"Metoda burlanul" sau cum mai fură gaborii ţigani. La Islaz, doi pensionari au fost jefuiţi.

16 Septembrie 2014, 00:04 | 5135 vizualizări | 6 comentarii
Car Universal
Gaborii tigani jefuiesc prin metoda Burlanul.

 DE curand, doi pensionari din comuna Islaz au fost jefuiţi de un grup de ţigani gabori, pe care i-au primit în gospodărie pentru montarea unor burlane la casă. După ce aşa-zişii „meşteriˮ au tocmit lucrarea pentru o sumă avantajoasă pentru "beneficiari", la final s-au răzgândit, cerând de 30 de ori mai mult decât conveniseră iniţial.Cei doi bătrâni au refuzat să plătească, însă gaborii i-au ameninţat şi le-au luat toţi banii din casă, avertizându-i totodată că se vor întoarce după diferenţă, după ce aceştia vor primi pensia. Deşi cunoşteau metoda de înşelătorie a ţiganilor din Ardeal, poliţiştii de la postul local au refuzat înregistrarea plângerii, motivând ba că păgubiţii "nu oferă suficiente date" pentru identificarea ţiganilor, ba aducând argumentul suprem: "oricum nu mai vin". Un grup de ţigani gabori din Ardeal, recunoscuţi pentru mustăţile arcuite şi pălăriile cu boruri mari, colindă de câteva luni prin satele din sudul ţării. Aceştia se dau drept "meşteri" şi se oferă să execute diferite lucrări prin gospodărie, în schimbul unor sume modice.

"Eram în faţa curţii, la maşină când ne-a abordat un ţigan, aşa, la vreo 20 de ani. Era singur, cu o bucată de ţeavă în mână, şi ne-a spus că ne montează burlane la casă foarte ieftin. A cerut doar 150 de lei. Zicea că i-au rămas nişte materiale de la o lucrare făcută în oraş şi nu vrea să se întoarcă cu ele tocmai la Sebeş. Dacă a văzut că ezităm, a scăzut preţul şi, până la urmă, am căzut la învoială pentru un milion de lei vechi şi o sticlă de ţuică. Mi s-a părut ieftin şi am insistat să ne lămurim dacă e vorba de 100 de lei noi pentru toată lucrarea. «Toată lucrarea. În două ore nu am ce face», mi-a răspuns hotărât ţiganul. Între timp a mai apărut un puştan, de vreo 12-13 ani, pe care l-a trimis după material. Ţigănuşul s-a întors cu alţi trei ţigani - ne-am trezit cu ei în curte - care au venit cu o maşină cu numere străine", ne-a povestit pensionarul din localitatea Islaz, care a dorit să-și păstreze anonimatul, din motive lesne de înţeles.

Problemele au început să apară mai târziu, când „meşteriiˮ au făcut „devizulˮ. După ce au făcut o parte din lucrare, cei patru gabori s-au sucit şi au spus că preţul negociat este pe metru liniar de burlan, nicidecum pe toată lucrarea. Altfel spus, cei „100 de lei d-ăştia noiˮ conveniţi iniţial au devenit „3.100 de leiˮ. Cei doi pensionari au vrut să le plătească preţul negociat, deşi treaba era făcută doar pe jumătate, şi le-au cerut să părăsească proprietatea. Gaborii au refuzat să iasă din gospodărie şi, după ce i-au înconjurat, le-au cerut să facă chetă pe la rude şi prieteni, pentru că nu pleacă fără toată suma cerută. Ba mai mult, s-au oferit să-i ducă pe cei doi pensionari la bancă, sau la CEC, să scoată banii din cont.

„Le-am spus că nu avem de unde să le dăm atâţia bani şi atunci au început să ne ameninţe. Au spus că, dacă sunăm la poliţie, se întorc şi ne macelăresc. Că nu le este frică de poliţişti, pentru că ei sunt 30 în grup şi îi adună pe toţi", ne-a explicat bărbatul. Acesta a mai povestit că gaborii au pozat în victime, invocând discriminarea: "Mi-a zis: «Ne vezi ţigani şi vrei să-ţi baţi joc de noi»". Sub ameninţarea gaborilor, omul a trebuit să scotocească după ultimii bani pe care-i mai avea acasă. "Au zis să le dau toţi banii pe care îi am, unul a intrat după mine în casă. Aveam 1.200 de lei şi am vrut să le dau 1.000, să avem cu ce lua o pâine până la pensie. Mi i-a luat pe toţi din mână şi, până la urmă au plecat, dar au zis că se întorc pentru restul banilor după ce luăm pensia", a mai povestit păgubitul.

   Purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Voicu Dumitru, ne-a declarat că poliţiştii erau obligaţi să înregistreze plângerea chiar dacă nu aveau toate amănuntele pentru o identificare mai rapidă a făptaşilor. "Voi raporta şi eu conducerii Inspectoratului aspectele semnalate de dumneavoastră şi vor fi luate măsuri. Vă asigur de asta. În urma apariţiei articolului ne vom sesiza din oficiu", a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman.

Cazul nu este, din păcate, unul singular, ci sunt întâlnite sute de astfel de situaţii în toată ţara, iar metoda prin care gaborii îi terorizează pe cei care le cad în plasă este bine cunoscută de Poliţie. Există însă şi cazuri în care reprezentanţii legii, din comoditate, ignoranţă, sau pur şi simplu pentru că sunt mână în mână cu infractorii, nu iau nicio măsură. Este şi cazul cuplului de pensionari din localitatea Islaz.
   Cu spaima încă în suflet, păgubitul a dat fuga la postul de poliţie din localitate cu o plângere în mână şi i-a relatat toată păţania agentului găsit acolo. Poliţistul i-a spus, însă, că nu oferă suficiente date pentru identificarea celor cinci gabori, că nu poate înregistra el sesizarea şi că ar trebui să revină în altă zi, pentru a „discuta cu şefulˮ. Ceea ce omul a şi făcut: a revenit la sediul poliţiei până a dat de şeful de post.
Răspunsul primit de pensionar de la omul legii a fost uluitor. „«Ştim noi, că au mai venit pe aici. Lasă, că nu mai vin!», mi-a zis poliţistul şi mi-a dat numărul lui de telefon, să îl sun dacă mai apar ţiganii. Păi după ce l-am căutat trei zile pe la post, ce speranţă să am eu că îl găsesc şi că ajunge la timp după ce vin ţiganii peste mine?!", s-a plâns pensionarul.

Bărbatul a mai povestit că, ulterior, a aflat că şi alţi vecini au fost şantajaţi şi tâlhăriţi în acelaşi fel, dar că au fost şi cazuri în care negocierile dintre cele două părţi au avut loc chiar în faţa şefului de post din localitate.„Vecinul mi-a spus că el i-a lăsat pe ţigani să-i termine lucrarea şi a sunat la 112, fără ca aceştia să-l vadă. Aşa că s-au trezit cu poliţistul la uşă, n-au avut ce face. Dar tot n-au plecat doar cu milionul cerut la început. De faţă cu Poliţia au mai negociat cu vecinul şi le-a mai dat ceva în plus", a explicat bărbatul cum o altă "victimă" a grupului de gabori a negociat suma chiar în faţa omului legii chemat în apărare.

Această metodă de înşelătorie a fost deseori semnalată atât în mass-media, cât şi mediul online.Astfel, temuţii gabori continuă să tâlhărească, în toate zonele ţării, situaţia fiind alimentată pe de o parte de teama firească a oamenilor în faţa ameninţărilor rostite pe jumătate în ţigăneşte, pe de altă parte de ignoranţa angajaţilor Poliţiei Române, care în loc să îi apere pe cetăţeni, se fac părtaşi la aceste situaţii cu consecinţe deosebit de grave.

 

sursa:ziuanews

Citeşte şi
Comentarii (6) Adaugă comentariu
franchestain pe 17 Septembrie 2014, 22:10
#6
ios român dala greu
esti prea batut în dovleac frate ca sa merite sami bat capu cu dalde tine.Amin!
dfg pe 17 Septembrie 2014, 12:32
#5
pentru franchestain
inainte si de toate invata sa scrii...apoi mai vorbim tongue wink sau esti ofensat ca am scris cuvantul CIORI.Esti cumva?dupa cum scrii asa se pare.cra-cra-cra grin
franchestain pe 16 Septembrie 2014, 18:21
#4
petru batutun sfecla dfg
esti fratie exemplu perfect de ce spun io ca Telerman e cu T de la tînpit simi pare rau finca cas multi telermaneni cu cares total nedrept da din cauza la canalile iliesco comuniste ca tine sufera toti telermaneni,facatorule de unbra degeaba.Amin!
dfg pe 16 Septembrie 2014, 09:26
#3
bah....
ce pana mea are psdul cu ciorile astea?te pomeni ca partidu' comunist are politia proprie!?
justitiarul pe 16 Septembrie 2014, 08:29
#2
Incompetenta si lipsa de corectitudine a "militiei"
Faptul ca de atata timp acesti indivizi continua sa-si faca de cap ar trebui sa va spuna multe. In primul rand ca oamenii nu sunt uniti (va garantez ca in comunitatile de ti**ni si chiar si romani din Ardeal, nu s-ar intampla asa ceva..., a doua oara), apoi temerile asa numitor politisti care nasc intrebari vis a vis de competenta si corectitudine. Si in final, daca doriti amanunte despre o fapta similara (tot cu burlane) petrecuta acum cateva luni in cartierul Magurele, intrebati batranii care locuiesc pe strada Libertatii, la numarul 119. Se poate observa ca la acea adresa burlanele sunt noi.
ISLAZEAN pe 16 Septembrie 2014, 00:48
#1
DE CE NU A VENIT SI PE LA MINE ?
ASTIA O ARD CU TUPEU PE LA AIA BATRANI.DACA VENEA PE LA MINE LE RUPEAM CAPATANILE.ASTA SE INTAMPLA DIN CAUZA SARACIEI.AU INCEPUT SA IASA SI SA TALHAREASCA LA DRUMUL MARE.DACA MAI VOTATI PSD O SA VA IA SI CASELE.E FOAME MARE.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.