Hariclea Darclee, fiica unui negustor grec din Turnu Măgurele, a fost una dintre cele mai mari soprane ale lumii. Din păcate, precum alte mari valori, a fost abandonată de statul român şi a murit în mizerie.

02 Aprilie 2015, 00:02 | 5353 vizualizări | 7 comentarii
Car Universal
Hariclea Darclee, cea mai mare soprana a Romaniei, a trait o perioada la Turnu Magurele.

Oraşul Turnu Măgurele are numeroase legături cu personalităţi ale României şi chiar ale lumii. Una dintre acestea este Hariclea Darclee, probabil cea mai mare cântăreaţa de operă din România. Supranumită "privighetoarea Carpaţilor", ea a dus faima României în toată lumea. În plină efervescenţă culturală a Belle Epoque, de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, presa internaţională s-a întrecut în superlative la adresa unei românce născute la Brăila, descendentă a unor familii de greci şi armeni. „Privighetoarea Carpaţilor”, „vocea începutului de secol”, „măiastra pasăre de basm” - sunt doar câteva dintre formulele de adoraţie găsite de melomanii timpului său.

Viitoarea artistă s-a născut în 1860. Tatăl, negustorul grec Ion Haricli, era originar din Turnu Măgurele şi provenea dintr-o familie atât de înstărită, încât, în timpul războiului de independenţa, în 1877, una dintre casele sale a fost aleasa ca reşedinţă de împăratul rus Alexandru al III-lea, pe perioada cât acesta a stat în România.  Hariclea a dovedit de mică înclinaţie pentru muzică. Primele lecţii de pian le-a primit de la mama sa, ulterior familia angajându-i o profesoară. A fost apoi trimisă să studieze la Bucureşti, desavarsindu-şi pregătirea la Conservatorul din Paris. La 28 de ani a debutat la Opera din Paris, iar doi ani mai târziu cânta la opera din Milano. Aici, pe cea mai mare scenă de operă a lumii, Hariclea Darclee avea să cânte de 116 ori, performanţă greu de egalat de un artist ne-italian, atât în acele vremuri cât şi în anii care au urmat. Între anii 1893 şi 1910, Haricea Darclee  a încântat publicul cu vocea sa unică pe cele mai prestigioase scene ale lumii – Paris, Berlin, Florenţa, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Monte Carlo, New York, Moscova. Marele Puccini a scris o arie special pentru ea. Fascinat de glasul ei, compozitorul Puccini i-a dedicat opera Tosca, solicitându-i să interpreteze rolul titular.

Marea soprană a revenit în ţară în septembrie 1936, cu intenţia de a înfiinţa o şcoală românească de canto sau de a obţine un post didactic în cadrul Conservatorului Bucureşti. Compatrioţii săi i-au refuzat, însă, aceste ultime dorinţe. Fosta glorie a scenei mondiale avea să se stingă din viaţă în 1939, atât de săracă,  încât cheltuielile de înmormântare au fost suportate de Ambasada Italiei. Oraşul Turnu Măgurele trebuie să facă ceva să onoreze memoria acestei mari cântăreţe. Propunem ca cinematograful Flacăra, rămas cu acest nume comunist, să preia numele sopranei care a trăit un timp şi la Turnu Măgurele. Poate Primăria Turnu ia în seama şi aşa ceva, pentru că ar fi frumos.

Citeşte şi
Comentarii (7) Adaugă comentariu
JIANU pe 30 Noiembrie 2015, 23:29
#7
PCR
NU ESTE MAI BINE-TOV.NAE MOHANU!!!A STAT DEGEABA IN PRIMARIE ATATIA ANI ASA CA MERITA SA IL CATADICSIM CU CINEMA FLACARA???
franchestain pe 05 Aprilie 2015, 14:55
#6
numi vine sa cred ca Costin Negulescu carei om citit si educat
man jura ca unu nesimtit.Numa de bine petru toti comentatori dupa saitu asta si petru toti domni si toate doamnele si donsoarele cu nume de florii.Amin!
Costin Negulescu. pe 05 Aprilie 2015, 06:53
#5
Raspuns pentru... mine.
29.08.1936-28.12.1937=Gh. Tatarescu-P.N.L.; 28.12.1937-10.02.1938= Octavian Goga-P.N.C.;10.02.1938-06.03.1939= Miron Cristea-Patriarh. MAREA MEA NEDUMERIRE ESTE CUM A FOST POSIBIL CA O MARE ARTISTA A LUMII- DA, A LUMII!- SA MOARA IN MIZERIE, CAND, IN MOD NORMAL SI LOGIC, AR FI TREBUIT SA FIE // PLINA// DE BANI, DOAR N-A CANTAT PE GRATS, CA LA //CANTAREA ROMANIEI//?!.O ALTA NELAMURIRE: IMOBILUL DE LANGA BISERICA, AFLAT IN RENOVARE, A FOST AL EI?.
Costin Negulescu. pe 04 Aprilie 2015, 17:49
#4
Lui franchestain.
Ne-ai lamurit bustean, CRETINULE!.
franchestain pe 03 Aprilie 2015, 19:13
#3
mati lasat masca cu cîntareata frate
ca daca cîntareata sa nascut la Braila atuncea cum cai din Turnu Magurele frate?Nu ca cu asta nas fi de acord,dai ciudat ca cineva din Braila sa fie si de la voi.Cacus daca careva faimos se misca calator prin loc*ri,trebe sai creada alti cas de pacolo pe undea trecut,frate?E bine so pomeneasca cumva cineva pe undeva finca cam înteles ca era maistra,da numi vine sa cred ca la voi are loc careva de jupinu Dragnea ca sa fie pomenit de fraerime,mai ales ca papa Daniel ia dat un premiu de sfînt la gigodia voastra iliesco comunista.Amin!
Costin Negulescu. pe 03 Aprilie 2015, 18:02
#2
O intrebare pentru Redactie.
Doresc foarte mult sa stiu ce partid se afla la putere in Romania in perioada 1936-1939, perioada mentionata in articol ca fiind nefasta pentru marea cantareata?.
Cunoscator pe 02 Aprilie 2015, 07:43
#1
Cititi frate!
Ion Haricli nu a fost grec ci aroman. Este o mare diferenta. Pe urma, ar fi trebuit sa stiti ca Ion Haricli s-a stabilit in oras in anul 1852, conform actelor vremii, si era mare proprietar de mosii, avand birouri comerciale de export cereale atat la Turnu Magurele cat si la Zimnicea. Este adevarat, in casele sale a stat Tarul Alexandru al II-lea, nu al III-lea (documentati-va inainte de a scrie ceva) si Marele Duce Nicolae, iar in casa sa de la Zimnicea a locuit temporar Osman Pasa, pana a putut suporta drumul spre Buc*resti. In ceea ce priveste Teatrul, ei bine aici vorbiti in pustiu, pe astia de la Primarie nu-i intereseaza nimic. Ati vazut cum arata monumentele noastre de valoare?
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.