Lecţia lui 2012 - un exerciţiu de memorie.

20 Mai 2015, 00:01 | 1434 vizualizări | 5 comentarii
Car Universal
Referendum 2012.

 Ca atâţia alţii dintre politicienii condamnaţi în România, Liviu Dragnea se priveşte ca pe o victimă inocentă a unor judecători indiferenţi la vocea dreptăţii. Verdictul de primă instanţă este un atac împotriva unui om onest, dar şi împotriva democraţiei înseşi, în măsura în care eforturile dubioase şi ilegale ale domnului Dragnea de a mobiliza alegătorii la referendumul de suspendare din 2012 au reprezentat o tentativă de stimulare a simţului civic.

Asemeni altor colegi din administraţia lui Victor Ponta, domnul Dragnea,cel care a imaginat şi memorabila schemă ratată a descentralizării, pare lovit de o suspectă amnezie. Evenimentele din vara lui 2012, ce au urmat debarcării cabinetului Ungureanu, sunt îndepărtate şi dificil de interpretat. Un exerciţiu modest de memorie este, poate, un remediu pentru domnia sa, spre a restabili contextul în care acţiunile de la referendum au avut loc, cu trei ani în urmă.

În vara lui 2012, România lui Victor Ponta şi Crin Antonescu a ilustrat, cu fidelitate şi energie, modelul de puci constituţional consacrat de Viktor Orban în Ungaria vecină. O majoritate parlamentară a încercat să elimine toate pârghiile legale care îi limitau autoritatea absolută. Ca şi în Ungaria, ţelul vizat era introducerea unui regim politic care să videze de conţinut principiile statului de drept. Politica constituţională a USL a fost îndreptată, frontal, împotriva domniei legii şi a instituţiilor care aveau menirea menirea de a –l proteja pe cetăţean împotriva arbitrariului statului însuşi.

De aceea, atacul din vara lui 2012, atac în economia căruia Liviu Dragnea a jucat un rol central, a fost imaginat ca o strategie de decapitare instituţională- maniera în care Avocatul Poporului a fost neutralizat şi actele normative care lipseau de competenţă Curtea Constituţională nu sunt accidente, ci expresia unei viziuni despre cucerirea puterii în stat. Ordonanţele de urgenţă ( al căror abuz, în opoziţie fiind, fusese denunţat de USL ) au devenit instrumentul prin excelenţă al acestui demers juridico- politic. Castrarea ICR s-a realizat printr-o asemenea ordonanţă de urgenţă, iar acest detaliu merită reamintit compatrioţilor noştri loviţi de amnezie subită.

Schimbarea regimului juridic al referendumului şi presiunea statului exercitată asupra electoratului, spre a atinge pragul de voturi necesare, se cer văzute pe acest fundal. Expertiza domnului Dragnea era indispensabilă USL. Judeţul domniei sale, Teleorman, se distinsese, tradiţional, prin tradiţia de impresionantă conştiinţă civică. România întreagă a beneficiat, în 2012, de capacitatea de organizare şi de mobilizare a lui Liviu Dragnea.

Miza puciului din vara lui 2012 a fost una eminamente instituţională. Obiectivul asumat de USL a fost acela de a impune un nou regim constituţional, întemeiat pe supremaţia majorităţii parlamentare. Toate organele independente şi de echilibru din stat au fost supuse acestei ofensive menite să le slăbească , fatal. Lectura instanţelor europene a fost lipsită de ambiguitate: evenimentele din vara lui 2012 au însemnat un regres în termenii consolidării democratice. Involuţia legală a fost una dramatică, slăbind fibra însăşi a statului de drept.

Ceea ce vara lui 2012 a pus în discuţie a fost însuşi setul de valori pe care se clădeşte democraţia constituţională.Alternativa la transparenţă şi independenţa justiţiei va fi, invariabil, corupţia şi arbitrariul guvernării. Lecţia de atunci merită reţinută, ca un antidot la uitarea programată şi la manipularea mediatică.
 sursa:contributors.ro

Citeşte şi
Comentarii (5) Adaugă comentariu
Pro democratie pe 20 Mai 2015, 22:09
#5
pt. Anti Basescu
Tati iti respect opinia, dar sa ne aducem aminte cum PSD-isti din Turnu Magurele plimbau urna mobila, destinata celor ce nu se puteau deplasa la vot din motive medicale, pe la fiecare locuinta din oras doar, doar se face cvorumul necesar pentru demiterea lui Basescu!
Ilie de la Scularie pe 20 Mai 2015, 13:38
#4
@Moromete
Moromete tot ...Moromete. Intreaba CCR care au fost motivele constitutionale agreate de ea pentru suspendare. De restul iti iei ciunga, si ti-o pui in par.
Anti-basescu pe 20 Mai 2015, 11:54
#3
Am toata scarba pentru basescu si basisti
Pe mine nu m-a adus Dragnea la votarea pentru suspendarea Chiorului. Eu am votat din proprie initiativa si cu multa ura impotriva hotului si smenarului de basescu si a familiei lui.

Cum ii filma fii-sa cazata la Vila Lac 3 pe pensionarii veniti sa demonstreze impotriva celui care le-a taiat fara nicun drept pensiile...

Am votat impotriva strambei de fii-sa, avocata la Paunesti cu media 5.

Am votat impotriva hotului Flotei si a casei din Mihaileanu, pe care si-a dat-o singur cand era primar.

Am votat impotriva ibovnicul Udrei, alta hoata si a smenarului de terenuri (Nana, Casuneanu).

N-as iesi niciodata la vot decat ca sa votez impotriva Chiomparliului si smenarului de basescu, care l-a injurat pe Regele Mihai.

Moromete pe 20 Mai 2015, 08:56
#2
Ilie,iar ai insomnii?
Ia spune-ne si noua,astora mai putin informati,care au fost motivele suspendarii pentru demitere ale lui Traian Basescu?Daca tot au fost motive,sora cu tradarea,de ce nu are dosare in acest sens?Iar daca e sa vorbim de Dragnea,atunci,el,trebuie condamnat si pentru TOATE,dar TOATE campaniile electorale facute in Teleorman in ultimii 19 ani.Hai,fa si tu un exercitiu de memorie,ce dracu,ca nu sintem toti cu ciungă-n păr.
Ilie de la sculărie pe 20 Mai 2015, 07:20
#1
Puci???
Hai să facem un mic exercițiu de memorie. Evenimentele de care faceți referire a fost un meci între grupurile de interese socialiste si liberale contra celui pop**ar, atât în Romania cât și la nivelul Parlamentului European. Greșeala USL de atunci este că a făcut multe schimbări foarte rapide, ceea ce a folosit drept muniție propagandistică pentru musculița bețivă a politicii de la noi, odrasla de sec*rist care răspunde la numele de Monica Macovei. S-a spus că a fost lovitură de stat. Unora li s-a părut că a fost, dar totuși a fost un referendum pe temă, așa că totuși este cam exagerat termenul. Asta nu înseamnă că acțiunea USL a fost ortodoxă. A cam fost la limita legii. Pe de altă parte, dacă Dragnea a fost condamnat pentru că și-a folosit influența politică spre a aduce oamenii să voteze, oare de ce Traian Băsescu nu are dosar penal pentru că și-a folosit influența sa politică îndemnând oamenii să nu voteze? Fapta lui este tot atât de ilegală ca și a lui Dragnea.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.