Comparație între Donau Chem Tr. Măgurele și Azomures: la Turnu nu se investește nimic în timp ce la Tg. Mureș se face retehnologizare de 200 de milioane de euro.

22 Octombrie 2014, 09:00 | 3457 vizualizări | 7 comentarii
Car Universal
Donau Chem Turnu-Magurele.

 Combinatul chimic Turnu-Măgurele">Donau Chem Turnu-Măgurele are mari probleme financiare, mai mari decât ale echipei de fotbal Astra Giurgiu. Ioan Niculae, patronul celor două, nu contenește să acuze pe alții de starea jalnică a combinatelor sale chimice. Niculae spune că gazul metan e scump, că îngrășămintele chimice au prețuri mici, etc, motive ca să plătească salarii cu 2-3 luni întârziere. Că realitatea nu e așa neagră precum o prezintă Niculae, e situația de la Azomures, un combinat chimic cam de dimensiunile Donau Chem.  Dupa cum declara  Mihai Aniţei, directorul general al SC Azomureş SA Târgu Mureş, în cadrul unei dezbateri organizate de compania cehă Chemoproject Nitrogen, care modernizează instalaţia de uree a combinatului din Târgu Mureş, în urma investiţiilor de peste 200 de milioane de euro, pe o rază de 1.000 de kilometri nu va mai exista un producător de talia societăţii pe care o conduce.

'Investiţia este foarte mare. În general, în zona industrială o investiţie se amortizează între 10 şi 15 ani, aşa s-a făcut şi calculul. Noi, după investiţia asta, mai aveam şi alte proiecte: staţia de epurare, pe care am început-o deja, avem epurare pe zona de NPK şi azotat de amoniu, pe aer, şi probabil că vom începe şi acidul. Teoretic, în 5 ani de zile vom avea un Azomureş nou. Potrivit directorului, în urma investiţiilor, Azomureş va devenit mai eficient, în sensul că se vor reduce substanţial emisiile poluante, se va mări capacitatea de producţie şi se va reduce consumul de gaz metan.
     Ivan Hula, directorul de proiecte al Chemoproject Nitrogen, a precizat că modernizarea şi extinderea fabricii de uree a Azomureş este primul proiect de acest gen din România. Directorul de proiecte al Chemoproject Nitrogen  a dat asigurări că în primăvara anului viitor va începe instalarea echipamentelor la Azomureş, iar în noiembrie 2015 va fi gata întreaga fabrică de uree, iar compania lucrează cu o serie de firme din Austria, Olanda şi Japonia la realizarea proiectului de la Târgu Mureş.
      Noul reactor al instalaţiei de uree aparţinând Combinatului de Îngrăşăminte Chimice Azomureş, din Târgu Mureş, cu o greutate de 160 de tone, va fi livrat pe Dunăre, în luna februarie a anului 2015, a anunţat la Ternitz, în Austria, directorul general al Schoeller-Bleckmann Nitec (SBN) GmbH, Othmar Posch, executantul echipamentului. Potrivit lui Othmar Posch, SBN Ternitz va executa trei elemente ale instalaţii de uree, un reactor, o coloană de distilare şi un separator, care necesită o tehnologie inovatoare, sub licenţă Stamicarbon (Olanda), aplicată doar de câteva firme agreate. Din totalul investiţiei de peste 200 milioane de euro derulată de Azomureş, pentru instalaţia de uree a fost semnat un contract în valoare de 78 de milioane de euro cu firma din Cehia Chemoproject Nitrogen  sub licenţă Stamicarbon Olanda, care are termen de executare data de 31 decembrie 2015. Potrivit autorizaţiei integrate de mediu, toate investiţiile în tehnologii nepoluante trebuie executate de Azomureş până la data de 1 ianuarie 2016. Dupa cum vedeti, la Azomures se face retehnologizare in timp ce la Turnu-Măgurele nu se investeste un leu. Iata ca se poate si altfel, nu doar reparand niste utilaje vechi de zeci de ani.

sursa: capital.ro

 
Citeşte şi
Comentarii (7) Adaugă comentariu
Ilie pe 23 Octombrie 2014, 15:08
#7
Pentru toti
Tu cel care te intitulezi Mihalcea Claudiu, chiar nu stii ca nu se semneaza asa ? Nu mai fi mitocan. Dati numele tau daca esti barbat (dar tu nu esti,,barbat,,) sau .....dute dracu fraiere.
Mihalcea Claudiu pe 23 Octombrie 2014, 10:31
#6
stire
In combinat au ramas numai prostii. Eu sunt foarte destept si am plecat la un alt job. Sunt boss!
un salariat DONAU CHEM pe 23 Octombrie 2014, 06:34
#5
salariile de la noi OCT 2014
Muncitorii au in medie 1350lei ca este remont ca este productie 1500 lei in medie repet.Un tinar inginer 3500lei, un inginer cu vechime 5000lei,iar sefi de sectie 7500-9000lei,iar tesa 1800-2400lei.Face-ti si voi comparatie intre salariile muncitorilor si ale celorlalti,nu mai vorbim intre ale noastre si ale voastre,vorbim de ale moncitorilor.Deabia s-a platit prima parte a luni AUGUST,noi de 2ani sintem cu ele (salariile)intirziate.Negociat CCM nu s-a mai facut be 3ani,nu s-a aplicat nici rata inflatiei conform legii.Bonurile de masa nu s-au mai dat din DECEMBRIE,motiv nu este profit.MUNCA MULTA,BANI PUTINI si nici aia da-ti la timp.Si cand t-e gandesti ca patron este ce-l mai bogat roman,DL IOAN NICOLAE.Inchei cu un slogan NU NE VINDE-M TARA.
attila sabo pe 22 Octombrie 2014, 19:51
#4
la turnu cum este/
salariul net al unui operator chmist ete de 2700 lei(circa 600 euro) in perioada de remont iar in timpul productiei circa 3.500 lei.

inginerii au castigul net intre 5000lei si 7500 in functie de postul pe care sunt.
ura pe 22 Octombrie 2014, 18:27
#3
Doamne ajuta!!!
http://m.jurnalul.ro/stiri/politica/guvernul-a-aprobat-un-memorandum-pentru-constructia-a-doua-noi-poduri-peste-dunare-intre-romania-si-bulgaria-679961.html
Ilie Nistor. pe 22 Octombrie 2014, 17:52
#2
Draga //nepotica//.
Ca simpla ironie este corect ce-ai scris, dar si tu esti tare departe intelepciune. Hai sa nu facem comparatii fara rost, atata timp cat tu nu-ti declini identitatea, ca sa dovedesti ca ai competenta necesara pentru a face aprecieri asupra unor probleme de natura tehnico-economica.
Nepoata lui Ilie de la le,,Scularie" pe 22 Octombrie 2014, 14:33
#1
Referitor la articol
Domnilor este penibil sa faceti comparatie intre Suhaia si New York sau Dubai.Suhaia il reprezinta pe inganfatul de Ban,in timp ce New York-ul reprezinta conducerea Azo Mures, bineinteles ca este o metafora.

Sa auzim de bine.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.