Si turnenii care folosesc centrale de apartament vor plăti o taxă de poluare. Cea mai mare problemă o reprezintă însă creşterea preţului gazului metan, care va fi uriaşă. Să tot trăieşti în România!

15 Septembrie 2014, 00:04 | 2203 vizualizări | 4 comentarii
Car Universal
Centralele termice de apartament vor deveni un lux, din cauza taxei de poluare si a cresterii pretului gazului metan.

 Turnenii care îşi asigură căldura şi apa caldă utilizând centrale de apartament se pot aştepta ca de anul viitor sau cel târziu din 2016 să plătească o taxă de poluare pentru emisiile de carbon produse. Această cheltuială suplimentară se va adăuga uneia şi mai mare, generată de creşterea preţului gazelor naturale, cu cel puţin 51% faţă de tariful actual. Practic, cei care au „fugit” de sistemul centralizat de termoficare, în căutarea confortului oferit de centralele de apartament, în care fiecare îşi reglează consumul după necesităţi şi nu mai depinde de programul de furnizare a apei calde, de revizia de vară sau de vecinii rău-platnici, s-ar putea să fie tentaţi să se întoarcă la sistemul centralizat, care, deşi are şi incovenientele sale, s-ar putea dovedi mai puţin costisitor. Aceasta situatie este generata de incompetenta actualilor guvernanti, care nu stiu ce sa mai faca sa aduca bani la buget, pentru a oferi apoi contracte firmelor din famiglia pesedista.
   Recent, lui V. Ponta i-a „scăpat” informaţia că, începând din 2016, românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare.Despre introducerea acestei taxe se discută de cativa ani, dar 2015 este termenul limită până când poate fi amânată. Anul trecut, una din ideile vehiculate în privinţa acesteia era ca fiecare proprietar de centrală individuală să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă.Dacă această taxă s-ar aplica, fiecare familie va fi taxată în funcţie de consumul de electricitate şi gaze indicat în facturile eliberate de furnizorii de utilităţi. Astfel, taxa s-ar adăuga unui serviciu pe care populaţia oricum îl plăteşte, aşa cum s-a procedat şi cu taxa pentru energie verde, introdusă în facturile de energie electrică.
    Practic, toţi posesorii de centrale individuale, fie că folosesc drept combustibil gazul metan sau energia electrică, sunt obligaţi să plătească taxa, care le va fi inclusă în factura de consum.În condiţiile în care impunerea unor taxe pentru emisiile de carbon au fost stabilite la nivelul Uniunii Europene încă din 2009, iar în unele ţări membre se aplică deja de câţiva ani, e greu de crezut că România va reuşi să scape de această obligativitate.
   Cea mai grea „lovitură” pe care o vor încasa turnenii care se încălzesc folosind gazul metan va fi cea a preţului acestui combustibil.România şi-a asumat un calendar de liberalizare totală a pieţei gazelor naturale pentru populaţie, care să se întindă până în 2018. Practic, în acel an, ar urma ca populaţia să primească gaze la un preţ negociat direct, pe piaţa liberă, între producători şi furnizori, iar statul să nu mai aibă vreun  cuvânt de spus în privinţa preţului sau a sursei gazelor. Acest calendar presupune o creştere trimestrială a preţurilor, cu câteva procente de fiecare dată, în fiecare an, până în 2018, şi a stârnit temeri referitoare la cât de mult poate suporta populaţia preţurile rezultate la finalul procesului.
   Conform calendarului stabilit de guvernul Ponta-Dragnea,, în 2014, preţurile plătite de populaţie ar urma să crească cu 3% în 1 octombrie.În 2015 se prevede creşterea preţului cu 2% în ianuarie, cu 3% în 1 aprilie, cu 4% în 1 iulie şi cu 3% în 1 octombrie.Pentru 2016 sunt prevăzute alte etape, care vor însemna creşteri de preţ cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie. Creşterile de preţ pentru 2017 sunt cu 2% în 1 ianuarie, 2% în 1 aprilie, 5% în 1 iulie şi 3% în 1 octombrie.Pentru 2018, preţul ar urma să crească cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie şi 1 octombrie.

Citeşte şi
Comentarii (4) Adaugă comentariu
Lulache pe 16 Septembrie 2014, 13:36
#4
Hotii conduc prin ordonante
Nenorocitii astia vor sa se revina la tot ce e centralizat.El vor in continuare sa controleze totul.Au uitat un amanunt foarte important,ca oamenii s-au cam saturat de saracie si minciuna.Pai cum sa-mi dai ma,tu,mie,apa calda si caldura cand vrei tu sau sa-mi vina factura exagerat de mare pentru ca mai trebuie tinuti in functie o gramada de puturosi de pe la CalorServ.De ce,doar ca aduc voturi celor de la PSD?Stiti voi despre cine vreau sa spun.
ilie de la scularie pe 16 Septembrie 2014, 07:47
#3
Frica
Ce mai, va este frica de critica? wink
Dumitrescu pe 15 Septembrie 2014, 11:21
#2
O propunere de lege tampita
In acest fel a fost facuta si legea in care au marit acciza la motorina si benzina.Lafel s-a intamplat si cu taxa pe stalpi si constructii speciale,iar acum nu stiu cu sa le reduca sau chiar sa elimine.Legi a la Ponta in preajma alegerilor,numai ca pana sa ajunga Ponta sa hotarasca daca sunt niste legi bune si acceptabile de catre cetateni,e cale foarte lunga.Doamne fereste,altfel urmatoarea taxa va fi pe aerul pe care-l respiram.
Narcis Stoica . pe 15 Septembrie 2014, 06:29
#1
Sa fim drepti.
-1-Pretul gazelor naturale este impus de F.M.I. si mai mult ca sigur de rusi, cu care dl .pres. Besescu are chef sa se bata. -2- Ca sa se treaca din nou la sistem centralizat, este necesara o investitie uriasa pentru inlocuirea totala a retelei de transport si distributie a energiei termice, INCLUSIV CEA DIN BLOCURI(care este sarcina exclusiva a proprietarilor). Dar cu actualul Consiliu local, compus numai din incompetenti, nu ne putem astepta decat la ceea ce este mai rau.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.