a studiat opt ani la o şcoală de la ţară, într-o comună săracă şi îndepărtată din Teleorman, nu constituie un impediment. Crede cu tărie că n-are nicio importanţă locul din care vii, dacă îţi doreşti ceva. „Unii spun că au mai puţine şanse cei din mediul rural. Nu e adevărat. Eu sunt un exemplu viu că nu e aşa. Dacă elevul învaţă, învaţă în absolut orice mediu – urban, rural. Nu contează, vezi Doamne, sunt de la ţară şi nu pot să învăţ. Poţi să înveţi oriunde, numai să vrei“, îndeamnă adolescenta. Nu îi este teamă că va fi privită de colegii din Bucureşti ca fata venită din provincie. „Dacă or să zică de mine că sunt de la ţară, am să le demonstrez că sunt mai bună ca ei“, mai spune fata. Visează la o carieră în spionaj sau criminalistică Delia Neacşu se aşteaptă ca următorii patru ani din viaţa ei să fie cei mai frumoşi ani de şcoală. „Aşa am auzit, se spune că anii de liceu sunt cei mai frumoşi şi aşa mă aştept să fie“, mărturiseşte liceanca. După liceu, gândurile Deliei se îndreaptă către Academia de Poliţie. „Mă tentează spionajul sau criminalistica. Sunt foarte puţine locuri şi vreau să mă pregătesc intens în cei patru ani de liceu“, mai spune tânăra.

Sursa: adevarul.ro

Citeşte şi
Comentarii (7) Adaugă comentariu
diana pe 11 Ianuarie 2016, 10:05
#7
bravo
demonstreaza-le ca esi cea mai buna !
EU pe 07 August 2015, 14:39
#6
BRAVO
Felicitări Delia!Mă buc*r mult pentru reușita ta și sper să ajungi unde îți dorești.Îți doresc mult noroc în viață
Offi pe 03 August 2015, 13:47
#5
Felicitari !
Asa da ! Felicitari tinerei domnisoare cat si dascalilor care i'au fost aproape !
Wht not pe 03 August 2015, 07:39
#4
Asa da
Ma mir cum pe langa sutele de articole idioate v.ati gandit si voi sa promovati persoane meritorii.
Incultu' pe 02 August 2015, 14:47
#3
Ma lesi?!
Baaa asta e titlu'?! Copila asta nu e rezultatul invatamantului ''rural'' romanesc,ci e exceptia care intareste regula! Prin munca ei a ajuns sus(bineinteles ca are si o cota contributia profesorilor,nu neg)pt ca nivelul de cultura generala al adolescentului roman in general e ...sub nivelul marii,sa recunoastem,asa ca Romania are olimpici prin munca si geniul individual al copiilor ...nicidecum prin ''grija invatamantului''
Bebe pe 02 August 2015, 11:32
#2
De admirat !
Categoric,cine vrea sa invete ca exemplul de mai sus.reuseste .Daca ai sansa sa gasesti si dascali adevarati,totul se leaga.Felicitari Delia Neacsu !!!
MARA pe 02 August 2015, 10:12
#1
VISE IMPLINITE
Romania pare ca se trezeste.Uite ca de la Gratia,nu se nasc numai hoti si generatori de saracie si minciuna,ci si copii care vor un alfel de viitor.Un viitor care nu pare a fi cu cel aratat de......DRAGNEA.Bravo,si cit mai multi copii buni care nu cred doar in reusita prin intrarea in politica.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.