Ioan Niculae in război cu cei mai mari producători de gaze din România. O poveste despre combinate chimice, Guvern, datorii, dosare penale, companii româneşti de gaze şi Gazprom.

06 Aprilie 2014, 00:05 | 3025 vizualizări | 3 comentarii
Car Universal
Ioan Niculae a deschis razboiul pentru gaze mai ieftine.

Ioan Niculae, patronul InterAgro, a facut presiuni constante la Guvern pentru obtinerea unui pret convenabil la gazele naturale utilizate de cele sase combinate chimice ale sale. Pana la urma, Guvernul i-a intins o mana de ajutor in asa fel incat InterAgro sa poata negocia cu OMV Petrom si Romgaz contracte mai avantajoase, conditia fiind ca pretul sa nu fie mai mic de 72 lei/MWh (230 dolari/mia de metri cubi). Imediat dupa aprobarea actului normativ mai mult decat generos, InterAgro s-a declarat satisfacut. Insa, bucuria nu a tinut prea mult deoarece producatorii nu vor sa-i dea gaze la pretul minim, ci cu 17 lei/Mwh mai mult. Atunci, Ioan Niculae a inceput o noua serie de presiuni, spunand ba ca se duce la Gazprom care e "mai flexibil", ba ca inchide toate combinatele. Cea cu inchiderea activitatii care ar duce la pierderea a mii de locuri de munca este o amenintare pe care o foloseste ori de cate ori are nevoie, de vreo 10 ani. Fiind companie privata, cu OMV Petrom presiunile de acest fel nu au prea mare efect. Cu Romgaz sunt alte probleme: un dosar la DIICOT si niste datorii neachitate.
             Pentru InterAgro, datoriile sunt o mare problema. Chiar si la ANAF figureaza cu obligatii restante la bugetul statului de peste 53 de milioane de lei. Statul generos i-a acordat chiar si inlesniri la plata. La capitolul datorii InterAgro inregistra in bilantul pe 2012 o suma astronomica: peste 1 miliard de lei. Datele pot fi gasite chiar pe site-ul Ministerului Finantelor. Ioan Niculae a fost declarat in 2013 cel mai bogat roman. Top 300 Capital arata ca Niculae are o avere estimata la 1,7 miliarde euro. Este genul de om de afaceri care a primit sprijin pentru combinatele sale de la toate guvernele din ultimii 10 ani. Datoriile nu l-au impiedicat sa ceara Guvernului facilitati la achizitionarea gazelor. O lunga perioada de timp si-a luat necesarul de gaze de la Romgaz, insa totul s-a oprit pana cand a deschis DIICOT un dosar. Apoi, s-a reorientat catre Petrom, insa punerea in aplicare a calendarului de liberalizare a pus InterAgro in situatia de a cumpara gaze la preturi mult mai mari decat era obisnuit. Astfel, au inceput drumurile pe la autoritati. A cerut in primul rand amanarea liberalizarii preturilor la gaze, insa nu s-a putut da curs dorintei sale, deoarece FMI si Comisia Europeana chiar insista pentru respectarea angajamentelor luate de Guvern. In cele din urma, s-a optat pentru alta solutie care, de altfel, a si fost aprobata saptamana trecuta de Guvern: Decuplarea formarii preturilor de pe piata libera de formarea preturilor de pe piata reglementata. Adica, InterAgro sa negocieze cum doreste cu producatorii de gaze, dar la o limita minima de pret de 72 lei/MWh. Acesta era pretul stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pe piata reglementata pentru luna ianuarie 2014. Ca sa se faca mai usor decuplarea pietei libere de cea reglementata, a fost modificata si formula de calcul a impozitului de 60% din veniturile suplimentare. Pana acum, impozitul se calcula fara a se tine cont de pietele pe care ajungeau cantitatile de gaze, in reglementat sau pe piata libera.
               Asa cum a fost elaborat actul normativ parea sa fie eliminata o anomalie creata chiar de Guvernul Ponta anul trecut prin OG 7/2013 privind impunerea unui impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile producatoare de gaze in urma liberalizarii preturilor. Anomalia consta in faptul ca la formarea preturilor, piata libera era legata de cea reglementata. Prin noul act normativ, a fost "dezlegata" piata libera de cea reglementata. Pe piata libera ar fi urmat sa se formeze preturile fara alte constrangeri in afara de acel pret minim, iar pe piata reglementata urma sa fie aplicat in continuare calendarul de crestere a preturilor. Guvernul se mai baza pe un efect pozitiv in urma aplicarii actului normativ: migrarea tuturor consumatorilor reglementati non-casnici din zona reglementata in cea libera. Astfel, liberalizarea pe partea non-casnicilor s-ar fi produs mai repede in mod natural si nu impus de vreun calendar. Adica, in conditiile in care pe piata reglementata, preturile vor urca in continuare la fiecare trimestru, consumatorii non-casnici reglementati ar fi preferat sa mearga pe o piata libera unde pot fi negociate contractele. Conform calendarului, pretul gazelor din productia interna pe piata reglementata a ajuns de la 1 aprilie la 89,4 lei MWh, gradul de liberalizare pentru consumatorii non-casnici ajungand la 71%. La consumatorii casnici, gradul de liberalizare a ajuns la 41%, iar pretul productiei interne la 51,8%. Asa cum stabilea actul normativ aprobat saptamana trecuta de Guvern, pe piata libera, de la 1 aprilie, pretul urma sa fie negociat cu acea limita de 72 lei/MWh. Atata era pretul la gazele din intern in ianuarie.      

 InterAgro s-a dus la producatori, in special OMV Petrom, cu pretentia de a cumpara gaze la pretul minim. OMV Petrom a refuzat sa vanda la un asemena pret si a cerut 89,4 lei/MWh cat este si in calendar, adica exact atat cat ar fi fost daca nu s-ar fi aprobat Ordonanta de Urgenta de decuplare a pietei libere de cea reglementata. Atunci a inceput razboiul. Ioan Niculae a inceput sa spuna public ca producatorii nu respecta legea.Mai intai a fost un comunicat al Consiliului Investitorilor Romani, o organizatie condusa de Niculae, prin care au atras "atenția autorităților asupra comportamentului incalificabil şi de neacceptat al unor companii private, dar şi de stat". "Situația este deosebit de delicată: când o companie privată alege să nu respecte legile, își asumă consecinţele. Constatăm, însă, că nici companiile în care statul este acţionar majoritar nu respectă legislaţia, nu respectă măsurile anunţate de primul ministru Victor Ponta, asumate pentru a asigura creştere economică şi un nivel de trai mai ridicat pentru români! (...)Cu toate acestea, nici Petrom, şi nici Romgaz nu ţin cont de acestea şi continuă să aplice vechea legislaţie!", se mai arata in comunicat. Consiliul mai acuza cele doua companii de un abuz de poziţia dominantă pe piaţa gazelor naturale si a cerut Consiliul Concurentei sa analizeze.

Intr-o emisiune la Realitatea TV, patronul InterAgro a criticat dur Guvernul Ponta pentru modul în care a reglementat prețul gazelor pentru industriașii români, dar și pe producătorii de gaze care nu vor să mai vândă gaze către aceștia. "Această HG 22 din 22 ianuarie 2013 și OUG 7 23 ianuarie 2013 a fost o prostie. Au legat în mod arbitrar, fără aprobare din partea Consiliului Concurenței, au legat un anumit segment de piață, cea reglementată, de cea liberă(...) Am atras atenția că aceste acte vor fi moartea industriei românești. Sunt acte ale Guvernului Ponta. Miercuri, Guvernul a aprobat o modificare la OUG, dar până vineri ne-am trezit că nu aveam nicio ofertă de gaz, cei doi producători de gaz au sfidat Guvernul României. Dacă este să vorbesc de cei producători, primul care a dovedit o anumită flexibilitate, începând de luni a fost Petromul, dar firma de stat nu a dat niciun semn, Romgazul. Noi am început deja oprirea, vom merge cu 2-3 fabrici înainte, azi mai mergem cu una singură, noi avem obligații de livrare de îngrășăminte la țară. De la 1 mai vom opri complet", a declarat Niculae la Realitatea TV.
     Pe de alta parte, nimeni nu poate impune unei companii sa vanda la un pret minim, oricat ar dori Niculae. Acesta a cerut sa cumpere cu 72 lei/MWh pret minim, iar Petrom nu vrea sa vanda cu mai putin de 89,4 lei. De aici negocierile s-au blocat, insa este este problema celor doua parti cum se vor intelege in cele din urma.Sursa.

Citeşte şi
Comentarii (3) Adaugă comentariu
Costin Negulescu. pe 06 Aprilie 2014, 18:26
#3
Domnule Redactor sef .
CUM POTI PUBLICA TICALOSIILE DEBITATE DE ASA ZISUL PENSIONAR ?? NU L-AR MAI RABDA DUMNEZEU DE TICALOS ! Criminalule,precis ai grupa !
Pensionar pe 06 Aprilie 2014, 10:31
#2
Combinat Kaput
Sa se inchida combinatul ca numai asa se trezesc prostii astia care voteaza de ani de zile PSD.Ba o sa muriti de foame in orasul asta de c...t.O sa va duceti la Primarie sa va dea ajutor social.
Florin Mircescu. pe 06 Aprilie 2014, 07:19
#1
Parerea mea.
Din polologhia acestui zis articol se desprinde o concluzie clara: INALTA TRADARE SI SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE! ACESTEA SUNT PROBLEMELE TARII NU DIVERSIUNILE PRESEDINTELUI CU ACCIZA LA CARBURANTI! PRETUL ACESTORA A CRESCUT CONSTANT SI NEJUSTIFICAT SI NU S-AU MAI ORGANIZAT MITINGURI SI TALK //SOCURI// CU DIVERSIONISTI GEN ION CRISTOIU, COZMIN GUSA,ROBERT TURCESCU,ETC. DACA AM AVEA UN PARCHET CAPABIL,PROCURORII AR TREBUI SA DEA RASPUNSURILE CUVENITE!!
Spune-ți părerea!

*:

*:

*:

grinLOLcheesesmilewink
smirkrolleyesconfusedsurprisedbig surprise
tongue laughtongue rolleyetongue winkraspberryblank stare
long faceohhgrrrgulpoh oh
downerred facesickshut eyehmmm
madangryzipperkissshock
cool smilecool smirkcool grincool hmmcool mad
cool cheesevampiresnakeexcaimquestion
* caractere rămase

Comentariile venite din partea voastra cu privire la evenimentele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam aceste mesaje/ comentarii/ opinii care aduc injurii celorlalti vizitatori sau incurajeaza ura de rasa, religie si sex.