6 blocuri de locuinţe din Turnu-Măgurele vor fi expertizate gratuit. Cine plăteşte consolidarea acestora, aceasta e marea problemă. Chiriaşi la stat sau vinderea apartamentelor pe sume mici, alternativele locatarilor.

06 Iulie 2014, 00:40 | 2644 vizualizări | 1 comentarii
Car Universal
Apartamentele din blocurile cu bulina rosie se vor ieftini.

O veste aparent îmbucurătoare a apărut în aceste zile. Este vorba despre faptul că şase blocuri de locuinţe din Turnu-Măgurele, construite înainte de 1977 ( adică înainte de cutremurul din acel an), vor fi expertizate gratuit până la sfârşitul acestui an. Procedura, reglementată prin OG 20/1994,  este următoarea: Primăria notifica asociaţiile de proprietari să solicite fonduri pentru expertizarea blocurilor; asociaţiile înaintează cererile către Primărie; Primăria le trimite la Consiliul Judeţean, care le centralizează şi le trimite la rândul său către Ministerul Dezvoltării. La final, Ministerul Dezvoltării trebuie să aloce fonduri pentru realizarea expertizelor.

Aşa cum am anunţat, în sfârşit asociaţiile de locatari din Turnu au făcut ceea ce trebuiau să facă încă de acum 14 ani. E bine, însă apare o altă problemă, care va afecta direct pe cei care locuiesc în asemenea blocuri. Expertiza poate aduce o "bulina roşie" clădirii respective şi acest fapt o va face să îşi piardă mult din valoare. Concret, cel care va dori să vândă un apartament într-un bloc cu risc seismic mare va trebui să o facă la un preţ foarte mic, pentru că cei ce cumpără vor cântări de multe ori dacă merită să-şi riste viaţa într-un asemenea bloc. Vom asista, aşadar, la un fel de aflare în treabă în ceea ce priveşte expertizarea blocurilor cu probleme.

Oricum, chiar dacă se face expertiză tehnică, atunci când vine vorba despre realizarea proiectului tehnic şi a consolidării efective a blocurilor, lucrurile se complică. Aceste operaţiuni trebuie făcute din banii locatarilor. Dacă locatarii nu pot achita pe loc, le dă statul banii, însă doar sub formă de împrumut. Proprietarii apartamentelor se obligă să restituie sumele în cauză în rate lunare întinse pe durata mai multor ani. Mai mult decât atât, proprietarii trebuie să semneze un act notarial prin care se declară de acord că până la achitarea întregii sume să aibă statut de chiriaşi în propriul apartament. Chiriaşi la stat, fiindcă le-a dat bani pentru consolidarea blocului unde locuiesc. Aşa că această expertizare va crea doar probleme locatarilor acestor blocuri, dacă nu au bani pentru consolidare.

Citeşte şi
Comentarii (1) Adaugă comentariu
Ion Nistor. pe 06 Iulie 2014, 06:24
#1
Dureros, dar asa-i legea!.
Ca legea nu-i prea buna,// este alta gasca-n alta traista//.NORMAL AR FI ASA: DACA IN MOMENTUL VANZARII APARTAMENTELOR DE CATRE STAT LA CHIRIASI, BLOCURILE RESPECTIVE FUSESERA CONSTRUITE CU UN GRAD SEISMIC MAI REDUS, ATUNCI SA SUPORTE STATUL TOATE CHELTUIELILE!. DACA VA REZULTA CA ACTUALA LOR STARE SE DATOREAZA LOCATARILOR, ATUNCI EI SA PLATEASCA!. STIM INSA CU TOTII CAT VOR FI //UMFLATE// LA PRET EXPERTIZELE, LA O VALOARE MAI MARE DECAT A UNUI BLOC NOU!!!!.
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.