Donau Chem Turnu-Măgurele între ruşi şi şomaj. Ioan Niculae caută soluţii să reporneasca combinatul.

04 August 2014, 00:25 | 3217 vizualizări | 14 comentarii
Car Universal
Donau Chem Turnu-Magurele.

Combinatul chimic Turnu-Măgurele">Donau Chem Turnu-Măgurele are instalaţiile oprite de la începutul lunii iulie. Săptămâna trecută, Ioan Niculae, patronul InterAgro, proprietarul combinatului, a fost în combinat împreună cu o delegaţie de oameni de afaceri din Rusia. Cel mai bogat român nu a ajuns la o înţelegere cu afaceriştii ruşi, lucru care  nu e bun  pentru combinat. Ioan Niculae caută furnizor de gaze în Rusia,  pentru că preţul gazelor interne nu îi mai convine.  Din cauză că nu a fost încheiat niciun contract pentru gaze, angajaţii ar putea fi trimişi în şomaj. Combinatele chimice Amonil Slobozia şi Donau Chem Turnu-Măgurele sunt cele mai profitabile, la celelalte combinate chimice patronate de Interagro sunt probleme şi mai mari, angajaţii sunt deja de câteva luni în şomaj sau cum este în cazul Amurco, societatea care se afla  în insolvenţă.

Sunt speranţe ca Donau Chem să fie repornit în toamnă, însă până atunci se pot întâmpla multe şi, dacă nu se găseşte o soluţie, nu este exclus să se prelungească şomajul. Pentru ca Donau Chem să îşi continue activitatea, Ioan Niculae trebuie să investească în retehnologizare, aşa cum fac elveţienii de la Azomureş, care modernizează întreaga linie de producţie. Cum să facă faţă pe piaţa îngrăşămintelor cu  instalaţii de capacităţi mici, din anii 1966 (uree şi azotat de amoniu)), 1970 uree şi azotat de amoniu) şi 1977, cu consumuri mari şi care n-au fost decât "cosmetizate", v-aţi întrebat? Azi instalaţiile au capacităţi de trei oi mai mari şi, unele de 10 ori (uree)? Speram ca la Donau Chem sa se faca o adevarata retehnologizare, pentru ca este imperios necesara.

Citeşte şi
Comentarii (14) Adaugă comentariu
Bulache pe 08 August 2014, 23:05
#14
&
Salariile angajaților de la combinat au scăzut cu 30% - nu sau mai îndexat de când a venit paulina in 2010. Sindicatu ce face ?
cocos giambo pe 05 August 2014, 22:18
#13
@
hai sati traiasca PSD-eaua micatiasi ca ne da pomana la tot cartieru si gazu gratis iar lu nicolaie sai uram faliment usor
ionut culcea pe 05 August 2014, 13:13
#12
:)
Daca am ajuns sa l plangem de mila pe Niculaie (cel mai bogat sec*rist in viata), atunci suntem buni de balamuc

@ Ion Cojan. Matele poate ai dreptate, dar in tara lui Basinescu numai ce trebuie nu se face. De ce sa fie simplu cand poate sa fie complicat.
Ilie de la scularie pe 05 August 2014, 08:56
#11
@Ion Cojan
D-le Cojan, incetati cu fantasmagoria asta cu societatea mixta stat-privat. Consiliul conc*rentei din UE nu va lasa statul roman sa procedeze asa. Se va pune problema conc*rentei neloiale, ba ca este subventie mascata, si tot nu se vor lasa mafiotii aia sa nu saboteze o asemenea initiativa, care dealtfel se practica la ei. Pe de alta parte daca s-ar lua masura confiscarii averii in ca ca s-a incalcat legea, va intreb pe ce baza legala s-ar face asta? Am putea risca niste procese rasunatoare pe afara si vom plati din buzunarul nostru? Se prea poate. Inteleg ca e cald, dar hai sa facem un efort sa vedem situatia reala, nu pe ceea ce o dorim noi.
Ion Cojan. pe 05 August 2014, 07:01
#10
O ultima interventie pe aceasta tema.
(In special dlui Ilie). Daca as vrea sa-mi dezvolt argumentatia mi s-ar pune stop cu numarul de caractere admise, asa ca voi spune numai solutia: se creaza o noua societate comerciala cu capital mixt stat-privat, se majoreaza capitalul social prin aport de la unul din asociati, aportul de capital fiind folosit la retehnologizare. In ceea ce-i priveste pe ceilalti comentatori, spun ca statul, prin organele sale de control, are TOATE DREPTURILE DE A-L LUA LA BANI MARUNTI PE DL. NICOLAE SI, DACA SE VOR CONSTATA FRAUDE, I SE POATE CONFISCA AVEREA. PROBLEMA, IN FOND, ESTE CA LIPSIREA AGRICULTURII DE INGRASAMINTE ESTE UN ACT DE INALTA TRADARE SI DE SUBMINARE A ECONOMIEI NATIONALE. CA PE DL ION NICOLAE NU-L DA CINSTEA AFARA DIN CASA, ESTE ALTA MANCARE CU PESTE!!. NU DE ECHIPA DE FOTBAL ASTRA GIURGIU DUCE LIPSA TARA!.
unu bula pe 04 August 2014, 19:21
#9
pt ion cojan
statul si-a luat mana de pe colosii industriali.prin monopolul care-l detine asupra gazelor si energieiei electrice,taie si spanzura si trebuie astupate contractele paguboase pe care le face statul.Statul este cel mai prost manager sau cel mai destept ca n-are cine sa-l traga la raspundere.
unu bula pe 04 August 2014, 19:13
#8
baniii!
banii pentru retehnologizarea fabricilor de uree si amoniac au fost papati de mult.d-lui nicolae trebuie sa i se dea gazul gratis sa obtina profit mie la suta.ce datorii are societatea te ingrojeste.Unde s-a dus atata uree este de intrebat?ce mai vorbim de salariile muncitorilor.
Ilie de la scularie pe 04 August 2014, 18:15
#7
@Ion Cojan
D-le Cojan, cu acelasi respect va aduc la cunostiinta ca legile europene acced pe cele nationale. Or, cum spuneti dvs, daca onor statul roman baga bani intr-o societate privata cum e combinatul, onor,,Tanti Ioropa" nu va considera asta drept infuzie de capital ci subventii mascate, si iar ne trezim cu infriegmentul pe cap. Nu zic, si alte tari o fac, dar alea au conducatori care poarta in mod legitim pantaloni. Aia au cojones, si dau cu flit functionarilor UE. La noi nu. Cred ca banuiti de ce. Vedeti, aici este diferenta. Ce poate face Cuclea si Consiliul Local? Sa acorde facilitati investitorilor, adica terenuri concesionate cu chirie mica, scutiri de impozite pe o perioada determinata, etc. Si foarte important: sa piseze la cap autoritatile centrale sa-i sprijine, nu sa alunge investitori gen Pirelli, cerindu-le fara jena spaga. Asta trebuie sa faca onor autoritatile, atit cele locale cit si cele centrale. In rest, totul e ...can-can, vorba aia!
Ion Cojan. pe 04 August 2014, 18:02
#6
Pentu Autor.
Nu cred ca esti inginer si ca lucrezi in Combinat. Nu face confuzie intre capacitati si consumurile specifice care sunt adevaratul factor determinant al RENTABILITATII. Se pot construi instalatii cu capacitati si de o suta de ori mai mari dar cu consumuri specifice mai mari. Intereseaza numai acele instalatii cu consumuri specifice reduse de materii prime si energie.TE ROG SA CITESTI ZIARUL NOU APARUT //LIBER IN TELEORMAN// SA VEZI CE PARERE ARE DESPRE SITE-ul VOSTRU.ACELASI INDEMN SI PENTRU CITITORI.(il gasiti la chiosc*rile de ziare si costa numai un leu;este un ziar de bun simt.)
Ion Cojan. pe 04 August 2014, 17:13
#5
Cateva lamuriri si observatii.
_Lui #2: nu stimabile, nu sunt genial, dar tu esti un MARE DOBITOC!;-Dlui Ilie cu toata stima(noi am mai avut discutii in contradictoriu-in general, in limta bunului simt): ceea ce spun eu NU ARE NICI O LEGATURA CU COMUNISMUL CI ADEVARATUL CAPITALISM. Nu ai fost atent la nuanta=primarul si consiliul local// AU DATORIA SI DREPTUL//...EI NU POT DA DISPOZITII NICI UNUI PATRON, NICI UNUI CETATEAN, DAR SUNT DATORI SA APERE INTERESELE SI ALE LOR SI ALE TARII!!. CE-AM VRUT SA SPUN?. EXISTA SI LEGEA PERMITE INFIINTAREA DE SOCIETATI COMERCIALE CU CAPITAL MIXT-DE STAT SI PRIVAT.-Lui #4: Multumesc, ai inteles perfect esenta celor spuse de mine!.De oameni ca dumneata are nevoie tara! .DESI MI-E JENA S-O SPUN, FOARTE MULTI TURNENI GANDESC CA MINE SI CA DTA. IMPREUNA AM CLADIT ACEST ORAS, IN CARE MULTI PARAZITI O DUC BINE, NU PRODUC NIMIC, DAR STIU SA-I JIGNEASCA PE CEI CARE MUNCESC.( ia sa vezi cu cate injuraturi ma aleg!!).
Un simplu cetatean pe 04 August 2014, 15:18
#4
Domnului Victor Ponta
Domnule draga,dar de ce nu vezi o cale buna pentru acest Combinat prin propunerea lui Ion Cojan...nu stiu cine este,dar am tot citit acest Turnulet cu stiri si am vazut ca printre cei ce postati dansul este un om "cu scaun la cap " cum s-ar zice pe la noi,vorbeste in limita bunului simt si vine mereu cu o parere decenta si cred ca este o persoana cu un studiu superior,are multe cunostinte in mai toate domeniile . Domnule Ponta,cred ca ar putea fi capabil si in locul dumitale wink
Ilie de la scularie pe 04 August 2014, 13:54
#3
@Ion Cojan
D-le Cojan, respectuos va aduc la cunostinta ca vorbiti despre o societate comerciala privata. Nu e cazul sa mai pomeniti de reminiscentele comunistoide ca statul face totul. Stim al cui este acest apanaj. Nu d-le Cojan, nu primarul sau orice ales local are atributii legale in acest caz. Poate doar ITM, dar numai in masura in care se incalca legislatia muncii in vigoare. Atit. Restul sunt bazaconii. Nu Cuclea trebuie sa se bage ci Dragnea. El e vicepremier. El poate interveni pe linga ministrii din guvern sa adopte strategii economice de protejare a mediului de afaceri intern. Fara o politica economica sanatoasa degeaba batem noi cimpii pe aici dindu-0ne cu parerea mai mult sau mai putin pertinent.
victor ponta pe 04 August 2014, 11:50
#2
Lamuriri pentru Ion Cojan
Esti genial domnule Cojan. Te invit sa devii consilierul meu pe probleme economice . Te astept marti 05.08.2014, la buncarul meu,aflat la Ministerul Apararii Nationale. Te rog sa vii si cu delegatia de specialisti pe care o propui.
Ion Cojan. pe 04 August 2014, 06:39
#1
Apel la responsabiltate.
Domnule Primar si domnilor consilieri locali: aveti obligatia si dreptul de a interveni la Guvern ca sa gaseasca o solutie pentru industria de ingrasaminte chimice, o industrie strategica, cel putin tot atat de importanta ca industria de aparare. Eu propun ca o delegatie de specialisti, formata din ing. Cuclea Dan, ing. Cristea Florentin, ing. Biciu Constantin, ing. Pelea Iacob si ing. Ban Ion, dupa ce va asculta si punctul de vedere si argumentele patronului Ion Nicolae sa se deplaseze de urgenta la Guvern si SA NU PLECE DE ACOLO DECAT DUPA CE SE VA GASI O SOLUTIE VIABILA. O SOLUTIE ESTE CA GUVERNUL SA DEVINA ACTIONAR CU APORT DE CAPITAL PENTRU MARIREA CAPITALULUI SOCIAL AL DONAU CHEM, BANII PROVENITI DE LA GUVERN SA FIE FOLOSITI PENTRU RETEHNOLOGIZAREA FABRICILOR DE AMONIAC SI UREE.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.