MOTIVAREA condamnării lui Liviu Dragnea: Fostul preşedinte executiv al PSD a dat indicaţii precise privind măsuri interzise de lege

27 Iunie 2015, 06:30 | 2510 vizualizări | 12 comentarii
Car Universal
Liviu Dragnea.

  Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru îndemnarea cetăţenilor să meargă la vot, ci pentru mijloacele ilicite folosite pentru a obţine validarea referendumului, acesta comiţând fapta cu intenţie, întrucât a dat indicaţii precise privind luarea unor măsuri interzise de lege, arată ICCJ în motivare.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-au condamnat, în 15 mai, pe Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, decizia nefiind definitivă.

Instanţa arată, în motivarea deciziei, obţinută de MEDIAFAX, că nu este ilegală îndemnarea cetăţenilor de a merge la vot chiar şi în ziua referendumului, ci transmiterea de mesaje privind modul cum ar trebui să se voteze, iar pentru aceste mesaje a fost condamnat Liviu Dragnea.

Potrivit judecătorilor, legea interzice "adresarea de îndemnuri referitoare la cum anume să se voteze, exercitarea de presiuni directe sau indirecte pentru a participa la vot sau nu, folosirea datelor cu caracter personal fără consimţământul persoanei vizate".

"Aşa fiind, Înalta Curte, prin reţinerea vinovăţiei inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu pentru transmiterea mesajelor mai sus arătate, nu sancţionează promovarea îndemnului la vot şi nici nu îngrădeşte activitatea partidelor politice cu privire la stimularea participării electoratului la vot, ci doar folosirea de mijloace ilicite în acest scop, ce au transformat un demers legal într-unul contrar legii", arată instanţa.

Instanţa prezintă în motivare faptele pentru care Liviu Dragnea trebuie condamnat, aşa cum a solicitat Direcţia Naţională Anticorupţie, respectiv pentru că, în campania electorală pentru demiterea preşedintelui, precum şi în ziua votului, şi-a exercitat influenţa şi autoritatea provenind din funcţia de conducere deţinută în PSD pentru a obţine validarea referendumului, prin utilizarea de mijloace interzise de lege, cum ar fi solicitarea adresată reprezentanţilor PSD din teritoriu de a organiza, în ziua votului, tombole şi concursuri cu premii condiţionate de dovada prezentării alegătorilor la vot, solicitarea adresată reprezentanţilor PSD din secţiile de votare de a întocmi liste cu numele şi adresele persoanelor care nu participaseră la vot, pentru ca pe baza acestora militanţii de partid să se deplaseze la domiciliile lor şi să-i determine să participe la referendum.

"Infracţiunea presupune un subiect activ calificat, persoana care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, condiţie îndeplinită în cauză întrucât, astfel cum s-a mai arătat, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ocupa funcţia de Secretar General al Partidului Social Democrat, era coordonatorul campaniei electorale, cu o poziţie de autoritate, de conducere a tuturor activităţilor desfăşurate în această perioadă", se mai arată în motivare.

Judecătorii au mai arătat, în documentul citat, că Liviu Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a solicita în diverse forme, cum ar fi mesajele sms, luarea unor măsuri interzise de lege, în scopul mobilizării cetăţenilor la vot, "pentru asigurarea succesului demersului iniţiat de Uniunea Social Liberală (din care partidul său făcea parte), constând în validarea rezultatelor referendumului prin folosirea de mijloace nelegale".

"Fapta a fost comisă cu intenţie directă, de vreme ce inculpatul a dat indicaţii precise asupra modului în care persoanele aflate în sfera sa de influenţă şi autoritate să procedeze pentru atingerea scopului urmărit", au mai notat judecătorii în motivare.

Prin decizia din 15 mai, instanţa supremă a mai dispus achitarea a peste 20 de inculpaţi din dosarul "Referendumul".

Contestaţiile inculpaţilor vor fi judecate de Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

sursa: mediafax.ro

Citeşte şi
Comentarii (12) Adaugă comentariu
Ilie de la scularie pe 02 Iulie 2015, 11:28
#12
@Riki
Uite cum demonstrezi ca esti un idiot.....
riki.... pe 01 Iulie 2015, 14:28
#11
uite cum amaflat cine e ion cojan
Ati constatat ca ilie nu a murit.el pute dar,inca scrie.
Ion Cojan pe 01 Iulie 2015, 13:41
#10
Dlui Sile.
Cu mata folosesc un limbaj civilizat, asa cum se cuvine. Raspuns la intrebare: Dragnea a plecat din P.D. PENTRU CA ERAU PREA MULTI HOTI IN ACEST PARTID. CHIAR SI ASA TOT MULTI AU RAMAS!.
Sile pe 01 Iulie 2015, 13:24
#9
pentru Ion Cojan
Domnule, tolerând limbajul dumneavoastră, vreau să vă întreb despre un fapt. Știți ce motiv a avut Dragnea din cauza căruia a plecat din PD în urmă cu 14-15 ani? Atunci, omul ăsta, a obligat pe aproape toți primarii din PD să treacă la PSD imediat după ce a făcut-o el. De ce o fi plecat?
Ion Cojan pe 01 Iulie 2015, 12:03
#8
Tot lui Riki- Bocciul.
Are dreptate Ilie d.l.s.Cum dau de comentariile tale, se degaja un miros de c...t imputit din monitor, incat trebuie sa deschid geamul. Asa se intampla cu toti " finii" lui basescu.
Ion Cojan pe 01 Iulie 2015, 06:01
#7
Lui Riki.
Eu ce-as mai avea de spus in plus fata de Ilie de la scularie?. Fiind mai \" din topor( se poate zice si din popor)\", completez: te bag in ... matii de ....
Ilie de la Scularie pe 30 Iunie 2015, 12:29
#6
@Riki
Mein liebe Grosse Idioten kamerad, tu te-ai uitat in oglinda? Hai sictir bocciule ( apropo, etimologia cuvantului este de origine turca, boc insemnad unul ca tine ce pute si face coaja. Inseamna om de c...t, cam cum esti tu. )! Faptul ca nu-mi place BaSSescu n-am ascuns-o niciodata, iar locul lui este alaturi de Felix la beci. Timpul nu-i trecut s-o vedem si pe asta. Asta nu inseamna ca Dragnea trebuie sa fie liber. La beci si cu el! Iar tu lasa-te de scatofagie, ca ne poluezi.
Riki pe 28 Iunie 2015, 00:02
#5
Mai,COJANE,
....tu ai ceva din ILIE....tot un fel de secatura,dar cu aceleasi obsesii.Si cu un nume inventat ca in Ecouri Dunarene.
Ion Cojan pe 27 Iunie 2015, 18:04
#4
Lui #2
Eu eram foarte treaz cand am scris, dar tu, ori nu pricepi ce-am spus, ori, fiind in comisia de votare si participand la fraudarea unor alegeri, NU ERAI FRAIER SA CONFIRMI CA AM DREPTATE!. Eu am spus clar ca daca Dragnea ar trebui condamnat, altele erau faptele, nu pentru asemenea rahaturi puturoase!
MITICA pe 27 Iunie 2015, 15:49
#3
DRAGNEA LA PUSCARIE
Dragnea trebuie sa dispara din viata politica.A facut o imensa avere pe spatele si munca prostilor care l-au ales si il sustin in continuare cu inconstienta.
Din comisia de votare pe 27 Iunie 2015, 10:58
#2
Nea IOANEEEE,nu te-ai trezit?
DRAGNEA a premeditat totul inca de la inceputurile lui in politica.Deci a stiut foarte bine ce face,adica,cum si cit fura.Daca tu crezi ca,,SPECIALITATEA,,asta este LEGALA,inseamna ca ai participat si tu la astfel de gainarii.In rest,comentarii de 2 bani.Antena 3 inca emite.
Ion Cojan pe 27 Iunie 2015, 06:44
#1
Marele vinovat.
Acesta este traian basescu, pentru care pedeapsa cu moartea prin spanzurare este, totusi, prea mica. Pentru dragnea, pedeapsa cu inchisoare de min. 5 ani si confiscarea averii nejustificate ar fi corecta, DAR PENTRU ALTE FAPTE, NU PENTRU NEREGULI LA VOT!. ASEMENEA PRACTICI SUNT "SPECIALITATEA" TUTUROR PARTIDELOR, INCLUSIV DIN OCCIDENT!.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.