Lăsata Secului la Turnu Măgurele: fum, mizerie, cauciucuri arse. Primăria, Poliţia sau Garda de Mediu, oare ce păzesc?

23 Februarie 2015, 00:08 | 2666 vizualizări | 11 comentarii
Car Universal
Focuri de Lasata Secului la Tr. Magurele.

Duminică a fost Lăsata Secului,  o sărbătoare ce semnifică ultima zi când se mai poate mânca "de dulce", înainte de a începe unul din cele patru mari posturi rânduite în Biserica Ortodoxă (Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domului). In trecut, sărbătoarea se desfăşura o noapte întreagă, sub cerul liber şi era un prilej colectiv de veselie a întregii comunităţi săteşti, la care toţi trebuiau să ia parte. Ca în toate marile evenimente colective din viaţa satului, se aprind pe dealuri focuri rituale (fiecare aducând lemne, paie sau coceni de porumb) în jurul cărora se strâng, cu mic, cu mare şi petrec până dimineaţă, se cântă, se chiuie, se joacă, se fac "strigături peste sat” asemănătoare cu cele de la Anul Nou sau din sâmbăta Paştelui.

Aceasta este tradiţia, însă, din păcate, acum ne-am "modernizat". De unde se ardeau resturi de prin gospodării, acum se ard cauciucuri. Precum alte oraşe din ţară, şi Turnu-Măgurele a suferit, în seara de duminică, din cauza fumului gros şi mirosului îngrozitor de la cauciucurile arse de unii semeni de-ai noştri. În cartierul Măgurele, fumul negru se vedea de la o poştă, de parcă luaseră foc case. Şi în celelalte cartiere, Catanga şi Odaia, s-au aprins cauciucuri, însă parcă mai puţine decât în Măgurele. Au ars foarte multe anvelope în această duminică, însă, ne întrebăm, ce vină au cei care nu suportă această "destrăbălare"?  Funingine şi fum negru au trebuit să îndure cei care au trecut duminică seara prin oraş, să nu mai vorbim despre ceea ce le-a fost dat să audă din gura unor tineri bine "abţiguiţi".

Ştim că e tradiţie, însă întrebăm Poliţia turneană: nu se poate face nimic împotriva acestei înnegriri a oraşului? De ce trebuie să respirăm un aer şi mai poluat? Luni dimineaţă, peisajul arată groaznic: sârme arse, funingini, mizerie, sticle, bidoane, un adevărat iad pentru trecătorul obişnuit. Oare Primăria turneană, nu putea să instituie o regulă şi anvelopele să nu mai fie arse în această zi? Ne-am săturat de mizerie şi gunoaie, domnule Cuclea!

Citeşte şi
Comentarii (11) Adaugă comentariu
gigi pe 24 Februarie 2015, 10:12
#11
cum draq traditie veche de sute de ani?
Cred ca inainte de anii 50 rar vedeai un cauciuc prin romania ... auzi la el, traditie de sute de ani
un turnean pe 23 Februarie 2015, 20:54
#10
pt turneanu
Din cauza unuia ca tine s-au distrus traditiile rominilor nu musai lasatasecului in general si ma refer mai mult traditiila de iarna care erau foarte frumoase dar oameni ca tine cred ca leu distrus nici prin scoli nu prea se mai fac ia intoxicat cu religia in loc sa-i invete cel putin ceva din primul ajutor. cool hmm
gigi pe 23 Februarie 2015, 18:15
#9
cati dintre voi,care ati comentat v-ati nascut in oras?
cred ca toti sunteti niste tarani si acum va dati oraseni

foc*ri pe 23 Februarie 2015, 18:02
#8
taranime
Eu cred ca odata pe an, cind se fac foc*rile traditionale, de lasata secului nu-i un motiv de suparare pe motiv de poluare. Cel mai grav lucru se-ntimpla sub ochi vostri, ai celor ce va pasa de poluare doar odata pe an cind se fac foc*rile, anume ca-n fiecare seara firma de salubritate arde gunoiul tot fumul invaluind orasul. Mirositi-va rufele de la uscat si apoi mai vorbiti
Cucul din padurea Banciu pe 23 Februarie 2015, 15:28
#7
@ Turneanu
Si pe la bastinasii din Papua-Noua Guinee era obiceiul practicarii canibalismului, dar s-au dezis de el.Am putea si noi sa renuntam la primitivisme. Daca nu am fi acceptat ca lumea evolueaza, am locui tot in grote, asteptand sa cada trasnetul ptr a face si noi focul.
danut cuclea pe 23 Februarie 2015, 14:49
#6
incendiu
Cu ocazia foc*rilor, transmit multe salutari si urari de bine fochistilor din Tirgu Magarele.
Ceausescu pe 23 Februarie 2015, 14:21
#5
Eu am mutat taranii la oras
Sa uniformizez pop**atia. Ce vreti acum, sa stea taranii prin biblioteci si sa-si strice ochii citind?

Lasa sa dea mai bine foc la cauciuc*ri, ca asa sunt taranii de felul lor, piromani!

Pi-romanilor, ati speriat Iuropa!
Cetatean de la bloc pe 23 Februarie 2015, 11:43
#4
Un oras plin de tarani.
Ce sa faci,poti sa scoti taranul de la sat,dar satul din taran,niciodata.Au luat cu ei,oriunde au mers,cele mai simple si mai urate obiceiuri.Totul se raporteaza la gradul de educatie si civilizatie al fiecaruia dintre ei.
Ilie Nistor. pe 23 Februarie 2015, 11:29
#3
Alte observatii.
In asemenea situatii, eu ma pun in situatia celui caruia i se cere sa ia masuri si ma intreb ce as face. Raspuns: fiind vorba de o traditie veche de sute de ani,nu m-as amesteca. Oricum, numai din ceea ce am constatat de-a-lungul multor ani, fenomenul a scazut mult in amploare si cred ca va disparea in forma actuala. Oamenii vor serba //lasata secului// la localuri sau acasa. Sigur, pot pune si urmatoarea intrebare, fara rautate: dle CRACEA, DACA AI FI PRIMAR, CUM AI PROCEDA?.
Leonidas pe 23 Februarie 2015, 08:02
#2
Asta se întîmpla de 30-35 de ani la Tr.M.
Si nimeni nu a luat masurile care se impuneau vreodata.Garda d mediunu-si face datoria,ei numa pretind mita celor ce-și în ifințează,firme..
turneanu pe 23 Februarie 2015, 00:34
#1
pt autor
asa este traditia, bese in cizme. LOL LOL LOL
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.